Spar penger - bruk gryn

Foto: Opplysningskontoret for brød og korn.
Ny renteheving gjør at mange må gjøre ytterligere innstramninger i hverdagsøkonomien. Løsningen er å bruke mer gryn.

Den siste tiden er det mange norske familier som har måttet gå noen ekstra runder på hverdagsbudsjettet. Med økte renter, svak krone og dyrere mat må det finnes nye og smarte måter å spare inn penger på.

– Korn og gryn er billig og mettende mat som gjør det enkelt å få mer ut av matbudsjettet, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

Hun har tre gode råd som kan komme godt med etter den siste rentehevingen.

Tips 1: Lag frokostblanding selv
Frokostblandingen blir enda billigere om man selv lager den fra bunnen av. Den absolutt enkleste frokostblandingen er å lage mysli, der man bare trenger å blande sammen ingredienser som for eksempel havregryn, rugflak, byggflak eller havrekli i et tett glass.

Frø som solsikkekjerner og linfrø passer også godt i en mysli.

– Hjemmelaget mysli smaker nydelig sammen med nøtter og friske bær. Blandingen kan spises både med søt og sur melk, eller en yoghurt du liker godt, sier Nordbø.

Hun anbefaler også å prøve seg på granola, som skiller seg fra mysli ved at den er varmebehandlet og tilsatt noe søtt som for eksempel honning.

Tips 2: Innfør en ukentlig grøtmiddag
Grøt er god, mettende og rimelig norsk tradisjonskost. Å innføre en fast dag i uka som er grøtdag vil merkes på månedsbudsjettet.

– Det finnes mange gode oppskrifter på forskjellig byggrynsgrøt som både er spennende på smak og mettende mat, sier Torunn Nordbø.

Hun nevner for eksempel asiatisk byggrynsgrøt med kokosmelk og ingefær som en oppskrift familien lett vil få inn på favorittlisten.

– I tillegg til at gryn er billig mat, er den også kortreist og bra for kroppen. Å bruke mer gryn gir gode effekter langt utover månedsbudsjettet, sier Nordbø.

Tips 3: Bruk mer gryn på middagen
Både havregryn og byggryn kan brukes som tilbehør til retter av fisk og kjøtt eller tilsette i sauser, supper og gryter.

– Tre populære middagsretter som kan bli enda bedre med gryn og korn er pasta med kjøttsaus og byggryn, taco med byggryn og kjøttkaker med havregryn, anbefaler Nordbø.

Ønsker man en helt plantebasert middag, anbefaler Nordbø å prøve byggryn i grønnsakswoken for å gjøre den mer mettende, eller servere en budsjettvennlig byggotto.

Aktuelle saker fra den siste tiden: