Nordmenn prioriterer å reise – også i nedgangstider

Foto: Pexels.
I en ny undersøkelse gjort av reisearrangøren Apollo svarer 40 prosent at de til tross for økonomiske nedgangstider kommer til å reise like mye som før. Samtidig oppgir nesten 9 av 10 at de aldri har lånt penger for å finansiere en feriereise.

Det er lite nordmenn verdsetter mer enn ferie. Til tross for en generell prisøkning og et utfordrende økonomisk år for mange, viser en ny undersøkelse fra reisearrangøren Apollo at 4 av 10 planlegger å reise likt som før.

At ferien forblir en prioritet gjenspeiles også i Apollos egne tall, hvor salget nå ligger 25 prosent høyere sammenliknet med samme tid i fjor. Størst er økningen blant barnefamilier, hvor salget har økt hele 30 prosent i 2023.

- Det har vært høy etterspørsel rundt reiser gjennom hele året, men det tok seg spesielt opp i våres og ikke minst nå i forkant av vinteren. Det er ingen tvil om at mange ble skuffet over sommerværet her hjemme, og nå gruer seg ekstra til et langt, kaldt og mørkt vinterhalvår, sier Beatriz Rivera, kommunikasjonssjef i Apollo.

En helseprioritering

At vi prioriterer å reise selv i nedgangstider handler derimot ikke bare om behovet for varmegrader, snarere tvert om: For nordmenn har det å reise blitt en helseprioritering.

I undersøkelsen oppgir halvparten at de ikke skulle hatt noe å se frem til, dersom de sluttet å reise. Hver femte skulle kjenne seg umotivert og rastløse, og hele 16 prosent svarer at de ville vært rent ulykkelige. Samtidig mener 34 prosent at reiser forsterker relasjonen til venner og familie – og like mange sier at det å reise simpeltent gjør dem lykkelige.

- I en hektisk hverdag strekker tiden sjeldent til. Grunnen til at vi prioriterer reiser så høyt, også i nedgangstider, bunner derfor først og fremst i et fundamentalt behov for tid og rom til å dyrke kvalitetstid med våre nærmeste, oppleve spennende ting og ikke minst bare kunne være, sier Rivera.

Dette kutter vi ned på

I undersøkelsen svarer hele 87 prosent at de aldri har lånt penger for å finansiere en feriereise. For å ha råd og mulighet til å opprettholde reisevanene våre velger mange heller å avstå fra hverdagslige «pengeslukere» - som restaurantbesøk (34 %), bestille take away (29 %), og kjøpe nytt interiør (27 %) og nye klær (23 %). Skjønnhetsbehandlinger, konserter, taxiturer og streamingtjenester er også ting vi kutter ned på, når økonomiske prioriteringer må tas for å kunne reise.

- Det er ikke tilfeldig at en stor andel av øyeblikkene vi aldri glemmer er knyttet til en ferie, eller en reise. Det er da vi oppdager nye kulturer, dufter og smaker og virkelig har tid til å gjøre ting sammen. Det åpner naturligvis opp for helt unike minner og opplevelser vi smiler, ler og samles rundt i mange år etterpå, sier Rivera.

Aktuelle saker fra den siste tiden: