< >
Annonse:

10 tips som gjør at du sover bedre når nettene er for varme

10 tips som gjør at du sover bedre når nettene er for varme Når nettene blir for varme, er det vanskelig å sove godt for mange. Det kan fort bli dyrt å bruke varmepumpe eller klimaanlegg, så da er det bedre å sjekke ut mine tips for å sove bedre i varme netter.

Tips 1: Hold varmen unna

Det viktigste tipset er naturlig nok å slippe så lite varme som mulig inn i soverommet. Allerede før du bygger hus eller skriver leiekontrakt kan det lønne seg å f.eks. sjekke at soverom ligger på nordsiden, slik at de får mindre sol og kan holdes kjøligere.

På dagtid er det også viktig å holde vinduene lukket for varmen og å trekke for gardinene. Dersom du har et hus eller en leilighet som er særdeles utsatt for sol og varme gjennom vinduene kan det være smart å investere i rullegardiner. Det bruker jeg, og det funker svært bra.

Tips 2: Luft til riktig tid

Tidlig på morgenen eller når det blir kjøligere ute på kvelden, kan du åpne opp et vindu og bruke en vifte for å «bytte ut» den stillestående og varme lufta inne med en kjøligere bris utenfra. Hvis du har muligheten, er dette også tiden for litt gjennomtrekk mellom to vinduer på hver sin side av huset.

Tips 3: Fjern alt som kan varme soverommet

Sannsynligvis gjør du som mange andre og lader opp telefonen ved siden av sengen mens du sover, men det burde vi ikke når det er så varmt som nå! Smarttelefoner og andre duppedingser gir fra seg en god del varme når de lades over så lang tid, så hvis du vil sikre deg en god natts søvn kan det være smart å bannlyse alt av elektroniske gadgets til andre steder eller utsette ladingen til neste dag.

Mennesker i seg selv produserer også utrolig mye varme, men du må jo selvfølgelig ikke sove alene av den grunn ;) Vær istedenfor obs på at mange husdyr også bidrar til å varme opp soverommet. Å sove sammen med Lassie er nok hyggelig, men det hjelper fint lite hvis du ikke får sove av varmen.

Tips 4: Sov så lavt nede som mulig

Mye du lærte i naturfag stemmer fortsatt; varm luft stiger opp og kjølig luft holder seg nede. Hvis du har soverommet ditt i andre etasje kan det derfor være en god ide å flytte det ned én etasje i sommer. Er du så heldig å ha en kjeller, ville jeg sett på muligheten for å lage et soverom der også – alt for å unnslippe hetebølgen!

Tips 5: Vått og kaldt laken

Ta et laken og «vask» det i kaldt vann kort tid før du skal legge deg. Vreng lakenet skikkelig ordentlig eller gi det et kort opphold i sentrifugen. Vipps, så har du en dyne som er både tynn og litt kjølig. Skulle det være veldig varmt kan du heller legge lakenet noen minutter i frysere.

Tips 6: Kulden er din beste venn

Selv om det kan være fristende med et bad for hele kroppen i slike sydentemperaturer, er det ofte bedre å bade smart når du skal legge deg. Kaldt vann kan brukes til å kjøle føttene og på den måten gjøre det enklere å sovne, men også for å kjøle ned punkt med mange store blodårer: håndleddet, nakken, innsiden av både kneet og albuen er alle steder som du kan kjøle ned med et vått håndkle for å utnytte kroppens «klimaanlegg».

Du kan også legge et par sokker i fryseren, slik at de er gode og kjølige til kvelden. Husk å velge et par tynne sokker, ellers vil sokkene bli for varme når kulden avtar etter hvert.

Tips 7: Drikk vann før du legger deg

Noe av det viktigste når dagene er varme er at du får i deg nok vann og annen drikke til alle døgnets tider. Når du svetter om natten mister kroppen sakte men sikkert væske, og før du vet ordet av det kan du være ganske dehydrert – hvilket fører til en urolig søvn og unødvendig oppvåkning midt på natten. Væskemangel forstyrrer også utligningen av varme i kroppen og mellom kroppen og omgivelsene. Så husk: drikk nok vann!

Tips 8: Babypudder

Ja, du leste riktig: babypudder. For deg som uansett svetter mye er ikke de hete sommernettene akkurat noen forbedring, men med litt babypudder kan det bli bedre. Pudderet tar nemlig opp fuktighet og lar huden din forbli tørr over natten. På den måten sover du bedre og du slipper våkne netter badet i svette. Talkum gjør også jobben.

Tips 9: Isvann for søvngjengere

Spar deg turen til kjøkkenet eller badet mitt på natten og sett heller et glas med vann og en del isbiter i nærheten av senga. Da kan du raskt kjøle deg ned hvis du våkner, slik at du kan forsøke å sovne igjen umiddelbart. Isbiter kan også hjelpe deg med å gjøre luften fra viften enda kjøligere. Plasser bare en skål med isbiter foran den på kveldstid, så hjelper det en del på luftstrømmen.

Tips 10: Bruk varmen som en unnskyldning for et lite eventyr

Hvis det rett og slett blir for varmt, kan det være like greit å bare flykte fra huset. Utnytt varmen til å sove i det fri og sett opp et telt i hagen eller ute i skogen. Så lenge teltet ikke kan varme seg opp i løpet av dagen, vil det nok være vesentlig mer behagelig for deg enn å vri seg i svette hele natten hjemme på soverommet.

Kanskje vurdere varmepumpe som kjøling likevel?

Om du likevel synes det er på tide med en varmepumpe, bør du sjekke ut dette tilbudet fra Telemark Kraft:

Selskapet tilbyr ulike typer varmepumper som du kan betale ned over lengre tid over strømregningen, uten at det legges til rente. Du får altså varmepumpen levert og installert nå – og vipps er du dekket når varmen blir for "plagsom".

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:

Fatal error: Using $this when not in object context in /home/gjerri98/www/_v2/classes/CategoryPage.class.php on line 236