< >
Annonse:

Tips til lange bilturer med barn i sommer

Tips til lange bilturer med barn i sommer Skal du med familien på biltur i sommer, men frykter de lange periodene i bilen med barna? Det er en rekke tips til hva du kan gjøre som ikke innebærer unødig pengebruk.

Er vi framme snart? Lange bilturer kan være en utfordring med barn. Læringsverkstedet har samlet noen gode tips for bilturen i sommer. God tur og kjør forsiktig!

I sommer er det en litt annerledes ferie i Norge, og mange benytter seg av bilferie for å se på den fantastiske naturen, severdighetene eller reise på hytta. Det kan være noen utfordringer når dere ruller av gårde rundt om i landet med barna i baksetet. Tryggheten på bilturer med barna må være i fokus for at turen skal bli en suksess.

Her har dere noen tips til hva familier kan finne på:

Før dere skal dra på bilferie:

Riktig pakking når dere skal på biltur er viktig. Med smårollinger på tur, må man pakke klesskift, evt bleier, våtservietter, hånddesinfeksjon, poser, vann etc. Monter i tillegg solskjerm på vinduene bak slik at barna slipper ubehag med solvarme.

I en fullpakket bil er det viktig å forstå at det er andre kjøreegenskaper nå som gjelder enn for en bil uten bagasje. Hvis man skal kjøre med campingvogn eller bobil, er det ekstra avgjørende at man følger sikkerhetsrådene.

Reiseruter, rasteplasser og aktiviteter:

Det er fint å planlegge reisen sammen med barna. Hvor skal vi? Hva skal vi se eller gjøre? Hvor lang tid skal vi kjøre før vi tar pause? Involver barna i planleggingen, og man skaper gode samtaler under bilkjøringen om hva som skal skje og om det som dere har gjort og opplevd som familie.

Bilpauser:

Det er viktig å ta hensyn til barna og spesielt de minste når man skal ha pause. Uansett om man skal ha en aktivitet eller oppleve attraksjoner, om man skal spise og drikke eller man bare skal på do. Sørg for å ha med drikke og få barna til å drikke nok vann. Unngå søtsaker eller is før bilturer og la heller barna få salt snacks underveis.

Bilsyk:

Det å ha med bilsyke barn på langtur kan være en prøvelse både for små og store. På forhånd, sjekk hva som er best for barna enten det er reisesyketabletter, sjøsykebånd, akupressurarmbånd, ingefær eller lignende. Unngå melkeprodukter, ta med spypose, vis omsorg, unngå sterke lukter, ha behagelig temperatur i bilen og ta pauser ofte og trekk frisk luft.

Musikk og lydbøker:

Både musikk og bøker er populært i bilen. Kanskje dere kan lage en spotify-spilleliste med favorittsanger?

Lydbøker finnes i et rikt utvalg for både små og store. På google kan man søke på lydbøker for barn som er gratis.

Quiz:

Spørrekonkurranser kan være morsomt for barna. Lag ulike spørsmål som passer til barnas alder, still dem spørsmål på omgang så alle får være med.

Noen spørsmål kan være: «Hva heter bestevennen til Fantorangen?» «Hvem bor i Lønneberget?» «Nevn et godteri du elsker?» «Hvem leker du med i barnehagen?»

Billek:

En gøyal familielek!

Hver enkelt deltaker skal telle møtende biler av en bestemt farge, for eksempel rød eller blå. Førstemann som har registrert ti biler med sin farge har vunnet. Hver deltager kan gjerne telle flere farger. Dere kan også telle farger på biler av et bestemt bilmerke.

Telle gravemaskiner og traktorer kan også passe for de små barna. Hvor mange gravemaskiner, traktorer eller kanskje motorsykler er det å se langs veien?

Førstemann til å se:

Her gjelder det å være førstemann til å legge merke til noe på veien. En voksen sier: «Førstemann til å se en, ambulanse, et bestemt skilt, en lastebil, en rundkjøring også videre. Enten de voksne eller barna teller poeng.

Ja-nei-leken:

Her stiller du enkle spørsmål, og barna har ikke lov til å svare «Ja» eller «Nei». Du kan også bytte ut hvilke ord det ikke er lov å si. Én runde er det ikke lov å si «Jeg» eller «Og», en annen runde er det ikke lov å si «Ikke» eller «Det» for eksempel.

Mitt skip er lastet med ...:

Barn eller voksne skal finne ord som begynner på samme bokstav. Du kan enten gå gjennom hele alfabetet eller finne ulike tema, som for eksempel land, fotballag, matretter som begynner på S.

Alarmen går:

En voksen setter på mobilalarmen til visse tidspunkt. For eksempel én gang i timen. Når klokka ringer, får barna en overraskelse - som for eksempel kjeks, frukt eller saft.

Tenk sikkerhet:

Det kreves fokuserte foreldre med overskudd når man skal kjøre bil. Hold fartsgrensen og beregn trygg avstand til andre biler. Ta gode hvilepauser underveis. Hvis du som sjåfør blir trøtt, la den andre overta sjåførsetet, eventuelt tar dere alle en god pause.

Kilder: Pressemelding fra Læringsverkstedet, Klikk.no og Familieklubben.no.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: