Selg bilen din nå - det blir mangel på bruktbiler

Foto: Pixabay.
I fjor var det overskudd av biler på bruktbilmarkedet, men denne situasjonen har endret seg. Tilbud og etterspørsel er nå i bedre balanse, men vi beveger oss nå mot en situasjon hvor det blir mangel på brukte biler i Norge.

Selgers marked

Når det er mangel på brukte biler, øker prisene på de som finnes på markedet. Etterspørselen er fortsatt like høy som før, og fordi det er for lite brukte biler på markedet, kan selgere ta en høyere pris på bilene de legger ut. Årsaken til at bruktbil-lageret minker kan forklares med tre hovedpunkter, forteller bilekspert Terje Dahlgren i FINN motor.

– Høy bruktbileksport i 2023 bidro til «å tømme» markedet for bruktbiler, spesielt diesel- og bensinbiler. Det er også slik at nybilsalget er betydelig redusert og det gir færre innbyttebiler, som normalt sett ville bidratt til å øke beholdningen av bruktbiler. Den tredje årsaken er at valutasituasjonen gir lite lønnsomhet i bruktbilimporten, da prisene er høyere enn tidligere, forklarer Dahlgren.

Vil ha eldre og rimeligere bruktbiler

Vurderer du å selge bilen din, er det et godt tidspunkt å gjøre dette på. Når vi nærmer oss sommeren, er det mange som er på jakt etter en ny bil viser besøkstallene fra FINN motor. Det som er en endring i år er at etterspørselen den siste tiden har dreid fra dyre og nyere bruktbiler til rimeligere og eldre modeller, spesielt biler som er bensin eller dieseldrevne er etterspurt.

– Den økonomiske situasjonen er endret for de fleste av oss og flere kjøper nå biler uten lån eller med lavere billån enn før. Bilkjøpere ser derfor etter billigere bruktbiler og de selges fortere unna enn tidligere, og de dyrere el-bilene tar lengre tid å selge nå. Biler som er eldre enn fem år er også attraktive på bruktbilmarkedet nå, forteller Dahlgren.

DISSE BILENE SELGES RASKEST NÅ:

Volkswagen Golf (E)

Snittpris eldre enn fem år: 120.000 kr (20 dager publiseringstid)

Snittpris nyere enn fem år: 189.000 kr (16 dager publiseringstid)

Volkswagen Golf (D)

Snittpris eldre enn fem år: 89 000 kr (14 dager publiseringstid)

Skoda Octavia (D)

Snittpris eldre enn fem år: 129.000 kr (17 dager publiseringstid)

Snittpris nyere enn fem år: 309.000 kr (22 dager publiseringstid)

Nissan Leaf (E)

Snittpris eldre enn fem år: 94 000 kr (15 dager publiseringstid)

Snittpris nyere enn fem år: 228 000 (26 dager publiseringstid)

Tesla Model 3 (E)

22 dager publiseringstid

Snittpris 346.000 kr

Tesla Model Y (E)

23 dager publiseringstid

Snittpris: 499.000 kr

Mercedes Benz EQC (E)

23 dager publiseringstid

Snittpris: 498.000 kr

Mitsubishi Outlander (H)

Snittpris eldre enn fem år: 219. 000 kr (16 dager publiseringstid)

Snittpris nyere enn fem år: 339. 000 (26 dager publiseringstid)

Bruk forhandler eller selg selv

Biler du kan kjøpe både fra privatpersoner eller fra bilforhandlere, uansett hva du velger er det helt trygt! Handler du via en privatperson, så bruker partene Smidig bilhandel der du kan bruke en trygg betalingsløsning, skrive kontrakt og ordne eierskifte i en og samme løsning. 

Aktuelle saker fra den siste tiden: