< >
TIPS: Vinn iPhone XS, Playstation Pro, Ipad, flaxlodd og sjokolade i Gjerrigknarkens Julekalender!

Rekordhøye strømpriser: Slik unngår du sjokkregning

Rekordhøye strømpriser: Slik unngår du sjokkregning Vi er vant til at strømmen på vinteren er dyr - men visste du at strømmen nå i høst også later til å holde seg rekordhøy? Her gjelder det å være litt smart for å unngå sjokkregningene.

Det tørre og varme været mange steder i landet vårt har ført til skyhøye strømpriser. Mange trodde nok at mye snø i vinter skulle føre til lave strømpriser, men de høye temperaturene i vår førte til at smeltevannet fordampet. I stedet har strømprisene økt voldsomt – i snitt har norske husholdninger punget ut 106 øre per kWh inkl. avgifter og nettleie de første månedene i år. Og prognosene tilsier svært høye priser også for kommende måneder.

Nettleia er elefanten i rommet

Jeg hører ofte at det ikke er noen vits i å spare strøm eller bytte strømleverandør fordi man ikke kan gjøre noe som helst med nettleia, men det er definitivt en sannhet med modifikasjoner.

Strømregningen består egentlig av fire forskjellige elementer:

  • Strømpris per kWh
  • Elavgift
  • Merverdiavgift
  • Nettleie (fastpris + pris per kWh)

Nettleia skal dekke det det koster å transportere strømmen til boligen din, og her har du ingen valgfrihet. Men det er ikke korrekt å si at dersom man har høy nettleie, så er det ikke noe poeng å spare strøm. Husk at nettleien både har et fastledd og en variabel del som avhenger av antall kWh som du bruker.

Mange hevder at nettleia økes av strømselskapene når folk er flinke til å spare strøm, og at det dermed er hipp som happ å spare strøm. Det stemmer ikke. Norges Vassdrags- og energidirektorat bestemmer hvilken inntekt hvert nettselskap kan hente inn fra sine kunder, men selskapene kan endre nettleien per kWh sånn at de får samme inntekten.

Det betyr ikke at det ikke er lønnsomt for forbrukeren å spare strøm. Med strømsparing reduserer man både antall kWh man bruker og også nettleien – den delen som ikke er fast.

Dette bør du gjøre for å få lavest mulig strømregning

For det første bør du spare så mye som mulig på strømforbruket, også nå om sommeren. Du tror kanskje at du bruker minimalt med strøm nå for tida, men faktum er at det fortsatt ruller og går i strømtelleren. Kanskje disse sommerstrømsparetipsene er noe å vurdere:

Tips 1: Vask klær på lavere temperatur

Tips 2: Ikke bruk tørketrommelen

Tips 3: Slå av alt av utelys

Tips 4: Bruk sparedusj og dusj så lite som mulig – ta deg heller et bad i naturen

Tips 5: Ikke bruk varmepumpa som klimakjøling

Tips 6: Skru av varmekablene om du har slikt

Tips 7: Senk temperaturen i varmtvannstanken

Tips 8: Slå av TV-en helt – du ser kanskje uansett lite på TV om sommeren

Tips 9: Spis mer kalde enn varme retter hjemme

Tips 10: Tin mat i kjøleskap fremfor i mikrobølgeovnen

Det andre sparetrikset er rett og slett å skifte til en billigere strømtilbyder. Særlig hvis du ikke har byttet på lenge, eller kanskje til og med aldri, er sjansen stor for at du betaler unødig mye for strømmen. Kraftselskapet ditt gnir seg nok i hendene, for de er ikke forpliktet til å gi deg best mulig deal.

Selv om strømprisen akkurat i disse dager er høy på spotpris, så er dette den mest lønnsomme strømavtalen over tid. Har du ikke byttet strømleverandør før, er sjansen stor for at du sitter med en såkalt standard variabel avtale. Slike avtaler er generelt dyrere enn spotprisavtaler.

Hvilken strømtilbyder bør du velge for å få billigst mulig strøm?

Jeg får ofte spørsmål om hvilken strømleverandør som er best og billigst. Det svinger naturlig nok, men det er noen tilbydere som over lengre tid har holdt seg på topp på Forbrukerrådets oversikt over de billigste:

Er det mye plunder å skifte strømtilbyder?

Enkelt svar: NEI. Du tar ganske enkelt kontakt med den nye strømtilbyderen, og de ordner alt det praktiske rundt byttet. Etter 2-3 uker er skiftet gjennomført. Det er helt gratis å skifte strømleverandør – og i prinsippet kan du bytte så ofte du vil.

Om du synes det er trøblete å ta tak og gjøre det som trengs selv, anbefaler jeg deg å benytte en strømbyttetjeneste som Strøm.no. Da slipper du å bruke tid på å sammenligne priser og avtaler og kan heller få tilbud direkte.

Du kan også bruke skjemaet nedenfor

Leter du etter noe spesifikt innen gjerrigknarkens blogg?