Har du gamle briller liggende? Noen trenger dem!

Foto: Specsavers
Har du gamle briller liggende i skuffer og skap? Nordmenn har faktisk flere millioner brukte briller som kan få nytt liv og hjelpe mennesker i fattige land. Og det er svært enkelt å hjelpe til.

Dersom du eller noen i din familie har briller som ikke lenger er i bruk, kan de leveres til nærmeste optiker og få et nytt liv i et annet land. De fleste optikerkjeder har egne aksjoner der de samler inn, klargjør dem og sørger for at de gis til en person som vil ha nytte av dem.

Specsavers har sitt eget prosjekt som de kaller "Gi syn til Tanzania". Optikerkjeden har allerede samlet inn over 50 000 brillepar, som alle går til mennesker i Tanzania. Specsavers sender hvert år et team bestående av optikere og assistenter for å gi gratis synsundersøkelser og tilpasse briller som er gitt av nordmenn.

Synsam - samarbeider med Right To Play og gir brillene til mennesker i Uganda. Samarbeidet begynte allerede i 2006, og hvert år reiser en delegasjon fra Right To Play og Synsam til en landsby i Uganda for å bidra til at synshemmede barn og voksne kan få muligheten til å se bedre.

Brilleland har i mange år samarbeidet med den humanitære organisasjonen Vision for All (VFA). Når du leverer inn gamle briller i nærmeste Brilleland-butikk, får du forresten en verdikupong på 200 kroner som kan benyttes til nye briller eller solbriller (Gjelder denne fortsatt? Gi meg et vink på rune@gjerrigknark.com og fortell!).

Interoptik tar også imot gamle briller og sørger for at de igjen kommer i bruk. Kjeden samarbeider også med organisasjonen Vision for All - og reiser med optikere og hjelpemannskap til land som Peru, Guatemala og Eritrea.

Undersøkelser blant Norges brillebærende befolkning over 18 år, viser at tre av ti nordmenn har brillepar som ikke er i bruk liggende hjemme. Sju av ti av dem som har briller liggende, har ofte to eller flere par i skuffer og skap. Hvorfor ikke ta en runde i hjemmet og finne frem de gamle brillene - så kan noen andre dra nytte av dem!

Aktuelle saker fra den siste tiden: