< >
Annonse:

22 triks til hva du kan gjøre med eddik - som sparer deg for dyre pleie- og rengjøringsprodukter

22 triks til hva du kan gjøre med eddik - som sparer deg for dyre pleie- og rengjøringsprodukter Visste du at du ved å bruke vanlig eddik kan unngå å kjøpe utallige rengjøringsmidler, pleieprodukter og andre renseprodukter? Det sparer ikke bare penger, men er også bedre for miljøet.

Eddik har blitt laget av mennesker i tusenvis av år, man har funnet spor tilbake til egypterne 3 000 år før Kristus. Allerede den gang var eddik kjent for sin gode virkning og egenskaper.

De fleste kjenner vel eddik fra matlaging, men det finnes en rekke andre områder hvor eddiken burde benyttes – men industrien og dagligvarekjedene vil helst at du kjøper all verdens produkter istedenfor, for da kan de tjene enda mer penger.

Hvor mye koster eddik og hvor får du tak i produktet?

Alle vanlige dagligvareforretninger selger eddik. Du finner flaskene vanligvis sammen med ketchup, salatsauser og slikt, rett og slett fordi folk flest bruker eddik i matlagingen. Det finnes gjerne to varianter – brun og klar, men vi bruker den klare varianten for å unngå misfarge og slikt.

De fleste butikker tilbyr to varianter eddik – en ferdigblandet bestående av 5-7% eddik og en som inneholder eddikessens med 35% eddiksyre. Når du skal bruke eddik til alt mellom himmel og jord, er det 7%-varianten vi forholder oss til.

Fordelen med 35%-varianten er at du får mer for pengene, men må være flinkere til å dosere.

Eddik 7% koster 20-25 kroner for 0,6 liter, mens eddikessensen med 35% koster ca. 50-60 kroner for 0,5 liter (det er den flasken som ser ut som om den har overlevd design helt fra før krigen).

Blander du ut eddikessensen for å få lik styrke som den ferdigblandede, vil du få eddik til lav pris, men du kan fortsatt finne billigere eddik andre steder (se lenger nede!).

Bare for å ta sammenligningen med alle disse spesialproduktene med en gang. Det er neppe noen bombe at det er billigere å bruke eddik i kombinasjon fremfor rengjøringsflasker. Glasspray, baderomsrengjøring osv. koster fra 25-50 kroner flasken (gjerne knapt en halv liter)

Tidligere var det vanskelig å få tak i eddik i store kvanta/størrelser - det var kun tilgjengelig for storhusholdninger. Heldigvis finnes det nå eddik mye billigere enn i dagligvareforretningene - men denne er ikke nødvendigvis beregnet på matlaging, bare så du vet det altså!

Biltema selger 12% eddik til rengjøring (ikke matlaging) i femliterskanner til rundt hundrelappen.

Europris selger 32% eddik i 1-litersflasker til 40-50 kr, men har akkurat nå tilbud - 3 flasker til kr 100!

Rusta selger 12% eddik til ca. 20 kroner per liter i 1-litersflasker.

1. Fjern lukt fra tøy og vaskemaskin

Har du noen gang merket streng lukt fra vaskemaskinen eller at vasken ikke lukter rent etter vask. Da er det godt mulig at det er litt for mye skitt i vaskemaskinen din. Selv går det an å bruke dyre rengjøringsprodukter, men hvorfor gjøre det når det går fint å bruke billig eddik?

Hvordan rengjør du så vaskemaskinen? Jeg gjør det slik: Fyll ca 2 dl eddik der hvor du legger i vaskemiddelet og kjør en vanlig vaskerunde – og det holder fint å kjøre den på 30-40 grader. Hos oss holder det å gjøre dette halvårlig, men det kommer selvsagt an på hvor mye du vasker og hvor skittent tøyet er.

Eddiken hjelper forresten også mot kalk – kjekt det også.

2. Eddik istedenfor tøymykner

Dersom du føler at du er avhengig av tøymykner (for du trenger det vel egentlig ikke?), kan du fint bytte ut den med litt eddik. Eddik løsner kalkavsetningene i tøyet og gjør det mykt. Prøv deg frem med passende mengde.

En flaske tøymykner koster fort 40-50 kroner, så her er det definitivt penger å spare. Er du avhengig av litt godlukt (nei, klærne lukter ikke eddik etter vask), så kan du forresten tilsette et par dråper aromaolje til eddiken).

3. Fjern kalkrester med eddik

Du behøver ikke all verdens rengjøringssprayer for å fjerne kalkavsetninger i dusj og badekar. Det beste middelet mot kalkflekker er eddik- og sitronsyre.

Du kan gjerne lage en blanding av eddik og litt zalo som er perfekt for å fjerne kalk fra kjøkken, bad, armaturer og slikt.

4. Økologisk vinduspuss med eddik

Vil du rengjøre vinduene dine for smuss og støv, er det i praksis bare en blanding av eddik og litt sprit som skal til.

Da behøver du ikke bruke kjemikalier for å få klar sikt gjennom vinduene.

5. Bruk sitrusfrukter i kombinasjon med eddik

Jeg skal ikke legge skjul på at lukten av eddik er noe man må venne seg til, men du kan fint lage et perfekt rengjøringsprodukt til all verdens ved å bruke f.eks. sitron- og appelsinskall sammen med eddik.

Bedre enn å kjøpe et produkt som er tilsatt kjemiske dufter.

6. Bruk eddik for å fjerne bananfluer og slikt

Har du plutselig fått et flueangrep i huset eller på kjøkkenet, kan du lage en enkel felle ved hjelp av en tomflaske, litt eddik iblandet litt sukkervann. Skjær av den øverste delen av flasken og sett toppen opp ned i flasken.

Fyll på med eddik og sukkervann i bunnen, så har du en perfekt fluefelle.

7. Eddik renser avløp og toalett

Har du noen gang tatt en kikk i et tett avløp? Det er gjerne fullt av såperester, hår, fett som forhindrer avløpet fra å renne fritt.

Bruk noen spiseskjeer med natron eller bakepulver i avløpet, skyll så med en kopp eddik og la løsningen virke et par minutter – det bobler ganske så bra. Deretter skyller du en stund med varmt vann. Bedre enn plumbo og slike dyre avløpsprodukter.

Og når Plumbo koster 110-130 kroner per literen, er det ikke vanskelig å se at man sparer en del kroner. Hver krone teller, veit du!

8. Fjern lukt med eddik

Lukter det høgg hjemme hos deg etter litt heftig matlaging med hvitløk eller kanskje røyking innendørs på siste fest du arrangerte? Sett frem en eller flere skåler med litt eddik før du hopper til køys, det absorberer lukten.

Dersom hendene dine lukter sterkt, kan du også rengjøre dem med eddik – det fjerner lukt av løk, hvitløk, røyk og slikt.

9. Eddik som conditioner til håret

Istedenfor å bruke dyre conditionerprodukter til håret ditt, kan du bruke eddik for å gjøre håret mykt.

Lag en blanding av ca. 0,5 liter vann og et par teskjeer med eddik.

10. Eddik for å se evig ung ut

Mange sverger til dyre hudpleieprodukter for å bekjempe rynker og hudproblemer, men det går faktisk an å bruke eddik også her. Lag en blanding 50:50 som ansiktsvann og bruk det som du pleier å bruke ansiktsvann.

Blandingen fjerner fett og hjelper mot akne, betennelser og regulerer ph-verdien til huden på en naturlig måte.

11. Eddik mot solbrenthet

Ingen stor fare her i Norge, men det kan jo være at vi får en flott sommer med masse sol og varme.

Dersom du tramper i klaveret og blir solbrent, er det kjekt å vite at en enkel blanding av eddik og vann lindrer huden din.

12. Eddik som kjerringråd mot halssmerter og vondt i svelget

En spiseskje med eddik iblandet et glass vann som du gurgler en gang i timen skal hjelpe mot hals- og svelgsmerter. Det koster jo nesten ingenting å prøve, billigere enn alle disse apotekvarene er det uansett.

13. Eddik mot fotsopp og annen hudsopp

Dersom du sliter med soppinfeksjoner, kan du prøve å dynke stedene med eddik flere ganger for dagen (NB! Ikke innvortes bruk). Eddik hjelper til med å kverke bakteriene.

Det kan også være smart å behandle sokkene du bruker med eddik (legg dem i eddikbad) før du vasker dem – for å sikre at alle uhumskheter er fjernet fra sokkene.

14. Neglelakken holder lengre på neglene med eddikbehandling

Ikke at jeg har forsøkt dette trikset, men andre har tydeligvis gjort det. Dersom du dypper neglene dine i en blanding av eddik og vann (1/3 og 2/3) i 5 minutter og tørker godt etterpå, fjerner eddiken fett fra neglene og åpner opp overflatene.

Dermed holder neglelakken lengre på neglene dine.

15. Bedre barbering takket være eddik

Har du problemer med barberingen, fordi du får røde flekker, små kviser eller innvoksende hår? Eddik skal visst hjelpe der også. Bruk en bomullsdott med eddik og behandle problemstedene.

Dersom du skal gjøre det jevnlig, bør du nok vanne ut eddiken litt.

16. Munnskylling

Sliter du med dårlig ånde, kan det faktisk være nyttig å skylle munnen med eddik. Det er selvsagt noe å venne seg til (NB! Ikke svelge), men litt eddik i vann har antibakteriell virkning.

Bruker du slik skylling før tannpussen, skal du få bort misfargingen på tennene også. Kjekt så man slipper å prøve alle disse stiftene som koster flesk.

17. Plages du med svette føtter?

Dersom du har problemer med fotsvette, kan du bade føttene regelmessig med en blanding av eddik og salt, men det kan også være et godt botemiddel å tørke innsiden av skoene dine med eddik for å fjerne bakterier og lukt.

18. Fjerne kalk i vannkoker og kaffetrakter

Du trenger ikke kjøpe spesialrens for å rengjøre kaffetraktere og slikt. Bruk en tynn blanding av eddik og vann (1:5) og la blandingen virke i noen timer. Kok så gjennom et par runder og kalken er borte.

Det samme kan du gjøre med dampstrykejern.

19. Noen sverger til eddik i eggevannet

Hvorvidt dette funker, vet jeg ikke, men jeg har blitt tipset om folk som bruker en skvett med eddik når de koker egg – for at egget ikke skal sprekke og eggehviten renne ut i kokevannet.

20. Slik forhindrer du at spaghetti klistrer seg sammen

Kanskje du er som jeg og bruker olje i vannet for å hindre at spaghettien klistrer seg sammen? Vel, neste gang skal jeg forsøke meg med eddik. Det skal visstnok forhindre at nudlene klistrer seg sammen.

21. Rengjør skjærebrett med eddik

Skjærebrett er ofte en kilde til bakterier. Tørk av med jevne mellomrom med ufortynnet eddik for å drepe bakteriene på brettet.

22. Få mikrobølgeovnen ren og pen

Har du sett hvor grisete det kan være inne i en mikrobølgeovn? Kok opp en bolle med eddik i. Dampen gjør at det blir enkelt å fjerne dritten fra ovnen.

I denne omgang tenker jeg 22 eddiktips er nok, men jeg har mange flere på lager til senere. Hva bruker du eddik til? Kommenter gjerne i kommentarfeltet.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt innen gjerrigknarkens blogg?