TIPS: Vinn iPhone 15 Pro, Nintendo Switch, flaxlodd og sjokolade i Gjerrigknarkens Julekalender!

Er fredag den 13. den store ulykkesdagen?

Foto: Fremtind.
Fredag den 13. anses som en ulykkesdag. Men bør vi la bilen stå av den grunn? Dette viser skadetallene.

– Vi krasjer mindre fredag den 13. enn vi gjør andre dager, sier Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

– Faktisk viser skadestatistikken vår at det skjer færre ulykker på fredag den 13. Kanskje er folk litt ekstra forsiktige denne dagen, spør skadeforebyggeren seg.

På fredag den 13. januar i år, ble det meldt inn 241 bilskader til Fremtind. Det var det laveste antallet sammenliknet med de andre fredagene i januar.

Flere som lar bilen stå?

–Fredager er normalt mer skadeutsatt enn andre ukedager, og dette har en naturlig forklaring, forklarer Hofstad-Nielsen.

–Generelt er det flere trafikkuhell på fredager som følge av økt aktivitet. Fredag er en naturlig utfartsdag med ekstra trafikk, og mange reiser på ferie denne dagen.

Økning i antall bilskader

Det har allerede vært sendt ut flere farevarsler om snø, spesielt nord i landet.

– Vintersesongen 2022/23 opplevde vi å få en kraftig økning i antall bilskader. Mange av disse skadene var relatert til vær- og føreforhold. Typiske skader var påkjørsler bakfra, utforkjøringer og biler som skled inn i hverandre, sier skadeforebyggeren.

Hun har derfor en klar oppfordring til alle som skal ut å kjøre når det er meldt snø.

- Hvis du ikke allerede har gjort det, er tiden er inne for å legge om til vinterdekk. Har du planer om å reise på hytta som ligger på fjellet, er det viktig at bilen er riktig skodd.

- Katten har ni liv, det har ikke vi, avslutter skadeforebyggeren.

Tre tips for å unngå kollisjoner:

  • La mobilen ligge mens du kjører

  • Hold god avstand til bilen foran

  • Beregn god tid og avpass farten etter føreforholdene

Aktuelle saker fra den siste tiden: