< >
Annonse:

9 inspirerende ideer til hva du kan gjøre på Black Friday istedenfor shopping

9 inspirerende ideer til hva du kan gjøre på Black Friday istedenfor shopping Black Friday kjennetegnes ikke bare av gode kjøp og penger spart dessverre. Mange kjøper ting de ikke trenger, bestiller bevisst flere klær enn nødvendig og sender tilbake til nettbutikken i etterkant, andre stormer fysiske butikker og oppfører seg som ville dyr i kjøpegalskapen.

Dagen er ikke bare en svart dag for prisene, men i høyeste grad også for miljøet. Shopping settes i høysetet, butikkene bruker tilbudsmulighetene til å få unna varer de kanskje ikke ellers ville fått solgt. Og slik fortsetter spiralen, søppelbergene vokser og utslippene likeså.

Det er ingenting i veien for å kombinere fornuftig bruk av lommeboka, miljøaspektet og en avslappet holdning til kjøpegalskap generelt. Etter hvert ser flere og flere at det kan være på sin plass med en motvekt til Black Friday, selv om begreper som grønn fredag osv. ser ut til å drukne i handelsstandens ville glede over svart måned, svart uke, svart fredag.

Dersom det ikke er noe spesielt du trenger, er det kanskje like greit å la Black Friday seile sin egen sjø? Kanskje det til og med er dagen du kan bruke til å gjøre noe bevisst annerledes enn å bruke penger? Ta en titt på disse tipsene.

Tips 1: Ta en spasertur i naturen

På jakt etter gode tilbud på kjøpesenter, får du sikkert god trim. Men hvorfor ikke heller nyte dagen med gratis frisk luft i skogen eller på fjellet. Ta med deg en god venn, litt niste i sekken sammen med et sitteunderlag og kom deg ut i naturen. Sannsynligvis er det stillere enn vanlig, for alle de andre er jo delaktig i kjøpegalskapen på nærmeste kjøpesenter…

Tips 2: Tid for venner og familie

Materielle ting gir en tidsbegrenset glede for oss forbrukere. Folk som er avhengig av å handle, sier ofte at de gjør dette for å bli kvitt en indre tomhet. Det må da være mye mer tilfredsstillende å tilbringe dagen sammen med mennesker man er glad – venner og familie? Hvorfor ikke invitere til en spillkveld, et felles måltid, en byttekveld med brukte gaver?

Tips 3: Tid for deg selv

Mennesker er skapt for å være sosiale, men det betyr jo ikke at vi må være sammen med andre mennesker hele tiden. Noen ganger trenger man tid for seg selv, og en slik dag er jo perfekt. Hva med å kose deg med en god bok, noe godt i glasset, en TV-serie du lenge ikke har hatt tid til å se på, et bad med kroppsstell, en superlang middagshvil? Eller kanskje det er på tide å sette av tid til en hobbyaktivitet som du sjelden eller aldri får tid til?

Tips 4: Rydd ut av skuffer og skap istedenfor å kjøpe mer

Motpolen til konsum er minimalisme, og jeg selv opplever det som en befrielse. Med jevne mellomrom rydder jeg på loftet og i skap og gir bort, selger unna eller kaster det som er ødelagt. Hvorfor ikke bruke kjøpegalskapens høytidsdag til å rydde unna. En skuff eller et skap holder kanskje i første omgang – du vil fort merke at du får lyst til mer!

Tips 5: Belønn deg selv med noe selvlaget

Det er fort gjort å stikke på butikken eller nærmeste kjøpesenter for å handle «noe». Men man setter først virkelig pris på noe dersom man har laget det selv, det husker du sikkert fra barndommen. Den følelsen er det fortsatt mulig å oppleve. Lag noe selv – selv om du kanskje er trenevet, så er det mulig. Enten det er middag fra bunnen, en pyntegjenstand, en dorullnisse, sy eller strikke noe, eller noe mer krevende som egne kremer og såper. Alt kan gjøres eller læres – husk Youtube og de riktige søkeordene.

Tips 6: Bruk dagen til å stoppe uadressert reklame i postkassa

Er du lei av å få postkassa di fylt med uønsket reklame, er det absolutt en passende dag å få på et klistremerke med «Nei takk til uadressert reklame». Du kan enten få et slikt klistremerke hos Posten eller bestille fra Naturvernforbundet. Husk at det ikke forhindrer deg fra å følge med på gode tilbud, det finnes apper som serverer deg alt du måtte ønske deg av reklame.

Tips 7: Lær deg noe nytt – uten en spesiell grunn

Man behøver ikke kjøpe noe for å lære seg noe nytt. Det går an å tilegne seg ny kunnskap, enten ved å lese en (fag-)bok, se på en dokumentar eller mange andre måter. Kanskje du har lyst til å begynne å strikke, lære deg å mekke bil eller finne ut hvordan du kan sjonglere med klementinene du har liggende på kjøkkenet? Det finnes jo ingen grenser – og kanskje du til og med kjenner noen som kan hjelpe deg uten at det koster deg et rødt øre?

Tips 8: Reparer istedenfor å kjøpe nytt

Du har kanskje lyst til å kjøpe nytt dersom noe er ødelagt, men det er bedre for både lommebok og miljøet om du tar vare på tingene du allerede har. Youtube kan hjelpe deg å reparere - selv om du kanskje ikke tror det er mulig. Det er ikke bare vås og fjas-videoer som finnes på internett!

Tips 9: Sjekk GI BORT-sider på Finn, Facebook og andre steder

Dersom det virkelig er slik at du faktisk er ting du trenger, så burde du heller ta en titt på Finn sine GI BORT-sider. I tillegg finnes det en rekke grupper på Facebook der ting gis bort – følg dem! Husk at bare fordi noe er gratis, betyr det langt i fra at det ikke har noen verdi. Mange ganger ligger skattene gjemt rett foran øynene på deg! Og hvilken dag er bedre å bruke til slikt enn Black Friday?

Foto: Dieter de Vroomen, Unsplash.
💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt innen gjerrigknarkens blogg?