Krympflasjon: Sørlandsis fra Hennig-Olsen blir mindre og literprisen øker

Krympflasjon er når mengden på en vare du kjøper blir mindre, mens prisen enten øker, eller forblir den samme. Som oftest skjer dette i det stille og kanskje uten at vi merker det - det er jo sjelden noe som produsenter, leverandører eller matkjeder liker å fortelle oss. Men noen ganger kommer innrømmelsen frem i dagslys - slik som i dette tilfellet med Hennig-Olsen sin Sørlandsis som skifter fra 1,25 til 1 liter. Gjett om literprisen fulgte med nedover?

Tipser Karoline fant tilfeldigvis ut at Meny solgte to forskjellige vanilje-varianter i to forskjellige størrelser (1,25l og 1l) fra Hennig-Olsen - og at disse virket temmelig like.

Vanligvis tenker man enten at dette er to forskjellige produkter, men Karoline spurte ganske enkelt Hennig-Olsen hva som var forskjellen mellom Sørlandsis ekte vanilje 1l (ny boks) og Sørlandsis vanilje jubileum 1,25l.

Hun fikk følgende svar fra kundeservice til Hennig-Olsen:

- Dette er den samme isen ja, vi har skiftet bokser og design på hele Sørlandsis-serien, og de er på vei ut i butikkene nå. Derfor vil vi nok oppleve en periode med både ny og "gammel" boks.

Det er jo helt okay av Hennig-Olsen å fortelle at de har endret pakkestørrelsen - men man kan jo lure på hvorfor. Sannsynligvis har dette flere årsaker - f.eks. at folk synes 1,25l er for stor og upraktisk eller at prisen på produktet blir for høy. Kanskje har matkjedene gitt beskjed om at de helst vil selge mindre størrelser. Det blir ren gjetting!

Det som ikke er gjetting, er hvem som bestemmer prisen ut til oss forbrukere: Matkjedene. Det er kjedene som bestemmer utsalgsprisene.

Karoline fant de to variantene til lik pris i nettbutikken til Meny - se bildet nedenfor:

Synes du det er pussig at begge kostet det samme - kr 79,90 - uavhengig om den ene inneholder 1l (literpris kr 79,90) og den andre 1,25l (literpris kr 63,92)? Dette er et klassisk eksempel på krympflasjon - til ulempe for våre lommebøker.

Meny ble på et eller annet vis gjort oppmerksom på literprisene og har nå senket literprisen på den nye varianten til kr 67,70 - og fjernet den gamle varianten på 1,25l fra nettbutikken.

Men SPAR/EUROSPAR har i skrivende stund fortsatt begge størrelsene i sin nettbutikk:

Den gamle størrelsen Sørlandsis vanilje jubileum 1,25l koster kr 82,90 (literpris kr 66,32)

Den nye størrelsen Sørlandsis ekte vanilje 1l koster kr 79,90 (literpris kr 79,90).

Et klassisk bevis på at krympflasjon er til ulempe for oss forbrukere, men vi kan jo gi siste ord til Hennig-Olsen sin kundeservice:

- Jeg vil tro økningen er et resultat av den vanlige prisøkningen som ofte kommer på denne tiden av året.

Det var jo nesten litt snilt formulert, eller?

Aktuelle saker fra den siste tiden: