< >
Annonse:

Nå kan du reservere deg mot dørsalg

Nå kan du reservere deg mot dørsalg Forbrukere kan nå reservere seg mot dørsalg. Det er også innført forbud mot dørsalg på kvelden, i helger og på helligdager.

Jeg følger Forbrukerrådets anbefaling om å aldri kjøpe noe på døra - kanskje bortsett fra om naboungene skal selge lodd eller kakebokser, men alarm-, mobil- eller internettilbydere har null sjanse. Nå er det også kommet regler som begrenser denne type salg, og som gjør det mulig å reservere seg mot innpåslitne selgere.

Med det nye regelverket er det eneste du trenger å gjøre er å henge en lapp eller et skilt som sier «Nei takk til dørsalg» eller tilsvarende. Det er litt av et sparetips som kan spare deg for mange unødige turer til døra!

– Salg på døra stresser og dytter oss til å ta valg vi vanligvis ikke ville gjort. Vi håper mange nå benytter seg av muligheten til å takke nei, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

– Erfaringsmessig vet vi at det ofte er de dyreste tjenestene som selges på denne måten. Dette ser vi ikke minst i strømmarkedet, hvor forbrukere blir lurt til å inngå avtaler de ellers ikke ville takket ja til. Tre av fire sier da også at denne typen oppsøkende salg burde være forbudt.

– Forbrukerrådet skulle gjerne sett at det var være mulig å reservere seg digitalt, på samme måte som ved telefonsalg. Dessverre fikk vi ikke gehør for dette, men det er uansett bra at retten til å reservere deg styrkes, sier Thomas Iversen.

– Vi håper næringslivet tar signalene om at det er de færreste som ønsker selgere på døra, og heller konsentrere seg om salgskanaler der forbrukere får god informasjon, og ikke minst god tid til å vurdere tilbudet.

Det nye regelverket understreker også at selgere i starten av samtalen skal gi klar og tydelig informasjon om at de er der for å selge noe og hvem de representerer. Det skal også informeres om retten til å motsette seg dørsalg og retten til å reservere seg direkte hos den næringsdrivende.

Innsamlingsaksjoner fra frivillige organisasjoner omfattes ikke av forbudet, med mindre de driver med salg og anses som næringsdrivende.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: