< >
Annonse:

Slik klager du når flyet ditt er forsinket, innstilt eller overbooket

Slik klager du når flyet ditt er forsinket, innstilt eller overbooket Visste du at du har flyrettigheter som innebærer kompensasjon ved forsinkelser, innstillinger og overbookinger? Slå tilbake mot flyselskapene som spekulerer i at du lukker munnen og lar være å klage! Dette bør du gjøre når flyselskapet ditt ikke gjør det de skal!

Først en historie fra virkeligheten

La meg illustrere det hele med en sann historie som skjedde for en tid tilbake for en i min familie. Vedkommende skulle fly fra Billund til Oslo. SAS kansellerte flyet som skulle gå en mandag og booket automatisk om billetten til dagen deretter, noe som ikke var mulig for personen som da ville komme for sent til et eller annet møte.

Kunden ringte så SAS og fikk booket om slik at han kunne fly fra Billund til København den opprinnelige kvelden. Kundeservicen hos SAS fortalte så at familiemedlemmet vårt kunne organisere et hotellrom og at utgiftene ville bli dekket i etterkant. Overnatting ble ordnet – selvsagt et dyrt hotellrom rett i nærheten av Kastrup. Ved ankomst sen ettermiddag på lufthavnen i København var det ikke fritt for at sulten begynte å gnage hos den forsmådde flypassasjeren som da gikk til SAS-skranken og fikk en matkupong på 100 kroner. Ikke særlig mye når man skal holde ut helt til neste dag. En ny telefon til SAS kundeservicen ga selvsagt klarhet i at andre matkostnader skulle refunderes ved fremvisning av kvitteringer – i likhet med hotellovernattingen.

I etterkant av reisen stilte familiemedlemmet vårt krav om refusjon av utgiftene til hotell og mat – og i tillegg 250 euro fordi den opprinnelige flyavgangen ble innstilt. Hele reisen endte altså opp i pluss, dog med nok av styr som man selvsagt helst vil være uten.

Dette er jo ingen dramatisk historie – den kunne ha skjedd enhver av oss. Spørsmålet er bare om du ville gjort det du kunne for å få dekket utgiftene?

Mange kvier seg for å klage til flyselskapene

Nå i sommer er det ekstra mange som skal ut og fly. Da er det ikke fritt for at man kan oppleve at flyet du skal ta ikke går når det skal eller at det til og med skjer overbookinger eller kanselleringer. Du har sikkert lest artikler eller hørt om at man kan ha krav på mat og drikke, penger og hotellopphold hvis noe uforutsett skjer.

Men mange kvier seg for å klage, de vil ikke virke som noen surpomper og grinebiter – eller så tror de er snakk om småbeløp man kan få tilbake. Flyselskapene er heller ikke særlige ivrige på å fortelle hvilke rettigheter du har.

Nordmenn flest er snille og medgjørlige og vil ikke klage unødig, mange er bare glade for at flyselskapene rydder opp og du til slutt kan innta setet på flyet. Men hvorfor gå glipp av pengene som du rettmessig har krav på? Du kan faktisk fremme krav om kompensasjon i inntil tre år gamle saker!

Når har du rett på penger fra flyselskapene?

Rettighetene dine slår inn når forsinkelsen er

- mer enn to timer for flyreiser på 1500 km eller mindre

- mer enn tre timer innen EU- og EØS-området for flyreiser over 1500 km

- mer enn tre timer utenfor EU- og EØS-området på under 3500 km

- mer enn fire timer på alle flyreiser over 3500 km.

Dette har du krav på ved forsinkelse

Uansett årsaken til forsinkelsen, har du rett til følgende når et av vilkårene jeg nevnte er oppfylt:

- skriftlig beskjed fra flyselskapet om rettighetene

- mat og drikke

- to gratis telefonsamtaler

- gratis hotellovernatting hvis ny avreise er dagen etter

- gratis transport mellom flyplassen og overnattingsstedet

Hva skjer ved overbooking eller kansellering?

Når flyavganger innstilles eller selskapet har tatt en «spansk en» og overbooket, snakker vi kjapt om økonomisk kompensasjon og klingende mynt:

- 250 euro for flyvninger opptil 1500 km

- 400 euro for flyvninger på mellom 1500 og 3500 km

- 600 euro for øvre flyvninger

Men hvorfor klager ikke nordmenn og får penger for flybryderiet?

Grunnen er enkel nok – regelverket er komplisert, folk har ikke peiling på sine rettigheter og en del selskap er flinke til å avvise krav med en masse byråkratisk vås.

Hvordan skal du gå frem for å klage?

Enten kan du ordne alt selv – det er egentlig ikke så vanskelig. Da er det kjekt å starte på Forbrukerrådets informasjonssider om forsinkelser, overbooking, innstillinger og umruting. Ikke minst bør du prøve Forbrukerrådets flykalkulator som gir deg en oversikt.

Du har kanskje hørt om Transportklagenemnda? Dersom du ikke når frem overfor flyselskapet, bør du vurdere å klage inn saken din for denne nemnda.

Nå er det jo altså slik at mange nordmenn ikke orker å klage selv. Fortvil ikke, det finnes flere selskaper som gjør jobben for deg. De tar selvsagt en bit av erstatningen, men det er jo bedre enn ingenting som ville vært resultatet hvis du ikke hadde gjort en døyt.

Flyselskapene misliker disse selskapene sterkt, og grunnen er enkel i mine øyne: De tjener kun penger dersom erstatning utbetales og er derfor pågående og «kravstore» på vegne av deg som forbruker. BRA!

Det blir for dumt når flyselskapene argumenterer med at DU jo bør få hele erstatningen, når faktum er at altfor få klager...gjett hvem som sitter igjen med pengene da...

Hvilke av selskapene Airhelp, Flightbuddy, Flyhjelp eller Flyforsinkelser.no du bør velge, kan jeg ikke si noe om. Det spiller kanskje liten rolle hvilket av dem du forsøker? Eller har du erfaring med slike selskaper, hadde det vær topp om du delte din erfaring i kommentarfeltet.

Få penger tilbake om du ikke benytter flybilletten din

Husk også på at du kan kreve avgiftene tilbakebetalt dersom du ikke får benyttet en flybillett. Tipser Runar forteller: "Jeg fikk igjen ca. €32 av en flybillett som koster €40. Jeg kontaktet flyselskapet via deres kontaktside og etter ca. fem dager var pengene på konto. Dette gjelder altså skatt/avgift på ubenyttede flybilletter!"

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt innen gjerrigknarkens blogg?