Tolletaten advarer: Ikke kjøp falsk alkohol

Foto: Tolletaten
Å kjøpe falsk alkohol, kan være livsfarlig. – Du gambler med eget liv og helse, advarer tolldirektør Øystein Børmer.

Tolletaten har gjort et beslag på til sammen 900 liter med falsk vodka. Beslaget ble gjort i Larvik-området da årvåkne tollere tok ut en østeuropeisk registrert bil til kontroll.

Helt innerst i lasterommet, bak andre varer, ble det funnet 55 pappesker. Eskene inneholdt til sammen 300 treliters-kartonger med vodka.

— Brennevinet ble raskt verifisert av produsentene som falske. Det er ikke mulig for folk å se etter spesifikke kjennetegn på flaskene eller kartongene for å avdekke falsk brennevin, ettersom kjennetegnene endrer seg hele tiden. Flaskene eller kartongene kan ha etiketter og være korket og forseglet. Innholdet framstår ofte som ekte og trygt, men utgjør i realiteten en helserisiko, advarer tolldirektør Øystein Børmer.

Saken etterforskes nå av politiet. De falske varene vil bli destruert når saken er ferdig etterforsket.

Kan være livsfarlig

Tolletaten beslaglegger med jevne mellomrom både falsk alkohol og falske etiketter og flasker. Tolletaten har tidligere også avdekket originalflasker som inneholder annen alkohol.

— Enhver som kjøper brennevin utenom lovlige utsalgssteder, kan risikere at brennevinet er falskt. Hvis du drikker noe du ikke vet hva inneholder eller under hvilke forhold det er produsert, gambler du med eget liv og helse. Er du heldig er eneste konsekvens at du har kjøpt falsk vare, altså alkohol av lav kvalitet, som var tilfelle i denne saken.

I verste fall kan drikkevarene inneholde metanol, som kan være svært giftig, selv i små doser. Dette kan det føre til dødsfall, som man dessverre har sett eksempler på tidligere.

— Nå er russetiden i gang, og vi vet det konsumeres mye alkohol blant unge. Mange kjøper alkohol fra ulovlige utsalgssteder fordi det er billig. Å spare noen kroner er på ingen måte verdt å risikere eget liv og helse for, avslutter Børmer.

Aktuelle saker fra den siste tiden: