< >
Annonse:

Har du gamle briller liggende? Gi dem til noen som trenger!

Har du gamle briller liggende? Gi dem til noen som trenger! Har du gamle briller liggende i skuffer og skap? Nordmenn har faktisk flere millioner brukte briller som kan få nytt liv og hjelpe mennesker i fattige land. Og det er svært enkelt å hjelpe til.

Dersom du eller noen i din familie har briller som ikke lenger er i bruk, kan de leveres til nærmeste optiker og få et nytt liv i et annet land. De fleste optikerkjeder har egne aksjoner der de samler inn, klargjør dem og sørger for at de gis til en person som vil ha nytte av dem.

Specsavers har sitt eget prosjekt som de kaller "Gi syn til Tanzania". Optikerkjeden har allerede samlet inn over 50 000 brillepar, som alle går til mennesker i Tanzania. Specsavers sender hvert år et team bestående av optikere og assistenter for å gi gratis synsundersøkelser og tilpasse briller som er gitt av nordmenn.

Synsam - har i alle deres butikker en innsamlingsboks hvor du kan levere dine gamle briller. Kjeden tar imot alt, selv ødelagte innfatninger og solbriller fra andre butikker. Feilfrie briller vaskes, justeres og glasset tas ut. Rammene selges deretter videre i Synsam Recycling Outlet-butikker. En del av volumet av briller sendes til tredjeland hvor de kan brukes av en ny bruker med samme synskorrigering som den opprinnelige brukeren. Resterende mengder av brukte glass sendes til gjenvinning.

Brilleland har i mange år samarbeidet med den humanitære organisasjonen Vision for All (VFA). Organisasjonen reiser med optikere til fattige land og hjelper folk med synstest og å få briller. Men ikke alle briller egner seg til å gi videre. Når de er defekte eller har en produksjonsfeil, kastes brillen. Våren 2023 inngikk kjeden samarbeid med arbeidsinkluderingsbedriften ARBA om å kildesortere gamle briller.

Interoptik tar også imot gamle briller og sørger for at de igjen kommer i bruk. Kjeden samarbeider også med organisasjonen Vision for All - og reiser med optikere og hjelpemannskap til land som Peru, Guatemala og Eritrea.

Undersøkelser blant Norges brillebærende befolkning over 18 år, viser at tre av ti nordmenn har brillepar som ikke er i bruk liggende hjemme. Sju av ti av dem som har briller liggende, har ofte to eller flere par i skuffer og skap. Hvorfor ikke ta en runde i hjemmet og finne frem de gamle brillene - så kan noen andre dra nytte av dem!

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: