Sjekk vekten og lastsikringen på feriebilen

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index:  main_image_text in <b>/home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php</b> on line <b>176</b><br />
<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index:  title in <b>/home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php</b> on line <b>176</b><br />
Foto: Hedda Vikan Seljeseth/Statens vegvesen
Overlast og manglende lastsikring er gjengangere under Vegvesenets kontroller. Last som faller av under kjøring kan være livsfarlig, det samme gjelder løse gjenstander inni bilen.

- Biler og tilhengere som er lastet tyngre enn det de er beregnet for, får dårligere kjøreegenskaper. Det kan føre til farlige situasjoner i trafikken, sier avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Kjetil Wigdel.

Wigdel ber alle som skal ut på bilferie i sommer om å sjekke vognkortet før de pakker bilen.

- Alle kjøretøy har en maksimal tillatt totalvekt. Den finner du i vognkortet. Elbiler er tunge i utgangspunktet og kan ikke ha med så mye last som mange kanskje tror. Blir du stoppet av oss med overlast, må du sette igjen noe av det du har med før du kan kjøre videre, sier Wigdel.

Skal du ut på veien med tilhenger eller campingvogn, anbefaler Wigdel Vegvesenets Bil og henger app. Her kan du enkelt sjekke hvor tung tilhenger du har lov å kjøre med.

Husk å sikre lasten godt

- Alle bilførere må også huske å sikre lasten godt. Last som faller av under kjøring kan være livsfarlig. Det samme gjelder løse gjenstander inni bilen. Vi avdekker en god del slurv med dette under våre kontroller, sier Wigdel.

Har kontrollert over 23 000 person- og varebiler så langt i år

Ved utgangen av juni hadde Statens vegvesen stoppet over 23 845 lette kjøretøy i kontroller langs veien. 12 323 av disse fikk skriftlig mangel, 4115 fikk ikke kjøre videre før feil var rettet opp og 416 hadde så grove feil og mangler at de ble anmeldt.

– Når de fleste av de vi stopper får en reaksjon, viser det hvor målrettet kontrollene våre er. Målet vårt er å luke ut de bilene som ikke bør være på vegen. Dette gjør at de som har alt i orden får kjøre videre uten å bli heftet av oss, sier Wigdel.

I tillegg til overlast og lastsikring er feil med lys og slitte dekk gjengangere.

Du blir kontrollert uten å merke det

Mange biler blir kontrollert uten at du som kjører merker noen ting. Skiltskannerne som står langs veien, leser registreringsnumrene på alle kjøretøy som passerer. Hvis en bil har en merknad lyser det rødt hos kontrollørene, og kjøretøyet blir vinket inn for kontroll.

– Skiltskannerne gir varsel til våre kontrollører om bilen ikke er EU-godkjent, ikke er registrert eller forsikret, har utestående mangellapper eller er meldt stjålet, sier Wigdel.

Kjører du med et avregistrert kjøretøy, har du ikke gyldig forsikring. Selv om du har fått en avtale med forsikringsselskapet ditt, gjelder ikke forsikringen før kjøretøyet igjen er registrert hos Statens vegvesen. Når forsikringen er på plass, må du huske å registrere kjøretøyet på vegvesen.no. Kjøretøyet må også ha godkjent EU-kontroll, og det må ikke være andre mangler på kjøretøyet.


Notice: Undefined index: url in /home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php on line 194

Aktuelle saker fra den siste tiden: