Smuglerhunder og svindelforsøk – unngå fellene

Foto: Pexels.
Tenker du på å skaffe deg hund? Våren er en populær tid for å kjøpe valp. Men det er viktig å være nøye og kritisk. Her følger noen råd om hvordan unngår du å bli lurt av, og bidra til, kyniske valpefabrikker og useriøse oppdrettere når du skal kjøpe valp.

Begynn med NKK og raseklubbene

Hvis du er på utkikk etter valp, er NKKs raseklubber det beste stedet å begynne. Så godt som alle hunderaser av en viss størrelse har en raseklubb med kontaktpersoner, og de aller fleste har også en tjeneste som formidler kontakt med oppdrettere og som har oversikt over valpekull.

Unngå å kjøpe etter tilfeldige søk på nettet

Svindlerne og smuglere er flinke til å lage falske hjemmesider og annonser, med vakre bilder av lykkelig mor og søte valper, som ikke finnes i virkeligheten. Sett heller ikke inn en annonse av typen «valp ønskes», verken på Finn eller andre steder. Det eksponerer deg for henvendelser fra svindlere og smuglere. De færreste seriøse oppdrettere leter etter valpekjøpere på slike steder.

Sjekk referanser

Snakk med noen du kjenner som har en hund av den rasen du ønsker deg. Spør hvor de har kjøpt hunden, om de er fornøyde, og om de har blitt bra behandlet av oppdretter og om alle papirer var i orden. Fornøyde kjøpere er den beste garanti!

Kjøp ikke av «mellommenn»

Skal du kjøpe en valp, kjøp den alltid direkte fra oppdretter, aldri fra noen form for mellommann! Selv om du kjøper en hund som skal omplasseres (og det skjer, selv med ganske små valper), så sjekk med oppdretter direkte. De fleste seriøse oppdrettere vil uansett ta tilbake en liten valp som de nye eierne av en eller annen grunn ikke kan beholde.

Kontakt oppdretter så tidlig som mulig

Det ideelle er å etablere kontakt med oppdretter så tidlig som mulig. Helst lenge før valpene er leveringsklare. Om det er praktisk mulig er det lurt å besøke mor og valper én eller flere ganger før valpene er gamle nok til å forlate mor. Da kan man være sikker på at alt går riktig for seg. Det er rapportert tilfeller fra Sverige hvor smuglere hadde laget et oppsett med innsmuglede valper i en hjemlig setting, og valpene ble presentert som et kull.

Kjøp aldri en usett valp som skal leveres på et avtalt møtested utenfor hjemmet. Det er et klassisk smuglerknep, eller svindel med hensikt å lure folk til å betale for valper som ikke finnes. Det er ikke uvanlig at oppdrettere ønsker depositum fra en valpekjøper, men ikke betal før du har sjekket at valpene faktisk eksisterer. Og, aller helst, ikke før du har sett og møtt oppdretter, tispe og valper.

Sjekk DogWeb

Du kan sjekke både valpenes og foreldrenes ID-nummer og avstamning ved hjelp av Norsk Kennel Klubs database, www.dogweb.no. Da kan du finne ut om valpene er registrerte, og hvem oppdretteren er, i tilfelle det skulle vise seg å være en annen enn selger.

Alle avtaler skal være skriftlige. Valpen skal ha alle papirer i orden, den skal være ID-merket med mikrochip og ha en veterinærattest som ikke skal være eldre enn 7 dager.

Bruk god tid og vær tålmodig

En hund skal være en del av familien din, og dere skal tilbringe mange år sammen. Et hastekjøp av en innsmuglet eller uregistrert valp har i mange tilfelle vist seg å være et svært dårlig kjøp. I verste fall har valpen store fysiske eller psykiske defekter. Da er det bedre å vente!

Aktuelle saker fra den siste tiden: