Spis deg god til å gå på do

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index:  main_image_text in <b>/home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php</b> on line <b>176</b><br />
<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index:  title in <b>/home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php</b> on line <b>176</b><br />
Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt
- Maten du spiser har stor påvirkning på fordøyelsen, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. Mer frukt, grønnsaker, bær og grove kornprodukter på menyen kan være en del av løsningen.

Unngå forstoppelse

Forstoppelse kan være smertefullt og føre til andre plager, som hemoroider og rifter. Som regel kan forstoppelse unngås med livsstilsendringer, men om forstoppelsen oppstår plutselig eller om det er grunner til å tro at det kan skyldes andre ting enn kosthold og mosjon er det lurt å ta en prat med legen.

Ernæringsrådgiveren forteller at lett forstoppelse som regel kan unngås og bli bedre om du sørger for å ha et fiberrikt kosthold, drikker nok væske og gir kroppen nok mosjon.

– Fiberrik mat gjør avføringen fyldigere og mykere. Spis frukt som mellommåltid eller sammen med måltidene og ha godt med grønnsaker til middag. Rotgrønnsaker er spesielt fiberrike, det samme er ulike varianter av kål. Spis også grove kornprodukter som fullkornsbrød, müsli, fullkornspasta, havregryn og lignende. Topp havregrøten med fiberrike ferske bær og gi de grove brødskivene ekstra mye fiber ved å toppe dem godt med grønnsaker.

Mange spiser ikke nok frukt og grønt

Bogstrand Sagen påpeker at Helsedirektoratets råd om 500 gram frukt og grønt (5 om dagen), halvparten av hver er et godt råd, også for å unngå forstoppelse.

– Likevel vet vi at kun 1 av 5 nordmenn spiser 5 om dagen i løpet av en dag. Det kan by på fordøyelsesplager for mange. Om man kjenner seg igjen i dette kan nok første bud være å se på om det er noe man kan gjøre med kostholdet sitt for å unngå plagene, forteller ernæringsrådgiveren som også minner om rådet om 30 minutter fysisk aktivitet hver dag.

Hun forteller også at det finnes flere gode kilder til fiber i kostholdet, og minner om at det også er viktig å drikke nok.

– Frukt og grønnsaker inneholder også mye vann, det er en god kombinasjon for en god fordøyelse.

Eksempler på andre fiberrike matvarer er kli, nøtter, bønner, linser, tørket frukt (deriblant svisker), popcorn, og linfrø.

Flere helsegevinster med fiberrik mat

– I tillegg skaper fiber større metthet og stabiliserer blodsukkeret ved at det senker tømmingshastigheten av maten fra magesekk til tarm, forteller Bogstrand Sagen og fortsetter;

– Det kan gjøre at man spiser mer passe mengde mat og unngår overvekt. Fiberrik mat er dessuten som regel fulle av næringsstoffer som vitaminer og mineraler som kroppen trenger.


Notice: Undefined index: url in /home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php on line 194

Aktuelle saker fra den siste tiden: