< >
Annonse:

Slik blir hjemmeferien spennende og morsom for store og små

Slik blir hjemmeferien spennende og morsom for store og små Det er flott å kunne reise og oppleve nye ting, enten her hjemme i Norge eller i utlandet. Men litt hjemmeferie i ny og ne har aldri skadet noen, tvert imot. Og jammen er det godt for lommeboka også. Men mange vet ikke hva de skal finne på hvis de er hjemme om sommeren, og da håper jeg mine tips kan hjelpe deg litt på vei til å sette i sving fantasien.

På meg virker det som om hjemmeferie har fått et B-stempel, men hvorfor i alle dager skal en hjemmeferie være en mindre bra ferie? Jeg tror mange foreldre påvirkes av sosiale medier. Det kan være tungt å se alle bildene av venner og bekjente på tur i all verdens ferieparadiser - noe som ganske sikkert kommer til å skje når grensene åpner for fullt igjen.

Dersom jeg spør deg om en vellykket ferie må inneholde et utenlandsopphold, besøk i dyrepark og badeland, så svarer du garantert NEI. Det gjelder altså å heve seg over det usynlige presset fra andre.

La meg slå fast med en gang: Hjemmeferie er ikke en mindre bra sommerferie. Men kanskje du trenger ideer til hva man kan finne på når man ikke reiser hjemmefra?

Mange av tipsene er kanskje tilpasset småbarnsfamilier, men det er da ingenting i veien for å tilpasse disse til deg som er enslig, til dere godt voksne med ungene for lengst ute av redet osv.

Telttur i hagen eller i nærmiljøet

De fleste av oss har et telt stuet bort i garasjen, på loftet eller i kjelleren. Eller kanskje du kan låne fra noen du kjenner som ikke skal bruke det i sommer? Det aller enkleste er å sette det opp i hagen, fylle det med underlag, tepper og puter og soveposer.

Enten du sover der med ungene selv eller de inviterer sine venner på overnatting eller kanskje du selv bare bruker det til middagsluren din om sommeren, så gir telt i seg selv en herlig sommerfølelse. Skulle det mot formodning bli en varm sommer, kan du jo selv bruke teltet for å få en god natts søvn.

Dersom du har elektronikkavhengige barn, kan du kanskje klare å inngå et kompromiss for å unngå at de ligger der med iPad’en eller mobilen i timesvis. Unger er ikke som i gamle dager, du må være på tilbudssiden for å holde dem aktive. Det være seg med lesestoff, brett- og kortspill. Husk at alt som er annerledes enn hverdagene blir topp – du har kanskje selv tid å tilby, så kan dere leke sammen. Alt er lov om sommeren!

Avhengig av hvor du bor, er det kanskje heller ikke så vanskelig å ta teltturen bort fra hagen og ut i skauen, ved sjøen eller til fjellet. Så lenge dere ikke er sjenanse til andre, kan dere overnatte et par døgn omtrent hvor som helst. Ta med enkel og god mat og kos dere. Det må ikke være 4-stjerners hotell med full frokost for å være koselig, det vet du godt selv også, ikke sant?

Vær turist i eget område

Stikk innom din lokale turistinformasjon eller let opp severdigheter via internett. Lag deg en plan over hva man kan besøke – du vil kjapt bli overrasket over hvor mye spennende som finnes i ditt nærområder som du ikke har visst om eller brydd deg om å besøke.

Dersom du tror det ikke finnes noe spennende i området ditt, tar du garantert feil. Kanskje du har topper i nærheten, da kan du gå topptur. Det må ikke være Galdhøpiggen, Besseggen eller Gaustatoppen for å gi deg en god opplevelse. I mange kommuner finnes det trimposter som kan oppsøkes – hvorfor ikke ta turen med bekjente?

I samme gate ligger de mer moderne motivasjonsfaktorene geocaching, ingress eller pokemon go. Alle disse er vel egentlig ikke noe annet enn god, gammeldags orientering med moderne hjelpemidler. I geocaching bruker man GPS istedenfor kart og kompass. Man leter etter poster kalt cacher og sjansen er stor for at slike ligger gjemt i nærområdet ditt er høy. Søk opp geocaching på nett for å finne ut mer. Ingress og Pokemon Go er litt mer spillorientert og passer bedre for de yngre kanskje, men er egentlig det samme. Det dreier seg om å komme seg – og ha en grunn for å gjøre det.

Finn frem sykkelen og tråkk i vei

Sykkelturer om sommeren er bare herlig, synes nå jeg da. Det behøver ikke være noen superturer, jeg har stor sans for naboen min som pleier å ta små sykkelturer og belønner seg selv med en vaffel eller en is. Har man tråkket litt, kan man jo kose seg litt underveis også. Det er ikke all verdens vanskelig å ta med seg litt å drikke og spise på – pengene må jo ikke rulle bort mens du sykler.

Har du små barn, er det kanskje begrenset hvor langt man kan sykle, men husk at det sjelden spiller noen rolle for ungene om de er fem minutter eller to timer unna hjemmet. En hengebru, en gapahuk, en benk på en rasteplass eller en strand i nærheten er topp stoppesteder.

Bruk hagen, lekeplassen eller nærmeste park

Enten det er ungdommer, barn eller voksne som trenger litt aktivitet, kan man fint gjøre noe sammen ute – alt for å unngå dataspilling innendørs i ukevis, veit du.

Man kan spille kubbespill, badminton, frisbee, fotball, kaste på boks, krokket, ringspill osv. Så tenker du kanskje at du ikke har dette – og å kjøpe det koster penger. Det er da Facebook og slikt er genialt – hvorfor ikke spørre om noen du kjenner kan låne bort sitt? Eller spør naboene. Det er utrolig hva som befinner seg her og der, bare man våger å spørre!

Kosekveld hjemme i stua

Været er vel ikke alltid på vår side her på berget, da kan det være topp å lage en helaften hjemme. Ungene og vennene synes sikkert det er topp å bli invitert til filmkveld. Ingen unger forventer pizza til filmen, de klarer seg lenge med selvpoppet popcorn og vann fra springen – kanskje i blandet litt saft.

Er dere voksne, går det jo an å ha spleisefest med mat. Hver tar med seg ingredienser eller rester fra kjøleskapet, så kan man jo diskutere seg frem til spennende middagsmat som man deler. Spill med åpne kort, det er ingen vits i å love bort stjernekokk og 10-retters middag dersom du ikke har råd til det eller ser noe poeng i å imponere venner på feil måte.

Morsomme inneaktiviteter

Apropos hvis været er dårlig, så er det ikke slik at man kaste seg i bilen for å reise til et sted hvor man kan gjøre ting innendørs – lekeland, bowling og slikt tenker jeg spesielt på.

Se deg rundt i huset eller leiligheten og bruk heller fantasien. Hva med å lage teater eller sirkus med ungene? Arrangere bakedag på kjøkkenet? Lage skattejakt? Kle seg på regntøy og gjøre noe ute? Rydde på loft eller i kjeller – gjerne sammen med ungene, for det er rene skattejakten bare det.

Feriefølelse for deg som må jobbe

Dersom du må jobbe i sommer, går det fint an å fremkalle sommerferiefølelsen uansett. Ikke sleng deg på sofaen og sov bort resten av dagen, men planlegg heller å gjøre noe med resten av dagen. Det er da ikke noe problem å reise på stranda, ta seg en sykkeltur eller til og med dra på telttur i nærområdet selv om du må jobbe. Tenk ut av boksen!

Du skjønner vel greia etter hvert – det hele dreier seg om å gjøre noe annet enn det man gjør til hverdags – og komme seg ut i andre omgivelser. Har du barn som forventer utenlandsturer, opplevelsesparker og andre kostbare ting, så slipper du ganske enkelt ikke unna samtalen for å forklare dem hvorfor det blir hjemmeferie i år. Unger forstår mye mer enn vi tror, selv om det kan virke fælt å ta den samtalen. Men husk da samtidig å ta praten for å gjøre hjemmeferien så hyggelig som mulig.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:

Fatal error: Using $this when not in object context in /home/gjerri98/www/_v2/classes/CategoryPage.class.php on line 236