< >
Annonse:

Hva bør du gjøre før du stenger hytta for vinteren - eller for å spare strøm?

Hva bør du gjøre før du stenger hytta for vinteren - eller for å spare strøm? Hytteskadene blir stadig dyrere. Noen gjøremål er derfor ekstra viktige når du skal stenge hytta før vinteren - eller om du skal stenge ned for å spare strøm.

– Skal du være borte fra hytta i mer enn en uke, anbefaler jeg at du stenger røranlegget og kontrollerer at stoppekranen er tett. Du bør også ha på litt varme, spesielt i våtrom, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til DNB og SpareBank 1.

I 2021 ble det ifølge Finans Norge registrert over 78 000 vannskader på norske hus og hytter, til en samlet erstatningssum på 3,38 milliarder kroner. En mildere vinter sammenlignet med fjoråret har medført færre vannskader så langt i år, men kostnadene for hver enkelt skade øker.

Fuktig klima gir flere skader

Mange skader kommer av at vann trenger inn i bygningen utenfra. Andre oppstår på grunn av kondens eller lekkasjer.

– Dersom du får en vannskade som ikke håndteres og saneres skikkelig, vil følgesvennene sopp og råte raskt kunne få fotfeste. Sopp og råte elsker fuktighet, sier skadeforebyggeren.

Et av de viktigste grepene du som hytteeier bør gjøre, er å stenge hovedstoppekranen og tømme alle rør for vann før du forlater hytta. Mange vannskader skyldes nemlig frost.

– Husk at det kan være igjen vannrester i vannmåler, rørledninger, toalett og sluk. Du bør derfor alltid ha oppvarming i en hytte med vanninstallasjoner, sier Hofstad-Nielsen.

Frykter mange vil spare strøm

I en fersk undersøkelse gjennomført for Fremtind, oppgir 12 prosent, tilsvarende over 500 000 nordmenn, at de vurderer å skru ned eller slå av varmen på hytta for å spare strøm.

– Vi frykter en økning i frostskader dersom vinteren blir kaldere enn normalt. Da kan det være at hytteeiere skrur ned varmen for mye, sier skadeforebyggeren.

Det kan gi kostbare konsekvenser.

– Om du ikke har tilstrekkelig med varme på våtrom og rom med rør, kan du risikere å måtte ta deler av regningen selv om du skulle få en frost- eller vannskade, sier Hofstad-Nielsen.

Thereses sjekkliste før du stenger hytta:

* Tøm rør og steng hovedstoppekran

* Påse at det er varme i våtrom, så unngår du frost i sisterne (du kan bruke frostvæske ved lenger fravær i sluk og sisterne)

* Trekk ut kontakter på elektrisk utstyr fra vegguttakene

* Åpne ventilasjonsluker og la dører inne stå åpne for å unngå mugg og råte

* Har hytta strøm finnes det smarte løsninger for fjernstyring?av varme

* Tøm hytta for verdisaker, og tøm kjøleskap og fryser for mat

* Sett inn eller bind fast alle utemøbler – også tunge ting kan blåse vekk

* Har du båt bør denne tas opp av vannet i vinteropplag. Sikre den godt

* Om du har egen brygge bør du sikre denne også

I uisolert hytte bør varme og elektrisitet skrus helt av om vinteren

Husk at røykvarslere og slokkeutstyr er påbudt på hytta

Lukk og lås alle dører, vinduer og kjellerluker

Rens takrenner for kvist, løv og annet rusk

Forebygg pipebrann: Enten ved hjelp av egne rensemidler, eller sørg for å få besøk av en feier. Sjekk hyttekommunen for lokale regler.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: