< >
Annonse:

Forebygging og lindring av forkjølelse: 17 tips

Forebygging og lindring av forkjølelse: 17 tips En smart sjel har en gang sagt at en forkjølelse varer i 7 dager og 1 uke med behandling av lege. Det betyr i praksis at det er lite du kan gjøre med legemidler og legebesøk for å bli kvitt forkjølelsen. Men hva kan du gjøre for å forebygge og lindre symptomene - billigst mulig?

9 tips til forebygging av forkjølelse

Den hyggeligste forkjølelsen er den du aldri får, for en forkjølelse gjør kroppen svakere og man føler seg slapp og trøtt. Men det finnes en del enkle tips som gjør at man kan forebygge og kanskje unngå forkjølelsen. Særlig viktig er varierte og sunne matvarer med mye frukt og grønt, sånn at kroppen får det den trenger av vitaminer og mineraler.

Men det finnes også flere enkle tips som beskytter deg mot forkjølelse:

1. God håndhygiene – vask hendene ofte, særlig dersom du er mye på farten og har kontakt med andre mennesker.

2. Drikke te – særlig bra er f.eks. ingefærte, enkelt er det også. Kjøp en ingefærrot, skjær opp i skiver og legg dem i varmt vann.

3. Sørg for at kroppen får nok vitamin C. Spis clementiner, appelsiner, det er jo noe de fleste vet. Men også kiwi, rød chili, brokkoli og slikt er også gode kilder til å få nok C-vitamin. Du behøver heller ikke være redd for å få i deg for mye, det overskytende som kroppen ikke trenger skiller den uansett ut helt naturlig.

4. Kom deg ut i frisk luft, slik at kroppen venner seg til lave temperaturer. Kroppen herdes når den takler forskjellige temperaturskifter.

5. Nok søvn er viktig for å gi kroppen en sjanse til å samle krefter.

6. Sport styrker immunforsvaret.

7. I dusjen bør du venne deg til å dusje vekselvis i varmt og kaldt vann, igjen for å gjøre kroppen mer motstandsdyktig.

8. Kle på deg nok klær og glem for all del ikke ha holdene føttene varme.

9. Bruk badstu med jevne mellomrom dersom du har sjansen til det.

Men dersom du allerede har blitt forkjølet, gjelder det å gjøre mest mulig for å lindre symptomene. Som sagt så er det lite å hente på å storme til apoteket eller legekontoret for å be om dyre legemidler som uansett ikke klarer å kverke forkjølelsen.

8 tips for å lindre forkjølelsessymptomene

1. Drikk masse vann - fra springen selvsagt. Dersom du trenger å piffe opp litrene med vann, kan du tilsette litt eplesaft.

2. Drikk te – også her anbefaler jeg ingefærte. Gjerne tilsatt litt honning dersom du trenger noe søtt oppi.

3. Spis ekstra mye frukt og grønt.

4. Ta deg et varmt bad om du har mulighet til det – tilsett gjerne eteriske oljer som hjelper deg å slappe av og også får luftveiene frie.

5. Unngå tørr luft. Det er ofte vanskelig når det er vinter og vi fyrer ekstra mye. Du kan f.eks. sette en bolle med vann på ovnen, du ser fort at vannet fordamper og bidrar til et bedre innemiljø. Ikke glem å lufte.

6. Sørg for å få frisk luft. Ta deg korte gåturer, men husk å kle på deg godt slik at du holder deg varm.

7. Unngå stress, slik at kroppen ikke tømmes for krefter.

8. Istedenfor å kjøpe inn nesespray, kan du lage ditt eget saltvann og skylle nesegangene. Kok opp en liter vann og la det kjøle ned til kroppstemperatur, tilsett en toppet spiseskje med salt og rør rundt til alt er løst opp. For å skylle best mulig, kan du kjøpe en neseskyller på apoteket som kan brukes igjen og igjen.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt?