< >
Annonse:

Slik sparer du penger på riktig oppbevaring av frukt og grønnsaker

Slik sparer du penger på riktig oppbevaring av frukt og grønnsaker Kanskje lagrer du agurker, tomater og andre godsaker helt feil på kjøkkenet? Du kan spare mye penger ved å lære deg riktig oppbevaring av frukt og grønt - det øker holdbarheten og minsker matsvinnet. Viktig nå som grønnsakene har blitt dyrere.

- Frukt som modnes, deriblant tomater og epler, produserer stoffet etylen som får andre grønnsaker til å bli raskere dårlig, og bør derfor holdes adskilt fra andre frukt og grønnsaker. Epler bør oppbevares kjølig i grønnsaksskuffen, men pakk dem inn i en pose eller hold dem unna andre frukt og grønnsaker, oppfordrer ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Hun forteller også at tomat, agurk, aubergine og squash bør oppbevares på kjøkkenbenken og at agurken kan få frostskader i kjøleskapet.

–Det er det nok ikke så mange som vet.

Plasten beskytter

Hun forklarer at de fleste produkter tar skade av tørr luft, unntaket er løk som fra naturens side er utstyrt med en naturlig emballasje. Rotgrønnsaker som gulrøtter, sellerirot og persillerot, og bladgrønnsaker har en stor fordampingsoverflate og vil raskt ta skade av luft.

- Slike produkter selges med en beskyttende plastemballasje som er godt egnet til å oppbevare varene helt frem til emballasjen brytes. Bruker du bare litt gulrot eller salat, er det viktig å få pakket resten slik at luft ikke kommer til. En god huskeregel er at skåret og oppdelt råvarer bør pakkes inn eller oppbevares i egnet emballasje - og alltid i kjøleskapet. Det er jo faktisk levende varer vi snakker om.

Våryr løk under sofaen

Temperaturer rundt 10-12 grader (som er det de fleste har i grønnsaksskuffen) får løken til å tro at det er en ny vår og at det er på tide å begynne å blomstre, den begynner da å produsere en blomsterstengel inne i løken og begynner å tære på sine egne næringsreserver og kvaliteten på løken blir dårligere.

– Det beste er å oppbevare løken i en papirpose eller i en pappeske på rundt 18-20 grader. Jeg har hørt om flere som oppbevarer løk i en skoeske under sofaen! Der er det ofte svalt og godt, og plassen bruker man ikke til noe annet uansett. Selv liker jeg å ha løken på kjøkkenbenken, men den må brukes innen rimelig tid. Jeg legger den et sted på benken der det ikke kommer så mye lys til. Der ligger den og er både dekorativ og frister til bruk, sier hun og påpeker;

– Men den får ikke ligge sammen med tomatene, men kan ligge sammen med annen løk, og det spiller ingen rolle om de er gule, røde eller av en annen sort. Løk med grønt på, som purreløk og vårløk må derimot ligge i kjøleskapet.

BØR OPPBEVARES I ROMTEMPERATUR:

Melon

Banan

Papaya

Avokado

Tomat

Agurk

Artiskokk

Aubergine

Squash

PS: All oppkuttet frukt og grønt oppbevares best i kjøleskap.

BØR OPPBEVARES I KJØLESKAP:

Steinfrukter

Bær

De aller fleste grønnsaker

Epler

Pærer

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: