< >
Annonse:

Slik får du lengst rekkevidde med elbilen i sommer

Slik får du lengst rekkevidde med elbilen i sommer Mange elbilister skal i sommer ut på sin første bilferie i inn- og utland. - Med noen enkle triks kan du bevare rekkevidden på bilen slik at ladestoppene ikke blir for hyppige, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Økonomisk kjøring får en ny betydning med inntoget av elbiler. I prinsippet er økonomisk kjøring at du har en defensiv kjørestil der du holder mest mulig jevn fart.

- Mange elbiler har god rekkevidde, likevel har de en begrensning sammenlignet med bensin- og dieselbiler. Det gjør at økonomisk kjøring blir viktigere enn noen gang, sier Sødal.

Du kan spare mellom 10 og 15 prosent drivstoff ved å kjøre økonomisk.

- Skaff deg rom i trafikken og se langt frem. Da kan du planlegge godt og holde jevn fart og bruke lite drivstoff, sier Nils Sødal.

Motorvei spiser av batteriet

Høye hastigheter gir økt forbruk av strøm i elbilen. Så motorvei gir deg kortere rekkevidde enn du kanskje ønsker.

- Om du ikke ønsker å lade så ofte, er det en god idé å finne en alternativ rute til motorveien. Alle biler, også elbiler, bruker minst drivstoff i hastigheter på rundt 80 kilometer i timen, sier NAF-rådgiveren. - I tillegg kan du og reisefølget oppleve noe underveis fremfor å bare kjøre transportetapper på motorveien, fortsetter han.

Forvarm batteriet på kjølige sommerdager

Normalt sett er ikke forvarming av batteriet nødvendig på sommeren. Men på de kjøligste sommerdagene er det lurt å forvarme batteriet på bilen før du reiser på tur.

- Forvarm bilen mens den står tilkoblet laderen hjemme. Da starter du turen med varmt batteri rett fra strømnettet. Det kan gi ekstra rekkevidde også om sommeren, sier Nils Sødal.

Om bilen din har mulighet til det, er det også lurt å forvarme batteriet før du skal lade langs veien. Et varmt batteri lader raskere enn et kaldt et.

- Det er svært forskjellige løsninger for å skru på forvarmingen for optimal hurtiglading. Så finn ut hvordan det gjøres i din bil, sier Sødal.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: