< >
TIPS: Vinn iPhone XS, Playstation Pro, Ipad, flaxlodd og sjokolade i Gjerrigknarkens Julekalender!

Hvordan sikrer du deg mest mulig rabatt i matvarebutikkene?

Hvordan sikrer du deg mest mulig rabatt i matvarebutikkene? Handler du matvarer uten å tenke på mulighetene for rabatter i matvarebutikkene, betaler du mer enn du må. Det finnes flere smarte triks som du kan utnytte for å betale litt mindre. Husk at alle monner drar!

Uavhengig om du pleier å handle hos Kiwi, Coop Extra, Rema 1000 eller Meny, så er det smart å være medlem i alle kundeklubbene. De fleste av oss er innom de forskjellige matkjedene og handler stort eller smått en eller flere ganger. Og uansett, vi vil vel spare mest mulig der vi bruker penger?

Trumf – et bonusprogram hvor du får bonuspoeng for det du handler

Trumf har over 2 millioner medlemmer – og det er ikke uten grunn. Som Trumf-medlem får du alltid 1% Trumf-bonus på alle dagligvarer du handler hos Joker, Kiwi, Meny, Spar, Eurospar og Jacob’s. I tillegg får du 30 øre bonus per liter drivstoff du fyller hos Shell.

Du kan enten velge å dra Trumf-kortet før du betaler, eller du kan registrere bankkortet ditt og på den måten slippe å dra ekstrakortet hver gang.

Men det finnes en rekke andre fordeler som er mulig å oppnå i Norgesgruppens butikker når du er Trumf-medlem. Det er kanskje mer uoversiktlig enn før, så da har jeg listet opp fordelene som gjelder nå for tida.

Hos Kiwi får du 15% bonus på fersk frukt og grønt dersom du oppgraderer deg til Kiwi Pluss-kunde (det gjør du enkelt via Kiwi.no). Fortsatt er det mange som ikke har registrert seg for Kiwi Pluss (cirka 1,3 millioner av Trumf-medlemmene), så det bør du absolutt gjøre.

Mange kunder hos Kiwi får forresten gratiskuponger i Posten når man samtidig er Trumf-medlem. Jeg får det stadig vekk, kanskje fordi jeg ofte handler der. Følg med i Posten og ikke kast brevene du får fra Kiwi – det kan være både verdisjekker fra Trumf og gratiskuponger der.

Joker har tidligere hatt sin Gla’-mandag med 5% rabatt på alle dagligvarer – du har sikkert hørt den reklamen på radio. Nå kutter Joker ut det tilbudet og lanserer fra 23. januar Joker Glad. Det er ganske likt, 5% Trumf-bonus på dagligvarene du kjøper på mandager. Men det innebærer altså at du må være Trumf-medlem også. Stikk inn på Joker og registrer deg for sikkerhets skyld for Joker Glad uansett.

Mange forteller meg at Joker – det er jo så dyrt. Men igjen, dersom tilfeldighetene skulle gjøre at du «ramler innom» en Joker-butikk på mandager for å handle noe (for eksempel på Oslo S), så er det vel kjekkest å sikre seg mest mulig rabatt?

Meny er definitivt ikke blant billigkjedene til Norgesgruppen, men også der kan du sikre deg litt ekstra bonus. Blir du medlem i Minmeny (som også krever Trumf-medlemskap), så får du 7% Trumf-bonus på fersk frukt og grønt, grove brød og fersk fisk.

Når du har Minmeny-appen installert, får du også personlige tilbudskuponger som gir deg rabatter (oftest 20% Trumf-bonus) på forskjellige varer. Kanskje det dukker opp noe interessant – kjekt å ha dersom du uansett handler på dyre Meny. Husk at kupongene må aktiveres før du kommer i kassa.

Også SPAR/EUROSPAR har sin egen app som gir deg personlige tilbudskuponger med 40% Trumf-bonus på utvalgte varer. Husk også her at kupongene må aktiveres før bruk.

Trippel-Trumf har du kanskje hørt om, men lurer på hva det er for noe? Cirka 10 torsdager i året får du 3% Trumf-bonus på alle dagligvarer du handler den dagen. Det er altså 2% mer enn vanlig og kommer også i tillegg til de andre godbitene. Det betyr 17% på frukt og grønt hos Kiwi, 9,5% hos Meny på grovbrød, fersk fisk og frukt og grønt osv.

Når disse Trippel-Trumf-dagene finner sted er ikke godt å si, men jeg har våget å gjette litt. Du finner en artikkel om det på Gjerrigknark.com.

Før jeg forlater Trumf-rabattmulighetene, vil jeg gjerne nevne en siste mulighet for å få mer bonus enn vanlig. Jeg bruker alltid Trumf VISA-kortet når jeg betaler varer i Norgesgruppens butikker. Med det kredittkortet får du alltid 2% Trumf-bonus på kjøp av dagligvarer i deres butikker. Og det betyr altså 4% bonus på Trippel-Trumf osv. osv. Jeg kommer med litt mer info senere i episoden ang. kredittkort og kjøp i dagligvarebutikker.

Forresten: Ikke glem å bruke bonusen du opparbeider deg hos Trumf. Dessverre står det mangfoldige millioner på Norgesgruppens bankkonto og godgjør seg, men du får ingen verdens ting i rente. Jeg overfører med jevne mellomrom (5-6 ganger i fjor) bonusen til min vanlige bankkonto – så kan jeg bruke pengene på det jeg vil.

Coop-medlemskap lønner seg også

Har du handlet hos Coop Extra, Obs, Prix, Mega eller hva de nå heter alle disse Coop-butikkene, så har du sikkert opplevd å bli spurt om du har medlemskort. Det er det gode grunner til at du burde ha.

Greit, det er litt tråkig å bli medlem, du må betale inn 300 kroner i ansvarsinnskudd som blir stående som et sperret beløp på «kontoen» din, men ellers fungerer kundeklubben akkurat som Trumf. Dersom du melder deg ut av Coop, får du forresten pengene tilbake.

Hos Coop er det slik at du knytter deg til ditt nærmeste samvirkelag når du blir medlem (og i praksis medeier). Det kan derfor variere noe hvor mye bonus du oppnår, men det er uansett minimum 1% kjøpeutbytte på alt du kjøper (noen samvirkelag har 2%).

Er du medlem hos Coop, bør du også her laste ned Coop-appen. Fra januar 2017 får du nemlig 11% bonus på frukt og grønt hos Extra og Obs hvis du bruker appen. I tillegg gir appen deg både rabatter (ofte ca. 20% på de varene du pleier å kjøpe), men også gratiskuponger. Husk at også i denne appen må du aktivere kupongene for at de skal bli gyldige og trekkes fra i kassa.

Som Coop-medlem får du alltid 30 øre per liter i bonus når du fyller på Circle K, Best og 1-2-3. Verdt å ta med seg. Det er også en rekke andre medlemsfordeler som du kan finne ut mer om Coop sine nettsider.

I motsetning til Trumf får du forresten hos Coop litt renter på det du har innestående. Rentesatsen er minimal (tror det er 0,10%), men det er i alle fall bedre enn ingenting…

Også hos Coop gjør jeg det samme som hos Trumf – jeg tar ut det jeg har spart med jevne mellomrom og overfører til min vanlige brukskonto. Det koster ingenting.

Rema 1000-appen Æ gir deg priskutt på 10% på varene du handler mest av

Rema 1000 har virkelig skapt brudulje og engasjement i sosiale medier. En ting er at de med sin «bestevenn-strategi» har hisset på seg mange kunder fordi de kommer til å fjerne enkelte merker fra butikkene sine, men også de som tidligere har handlet på Rema fordi de kun hadde fokus på lave priser uten rabattmuligheter (nja, det stemmer sånn sett ikke helt fordi man kunne oppnå rabatt via kredittkort) er forbanna.

Jeg tenker mer pragmatisk på det hele. Jeg oppfordrer deg til å være medlem både i Trumf, Coop og laste ned Æ-appen. Jeg handler stort sett på Kiwi, men det hender jeg er innom både Coop Extra, Rema 1000 og Spar – siden dette er butikker i nærheten av der jeg bor og ferdes. Og hvorfor skal jeg ikke sørge for rabatter på alle stedene jeg ferdes? Det burde du også gjøre!

La oss se helt nøkternt på hva Rema 1000 har å tilby: Installerer du Æ-appen, får du 10% rabatt på de ti varene du handler mest – samt 10% rabatt på fersk frukt og grønt. Det er enkelt å se i appen hvor mye du har brukt og spart.

Jeg har registrert bankkortet mitt og på den måten ordner appen resten for meg. Jeg behøver ikke vifte ekstra med mobilen før jeg betaler eller noe slikt. Men du kan godt gjøre det dersom du ikke vil registrere bankkortet ditt, altså!

Men vær oppmerksom: Jeg har allerede hørt om folk som ikke har fått registrert kjøpet sitt, så jeg vil anbefale deg å be om kvitteringer og sjekke at alt er som det skal være. Bedre føre var enn etter snar. Kvitteringene er uansett kjekke å ha for å følge med på forbruket ditt og kanskje til budsjettet/husholdningsregnskapet som du burde ha….

Kjøp datovarer og produkter på vei ut av sortimentet

Alle matvarekjeder jobber nå aktivt for å redusere matkasting. De aller fleste butikker har nå egne avdelinger for varer som er i ferd med å gå ut på dato – for å gjøre det lettere for deg å finne dem. Kanskje du finner noen godbiter som gjør at du kan endre litt på middagsplanene akkurat den dagen du finner godbitene?

Jeg handler titt og ofte slike datovarer både hos Kiwi, Rema og Spar – men jeg lar meg ikke friste til å kjøpe ting jeg ikke trenger. Om nødvendig tar jeg faktisk en telefon til fruen og spør om hun har en ide til hva vi kan bruke de billige varene til – og så kjøper jeg!

Oppsummert: Sikre deg rabatter alle steder du kan

Jeg synes ikke du skal endre handlemønsteret ditt unødig. Du skal ikke kjøre land og strand rundt for å spare noen få kroner, når de høye drivstoffprisene gjør at vinningen går opp i spinningen. Men selvsagt bør du handle det meste i billigbutikkene og heller spe på med andre matvarer du trenger fra de dyrere kjedene med større vareutvalg.

Uansett hva du måtte synes om Æ, Rema 1000, Kiwi, Trumf, Coop osv., så bør du gjøre ditt ytterste for å betale minst mulig for det du trenger av dagligvarer.

En ting til slutt om bruk av kredittkort i matvareforretninger

Som jeg nevnte tidligere i denne episoden, så er det mulig spare enda litt mer ved å bruke kredittkort når du skal handle matvarer. Kredittkort er selvsagt fy fy dersom du ikke har orden i økonomien, men dersom du har penger på bok og kan betale skyldig beløp på forfall, så er det smart å bruke noen spesielle kort når du handler.

Som nevnt kan du bruke Trumf VISA-kortet i Norgesgruppens butikker og få 2% Trumf-bonus.

yA kredittkort har en ordning som gjør at du hver måned velger hvilken rabattkategori du vil ha. Her kan du for eksempel velge 3% rabatt på dagligvarer.

Ikano VISA har 1% fast rabatt på alt du handler i mat- og dagligvarebutikker. I tillegg gir kortet deg høyere rabatter på forskjellige områder – blant annet alltid 4% rabatt på mat- og dagligvarer i desember måned – og det er jo kjekt med julehandelen.

Skulle du ikke betale på forfallsdato, svir det kjapt i pungen, så det bør du unngå:

Trumf VISA - Eff rente 34,4 %, 15 000 o/12 mnd. Totalt 17.299.

yA Bank - Eff.rente 22,90%, 15 000 o/12 mnd. Totalt 16.744.

Ikano VISA - Eff. rente 20,10%, 15 000 o/12 mnd. Totalt 16.573.

Leter du etter noe spesifikt innen gjerrigknarkens blogg?