< >
Annonse:

Hva er egentlig pensjon og hva bør du gjøre i forkant?

Hva er egentlig pensjon og hva bør du gjøre i forkant? Har du tenkt på å planlegge pensjonisttilværelsen din? Det kan være smart - i alle fall om du vil unngå å leve på sparebluss, fattigmannskost og ufrivillige hjemmeferier.

Pensjonisttilværelsen kan vare like lenge som du er yrkesaktiv. Tenk på det - du er kanskje pensjonist like lenge som du er i arbeid. Likevel er det enten for lenge til, eller for sent å starte med planlegging av pensjon. Derfor er det viktig å gi deg nok innsikt til å ta steget over dørstokkmila slik at du slipper å leve på minimum hele pensjonisttilværelsen din.

Først og fremst er det viktig at du får oversikt over nåsituasjonen din. Du kan ikke vite hva du er nødt til å spare om du ikke vet hva du har. Derfor er mitt første råd dette: logg deg inn på norskpensjon.no (privat sektor) eller spk.no (offentlig sektor). Ta deretter en alvorsprat med pensjonsleverandøren din, slik at du får optimalisert ordningene dine.

Dette må du bestemme før du prater med pensjonsleverandøren din:

- Hvor lenge skal du stå i arbeid?

- Ønsker du å være gjeldsfri før pensjonisttilværelsen begynner?

- Hva ønsker du å ha i mnd økonomi fra du pensjonerer deg?

Pensjonsleverandøren vil deretter komme med en anbefaling til sparing. Alternativene baserer seg på sparehorisont, sparemål og din holdning til risiko. Det betyr at du må ta stilling til følgende:

- Skal sparingen være fleksibel? Altså, trenger du pengene før pensjon. Hvis svaret er nei, vil jeg anbefale IPS.

- Har du en bufferkonto med minimum en månedslønn? Hvis nei, skaff dette først.

- Har du uføreforsikring? Hvis nei, skaff dette slik at økonomien din er ivaretatt om noe skulle skje. Husk at du får maks 66% av 6G fra NAV om noe skulle skje.

Det er vanskelig å bli ordentlig rutinert på noe man kun gjør en gang. Derfor er det lurt å sparre med følgende aktører for å få mest mulig ut av din pensjon:

Bedre pensjon på 1-2-3-4

1. Nav (offentlig og privat sektor)

2. Pensjonsleverandøren din (offentlig og privat sektor)

3. Skatteetaten (offentlig og privat sektor)

4. AFP.no (offentlig og privat sektor)

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: