Derfor har egg lenger holdbarhet enn du tror

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
4 av 10 i nordmenn kjenner ikke til dette enkle trikset for å sjekke om egget er spiselig etter holdbarhetsdatoen.

I påsken dobles salget av egg. Samtidig viser beregninger fra Too Good To Go at nordmenn kaster minst 13 millioner egg hvert år – et tall basert på plukkanalyser fra NORSUS.

– Egg har lenger holdbarhet enn det som oppgis på kartongen. Faktisk er norske egg så trygge at de sjelden blir dårlige før vi rekker å spise dem, forteller Ann-Kristin Raknes Pfründer, daglig leder i Too Good To Go Norge i en pressemelding.

– Selv om norske egg har en unik status når det gjelder mattrygghet, er produsentene dessverre pålagt å bruke samme datostempling som i andre europeiske land. Derfor må vi ta «best før»-datoen med en klype salt, forklarer hun.

Skepsis rundt holdbarhet og det å glemme mat man har liggende er de vanligste årsakene til matsvinn i norske hjem.

– Er man i tvil kan en enkel test hjelpe: Synker egget i vann er det fremdeles ferskt og kan spises. Flyter det, bør man kakke det og lukte. Er egget dårlig merker man det fort – da lukter det råttent! Lukter egget nøytralt er det helt trygt å spise, selv om det flyter, opplyser Raknes Pfründer.

Kjersti Sørby, produktsjef for Prior, forklarer hvorfor flytende egg kan være fullgode:

– At egget flyter handler bare om at det har dannet seg en lomme med luft mellom skallet og hinnen inne i egget. Det er denne luften som gjør at egget flyter. Som Too Good To Go påpeker, betyr ikke luftlommen at egget er dårlig – så om man er usikker må man kakke egget og bruke luktesansen. Hvis egget er dårlig har mikroorganismer sluppet gjennom skallet og hinnen, og brutt ned svovelet i eggehviten, og da lukter det rett og slett råttent egg. Lukter det nøytralt, er egget helt trygt å spise, selv lenge etter «best før»-datoen har passert, slik vi skriver på alle våre eggpakker merket Prior, sier Sørby.

8 av 10 nordmenn spiser egg som har passert holdbarhetsdatoen
Ifølge en fersk undersøkelse fra Norstat oppgir 37 % at de ikke vet hvordan de kan undersøke om eggene er spiselige etter «best før»-datoen. Samtidig oppgir 82% at de spiser egg som har passert datoen.

– Det er veldig gode nyheter at vi er i ferd med å kurere datoskrekken når det gjelder egg! Nå håper vi også at mange tar med seg eggtesten og vissheten om at egg er helt fine å spise så lenge de ikke lukter vondt. Da kan vi passe på at så mange som mulig av eggene som ble kjøpt inn før påske havner i magen, selv om de plutselig skulle dukke opp bakerst i kjøleskapet noen uker fram i tid, sier Raknes Pfründer i Too Good To Go.

Ellers viser undersøkelsen at 16 % av nordmenn spiser egg hver dag. 41 % velger helst kokt egg, 25 % foretrekker speilegg, 15 % liker best eggerøre og 12 %foretrekker omelett.

Fem tips for å ta vare på eggene
Egg er ingen svinn-versting i norske hjem. Likevel krever eggene vi hvert år kaster 2,6 milliarder liter vann, over 6 km2 med jordbruksareal og nesten 1500 tonn CO2e å produsere. Her er Too Good To Gos fem beste tips for å ta vare på eggene:

1. Oppbevar eggene mellom 6 og 16 grader, eller i et ryddig kjøleskap.
2. Husk at norske egg er trygge å spise lenge etter «best før»-datoen.
3. Bruk nesen din hvis du er i tvil – dårlige egg lukter vondt!
4. Egg, eggeplommer og eggehviter du ikke rekker å spise kan vispes og fryses ned til senere.
5. Alt går i en omelett, pai, vaffel eller pannekake. Bruk eggene til å lage en matredder-rett med rester du har liggende hjemme.

Aktuelle saker fra den siste tiden: