< >
Annonse:

Dette bør du ikke gjøre hvis du krasjer

Dette bør du ikke gjøre hvis du krasjer Det skal godt gjøres å holde hodet kaldt ved en ulykke, men skademeldingen bør du fylle ut et annet sted. Sjekk rådene fra forsikringsselskapet.

Mange av oss har kjent på det. Følelsen av knust metall mot en gjenstand eller annet kjøretøy. Tusen tanker virrer rundt i hodet og det kan være vanskelig å holde hodet kaldt.

- Ofte er det slik at en skade ofte oppstår når det er mye trafikk, og det gjør situasjonen ekstra vanskelig. Så lenge det ikke er personskade, skal en puste med magen og tenke at dette kommer til å gå bra, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Et godt råd er å glemme de avtaler man har og heller sørge for å fylle ut skademeldingen på en god måte. Er man på vei til et møte, går ikke verden under om en kommer for sent eller dropper det.

- Konsekvensen av å være for rask kan bli dårlig bevissikring, risiko for at en kan miste erstatningen eller ende opp med egenandel og bonustap, sier Voll.

Ikke fyll ut skademelding i veibanen

- Mange blir stående å fylle ut skademeldinger midt i trafikken. Med trafikk på alle kanter kan dette føre til flere farlige situasjoner og ulykker. Samtidig vokser køene av nysgjerrige medtrafikanter, noe som igjen bidrar til betydelige samfunnsmessige kostnader, fastslår Voll.

I mange tilfeller vil kjøretøyene være i kjørbar tilstand etter et mindre uhell. Hvis det kun oppstår små, materielle skader, anbefaler Voll bilister som kolliderer om å utveksle mobilnummer og registreringsnummer før man kjører til et trygt møtested.

- Hvis man klarer å ta dette i fred og ro, vil det føre til bedre utfylte skademeldinger for begge parter, sier han. Voll understreker at dette ikke gjelder hvis de er noen form for personskade.

Fyll ut skademeldingen så raskt som mulig

Det er ingen god ide og utsette utfyllingen av skademelding. Forklaringer kan endre seg.

- Og du må ikke signere på en skademelding du er uenig i. På den andre delen av skademeldingen kan man komme med sin egen forklaring. Fyller du inn den kan forsikringsselskapet lese, vurdere og avgjøre skylddeling, sier Voll.

I tillegg er det lurt å ta bilder av skadestedet og skader på involverte biler med mobilen, dokumentere med dashbordkamera og snakke med vitner.

- Daglig skjer det rundt 1000 skader langs norske veier, så sørg for at skademelding alltid er tilgjengelig i bilen, avslutter Voll.

Hva bør en gjøre og ikke gjøre når det smeller ?

Dette bør du gjøre

* Sett på varsellys

* Bruk refleksvest

* La barn vente i bilen om mulig

* Sett ut varseltrekant og flytt kjøretøyene slik at annen trafikk kan passere

* Pust med magen og stress ned. Forsøk å ha et nøkternt forhold til hendelsen. Ofte er de kun materielle skader, de kan erstattes

* Ved personskade, kontakt lege og eventuelt politi

* Fyll ut skademelding (på trygt sted) og husk signatur fra begge parter. NB! ALLE punker må fylles ut

* Ta bilder og video av skader på kjøretøy og skadested. Gjerne før du flytter bilen

* Ta kontakt med ditt forsikringsselskap

Dette bør du ikke gjøre

* Ikke vent med å fylle ut skademelding. Forklaringer kan endre seg

* Ikke signer på noe du er uenig i

* Ikke la deg hisse opp av at motparten er sint eller stresset

* Ikke la bilen stå i veien for annen trafikk. Dette kan føre til flere ulykker

Foto: Pixabay.
💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: