< >
Annonse:

Flytte for første gang? Husk å velge din egen strømtilbyder!

Flytte for første gang? Husk å velge din egen strømtilbyder! Skal du flytte for deg selv for første gang, er det mye å tenke på. En av de viktigste tingene er å velge en strømleverandør som ikke suger penger unødig ut av lommeboka di.

Dersom du skal overta boligen til andre, er det mange som bare "overtar" det samme selskapet som tidligere eier eller leier hadde. Det kan fort vise seg å bli en dyr affære. Velger du ditt din egen strømleverandør, blir det fort lavere utgifter til strømmen.

Har du flyttet inn og glemt å skifte strømleverandør?

I Norge er det ikke slik at man mister strømmen om man har glemt å registrere seg hos en strømtilbyder, men du betaler saftig mye mer for den såkalte leveringspliktige strømmen.

Leveringspliktig strøm er en midlertidig ordning som skal sikre at man ikke står uten strøm der man bor. Men det sier seg selv at slike avtaler må unngås for enhver pris - for strømleveransen er rådyr.

Du behøver ikke bestille strøm fra selskapet som drifter strømnettet der du bor

Heldigvis er det konkurranse på strømmarkedet og derfor lønner det seg fort å sjekke opp hvilket selskap du ønsker skal få dine "strømpenger". 

Nettleia slipper du uansett ikke unna - den kostnaden skal dekke det det koster å overføre strømmen gjennom kablene til der du bor. Nettselskap kan du ikke velge. Nettleia består av et fast beløp og et variabelt ledd (øre per kWh).

Mange forbrukere lever i den tro at når nettleia ikke er noe man kan styre selv, men det stemmer jo ikke i og med at det er snakk om et variabelt ledd i tillegg til fastbeløpet.

Jo mer strøm du bruker, jo mer nettleie må du betale. Det lønner seg altså å spare strøm der man kan.

Hvilken type strømavtale bør jeg velge?

Du kan velge fastpris, variabel avtale eller spotpris. Fastpris innebærer å inngå en avtale om en bestemt pris for en viss periode, vanligvis ett år. Leser du kommentarer på nett, finner du ofte utsagn om at "det lønte seg for meg med fastpris", men dette er ren og skjær gambling. Du kan være heldig eller uheldig - siden prisen på strøm går opp og ned i avtaleperioden din og du først i etterkant vet om det var bra (litt som fastrente på boliglån).

Strømavtaler med variabel pris er det tradisjonelt svært mange som har - i alle fall dersom de sjelden eller aldri har byttet strømleverandør. Slike avtaler kan koste både to og tre ganger mer enn markedspris, og Forbrukerrådet anbefaler å ligge unna slike avtaler.

Avtaler om spotpris viser seg å være billigst over tid. Her følger man prisene i markedet, gjerne med et påslag eller månedsgebyr. Dermed kan man slippe unna med lavest mulig kostnad.

Spotprisavtaler er billigst over tid. Fastpris er bra for deg som trenger forutsigbar pris, dog sannsynligvis høyere over tid. Ligg unna variable avtaler.

Her er mine anbefalinger til deg som vil bytte strømtilbyder:

Strømtilbyderen Klarkraft har lavt månedsgebyr, lavt påslag, ingen bindingstid eller forskuddsbetaling - en billig og gunstig avtale uten fare for store endringer.

Telemark Kraft gir prisgaranti i 12 måneder, har fastledd kr 49/mnd og ørespåslag 2,5 øre/kWh.

Dersom du er Coop-medlem, kan det også være lønnsomt å vurdere Coop Strømavtale fra Å Strøm (tidl. Los). Da betaler du 29 kr i månedsgebyr og et ørepåslag på 3,80 øre/hWh. I tillegg får 1% medlemsbonus på din løpende strømkostnad.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: