ALARM: Prisbevisste spiser minst frukt og grønt

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index:  main_image_text in <b>/home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php</b> on line <b>176</b><br />
<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index:  title in <b>/home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php</b> on line <b>176</b><br />
Foto: Gjerrigknark.com.
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har lagt frem ferske tall som viser at andelen som spiser “5 om dagen” er på rekordlavt nivå. De med mest presset økonomi kommer dårligst ut av det. Eksperter er svært bekymret for nordmenns kosthold.

Helt ferske tall fra forbruksundersøkelsen “5 a day Europe”, som gjennomføres hvert år av OFG, viser at vi spiser alarmerende lite frukt og grønt daglig. Dyrtiden vi er inne i gjør at forbruker sparer inn på alt. Det går hardt ut over frukt og grønt inntaket og det er kun 18,6 % som når anbefalingen om “5 om dagen” med minst 5 porsjoner med frukt/bær og grønnsaker hver dag.

– Det er et skremmende lite frukt og grønt, sier Iselin Sagen, ernæringsrådgiver i OFG. Hun er spesielt bekymret for at andelen som spiser lite ser ut til å øke. Tallene fra undersøkelsen viser at det nå er hele 29,3% som spiser kun én porsjon med frukt og grønt eller mindre per dag. Det er en drastisk forskjell fra undersøkelsen i 2018 der det var 17% som spiste èn porsjon eller mindre.

Matvareprisene er rekordhøye, og nå ser vi virkelig konsekvensene av dette. Andelen som legger vekt på lav pris øker, og dette trekker forbruket ned. Det er flere som oppgir at de kjøper de billigste alternativene og stadig færre er villig til å betale ekstra for frukt og grønnsaker av høy kvalitet.

– Trenden er klar; på bare et år ser vi en økning fra 31% i 2022 av andelen som kjøper de billigste alternativene, mens årets tall nå viser 37%.

Det er igjen de med mest presset økonomi som kommer dårligst ut av det. Tallene viser at de som er opptatt av lav pris på grønnsaker har lavere forbruk av frukt og grønt, sier Sagen.

Etterlyser politiske tiltak

Generalsekretær Mina Gerhardsen i Nasjonalforeningen for folkehelsen mener det gir grunn til bekymring når vi nå ser effekt av dyrtid;

– Politikerne våre må komme med tiltak som gjør at alle har råd til å kjøpe frukt og grønnsaker, slik kostrådene anbefaler. At folk nå må droppe å kjøpe inn dette, skader helsen på kort og lang sikt.

Grønnsakene taper på det viktigste måltidet

Blant de som sjelden eller aldri har grønnsaker/salat til fisk eller kjøtt på middagstallerkenen er det 25% som begrunner det med ønske om å spare penger på dagligvarer. Vi vet at middag er det måltidet vi spiser mest frukt og grønnsaker.

– Når også grønnsakene taper til det viktigste måltidet, og årsaken er for å spare penger på dagligvarer er dette alvorlig.

Må vi se på handlemønsteret vårt?

Det kan se ut som frukt og grønt må vike for andre varer når trang økonomi og dyrtid er realiteten for veldig mange. Sagen mener harde prioriteringer og fornuftige valg blir viktigere, om prisøkningene ikke skal gå på helsen løs.

– Planlegging av både måltider og hva man trenger til det man skal lage blir viktig å ha på plass før man går i butikken. Hjemmelaget vil stort sett alltid være både rimeligere og mer næringsrikt, sier Sagen og forteller at du kan få en pakke kål, 2 kg potet, en kilo gulrot, og en pakke løk til under hundrelappen.

Ernæringsrådgiveren anbefaler å sjekke kjøleskapet hver dag for å se om det er noe som må brukes opp før det blir dårlig.

– Det er mye penger å spare ved å være bevisst på eget matsvinn. Velg også frukt og grønt over andre “unødvendige” matvarer. Energidrikker for eksempel kan ikke ha plass i handlevognen når matvareprisene holder på å knekke privatøkonomien, avslutter hun.


Notice: Undefined index: url in /home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php on line 194

Aktuelle saker fra den siste tiden: