Rekordhøye strømpriser: Slik unngår du sjokkregning
Vi er vant til at strømmen på vinteren er dyr - men nå for tiden er det jo helt ekstremt! Her gjelder det å være litt smart for å unngå sjokkregningene.Tips: Oppdatert side med de beste strømtilbudene - inkludert gratistilbud.
Kulda mange steder i landet vårt har ført til skyhøye strømpriser. Strømprisene økt voldsomt – i snitt har norske husholdninger punget ut 106 øre per kWh inkl. avgifter og nettleie. Og prognosene tilsier svært høye priser også for kommende måneder.
Nettleia er elefanten i rommet
Jeg hører ofte at det ikke er noen vits i å spare strøm eller bytte strømleverandør fordi man ikke kan gjøre noe som helst med nettleia, men det er definitivt en sannhet med modifikasjoner.
Strømregningen består egentlig av fire forskjellige elementer:
- Strømpris per kWh
- Elavgift
- Merverdiavgift
- Nettleie (fastpris + pris per kWh)
Nettleia skal dekke det det koster å transportere strømmen til boligen din, og her har du ingen valgfrihet. Men det er ikke korrekt å si at dersom man har høy nettleie, så er det ikke noe poeng å spare strøm. Husk at nettleien både har et fastledd og en variabel del som avhenger av antall kWh som du bruker.
Mange hevder at nettleia økes av strømselskapene når folk er flinke til å spare strøm, og at det dermed er hipp som happ å spare strøm. Det stemmer ikke. Norges Vassdrags- og energidirektorat bestemmer hvilken inntekt hvert nettselskap kan hente inn fra sine kunder, men selskapene kan endre nettleien per kWh sånn at de får samme inntekten.
Det betyr ikke at det ikke er lønnsomt for forbrukeren å spare strøm. Med strømsparing reduserer man både antall kWh man bruker og også nettleien – den delen som ikke er fast.
Dette bør du gjøre for å få lavest mulig strømregning
For det første bør du spare så mye som mulig på strømforbruket, også nå om sommeren. Du tror kanskje at du bruker minimalt med strøm nå for tida, men faktum er at det fortsatt ruller og går i strømtelleren. Kanskje disse sommerstrømsparetipsene er noe å vurdere:
Tips 1: Vask klær på lavere temperatur
Tips 2: Ikke bruk tørketrommelen
Tips 3: Slå av alt av utelys
Tips 4: Bruk sparedusj og dusj så lite som mulig – ta deg heller et bad i naturen
Tips 5: Ikke bruk varmepumpa som klimakjøling
Tips 6: Skru ned/av varmekablene om du har slikt
Tips 7: Senk temperaturen littegrann i varmtvannstanken
Tips 8: Slå av TV-en helt – du ser kanskje uansett lite på TV om sommeren
Tips 9: Spis mer kalde enn varme retter hjemme
Tips 10: Tin mat i kjøleskap fremfor i mikrobølgeovnen
Det andre sparetrikset er rett og slett å skifte til en billigere strømtilbyder. Særlig hvis du ikke har byttet på lenge, eller kanskje til og med aldri, er sjansen stor for at du betaler unødig mye for strømmen. Kraftselskapet ditt gnir seg nok i hendene, for de er ikke forpliktet til å gi deg best mulig deal.
Selv om strømprisen akkurat i disse dager er høy på spotpris, så er dette den mest lønnsomme strømavtalen over tid. Har du ikke byttet strømleverandør før, er sjansen stor for at du sitter med en såkalt standard variabel avtale. Slike avtaler er generelt dyrere enn spotprisavtaler.
Er det mye plunder å skifte strømtilbyder?
Enkelt svar: NEI. Du tar ganske enkelt kontakt med den nye strømtilbyderen, og de ordner alt det praktiske rundt byttet. Etter 2-3 uker er skiftet gjennomført. Det er helt gratis å skifte strømleverandør – og i prinsippet kan du bytte så ofte du vil.