< >
Annonse:

Slik redder du maten når strømmen går

Slik redder du maten når strømmen går Ved strømbrudd er det enkle ting du kan gjøre for å redde maten. En frossen steik er ypperlig som kjøleelement.

– Selv om strømmen har gått vil det ta noe tid før temperaturen i kjøleskapet stiger. Varene som allerede ligger der, holder kjøleskaptemperatur og det er derfor lurt å åpne kjøleskapet minst mulig. Jo mer du åpner det, jo mer forsvinner kjølingen ut, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk og matfaglig rådgiver i MatPrat.

– Det vil heller ikke være lurt å legge inn noen nye varer fra butikken, da dette vil øke temperaturen noe i kjøleskapet.

I tillegg til disse to rådene, har hun følgende anbefalinger for å ta vare på maten du har i kjøleskapet og fryseren ved et strømbrudd:

Legg inn kjøleelementer

Har det gått noe tid siden strømbruddet og du er usikker på om kjøleskapet holder under 4 grader, kan du legge inn kjøleelementer fra fryseren, eller for eksempel et større stykke fryst kjøtt for at temperaturen skal holde seg nede. Store stykker kjøtt tar lengre tid å tine, og forhåpentligvis er strømmen tilbake når søndagssteiken er tint.

Tilbered enkelte matvarer først

Mange matvarer holder seg greit selv om temperaturen stiger noe over 4 grader (frukt, grønnsaker, syltetøy og enkelte pålegg). Det man derimot skal være litt forsiktig med er lett bedervelige matvarer som for eksempel kyllingfilet og fisk. Det blir ikke automatisk dårlig over 4 grader, men her kommer det litt an på hvor lenge det ligger uten kjøling. Dersom man ønsker å unngå å kaste dette, er det lurt å tilberede det og spise det, ved hjelp av primus eller grill. Primus kan brukes innendørs i godt ventilerte rom.

Bruk terrassen

Om strømmen blir borte lenge og man vet at temperaturen i kjøleskapet er over 4 grader, bør man lagre matvarene i en kald kjeller, eller ute på terrassen når temperaturen er lavere der.

Avispapir rundt fryste matvarer

Når det gjelder fryseren, er det også det samme som ved kjøleskap. Fryseren kan holde lenge på kulden, så lenge den holdes lukket. Matvarer som er fryste holder også lenge på kulden dersom man pakker dem inn i avispapir. Her må man gjøre en vurdering etter størrelse på fryser og hvor mye man har i fryseren. En dypfryser kan stå mye lengre uberørt uten problemer enn en liten kjøleskapsfryser.

Bruk sansene

Bruk sansene dine godt - se, lukt og smak på ting om du er usikker. Med lett bedervelige matvarer og rester man har lagret i kjøleskapet lenge, er det bedre å være på den sikre siden og avstå fra å spise disse.

Se opp for lekkasjer

Det man bør være litt oppmerksom på er at en del frysere (mulig også noen kjøleskap) kan avgi en del vann i beholdere bak. Så her må man følge med så det ikke blir lekkasje.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: