< >
Annonse:

Ikke la deg lure av Black Friday, Black Week eller Black Month

Ikke la deg lure av Black Friday, Black Week eller Black Month Den siste fredagen i november er det igjen duket for den store tilbudsdagen - Black Friday. Men det er likevel viktig å unngå å gå Black Friday-fella, for det er langt i fra gull alt som glimrer denne dagen. Husk også Black November og Black Week! Sjekk mine tips!

Black Friday er en amerikansk tradisjon der butikkene dumper prisene på fredagen etter Thanksgiving. Dagen markerer starten på julehandelen – og julegaver på billigsalg er vel noe de fleste av oss vil ha. De seneste årene har tradisjonen veltet inn over Norge også, men så spørs det om de norske butikkene egentlig viderefører dette med å tilby supergode rabatter – eller om de i hovedsak bruker denne dagen til å prøve å lure oss?

Både nettbutikker og vanlige butikker i Norge kommer til å delta i Black Friday, men en god dose skepsis er verdt å ha i bakhodet. Still deg selv spørsmålet: «Er dette virkelig et godt tilbud»? For et par år siden synes jeg selv at mange hadde topp tilbud, men i fjor synes jeg nok det var mye stusselige greier som butikkene forsøkte å prakke på oss forbrukere.

I år igjen har det gått så langt at mange av de største kjedene har sine egne Facebook-events som de markedsfører i vilden sky, og enkelte opererer til og med med konsepter som «black week» og «black month»? Da er det kanskje litt for godt til å være sant å tro at alle tilbudene de kommer med i forbindelse med dette er spesielt gode?

Lag en oversikt over hva du faktisk trenger eller planlegger å kjøpe

Enten du trenger ting selv eller skal handle julegaver til deg selv, venner og familie, bør du lage en liste over hva du planlegger å kjøpe. Dersom dere i familien er vant til å lage ønskelister, er det absolutt på tide å få alle til å sette i gang med den nå i dagene før Black Friday.

Dersom du har sett bilder fra Norwegian Outlet og andre steder der folk går helt bananas «bare» fordi det er Black Friday, så skjønner du sikkert hva massesuggesjon er for noe. Psykologer snakker om at vi forbrukere ikke egentlig vet hva vi vil ha og hva vi har lyst på før andre viser at de har lyst på det. Derfor er det så viktig at du tenker gjennom på forhånd HVA du faktisk trenger og vil kjøpe.

Hold deg til listen din – og ikke fall for fristelsen til å kjøpe noe utelukkende fordi det er billig.

Sammenlign priser – sjekk at tilbudet faktisk er tilbud

Ser du noe som er fremstilt som et godt tilbud? Dobbeltsjekk alltid dette! Handelsstanden har masse triks for å lure oss.

Sammenlign priser og førpriser via for eksempel søkemotorer og tjenester som Prisguide eller Prisjakt, så kan du enklere finne ut om det virkelig er en god deal eller ikke. Dette er viktig, for du kan ikke stole på det butikkene hevder eller insinuerer!

Også om du skal handle i en fysisk butikk, er det smart å bruke prissammenligningstjenester på nett slik at du er sikker på at du gjør et kupp. Last ned prissammenlignings-appene til mobilen din, og ikke kjøp noe før du har sjekket førpris.

Ikke la deg lure av store plakater og glorete farger

Ikke kjøp mer enn du har bestemt deg for eller har råd til! Det er så lett å la seg friste av store plakater, glorete farger med fete typer og store prosenttall. Handelsstanden er både sleipe og grådige, og er flinke til å forsøke å lure deg til å tro at tilbudet er «helt fantastisk»!

At en butikk eller nettbutikk bruker store svarte skilt og svart pen grafikk på nett betyr ikke annet enn at de ønsker å selge masse varer! Litt på samme måte som at begrep som «gule priser», «røde priser», «kampanjepris» osv er laget mer eller mindre for å lure deg.

Sjekk totalprisen før du slår til

Skal du handle på nett, bør du sjekke hva som faktisk blir totalprisen. Må du betale frakt, blir jo tilbudet kanskje litt mindre attraktivt. Og havner du inn på utenlandske sider, kan du fort ende opp med å betale toll og moms i tillegg.

Bruk kredittkort når du skal betale

Flere kredittkort har fordelsprogrammer som gjør at du faktisk kan få rabatter på det du handler – i tillegg til rabatten du allerede hanker inn på Black Friday. Men som alltid, bruk ikke mer penger enn du har planlagt eller har tilgjengelig. Å handle på krita og ikke være i stand til å betale når fakturaen kommer, er dumt. Da går vinninga opp i spinninga.

Kredittkort er også bra for å unngå å bli svindlet. Forbrukerrådet anbefaler at man bruker kredittkort for at netthandelen skal bli tryggest mulig. Kortet ditt er beskyttet og du er bedre sikkert mot å betale for noe du ikke har kjøpt, eller at det trekkes penger fra kortet som du ikke har godkjent.

 

Har du flere gode tips til hvordan man kan sikre seg mot å bli lurt på Black Friday, legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet!

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt innen gjerrigknarkens blogg?