< >
Annonse:

Hvordan bli gjeldfri? Dette MÅ du gjøre i dag!

Hvordan bli gjeldfri? Dette MÅ du gjøre i dag! Har du dyr gjeld? Skylder du penger her og der? Får du stadig brev om inkasso? Da må du agere med en gang! Les hvilke sju steg du må ta for å kvitte deg med slik gjeld og bli gjeldfri raskest mulig.

Å bli gjeldfri er lettere sagt enn gjort, særlig om situasjonen allerede har blitt uoversiktlig:

Første steg er å erkjenne at gjelden er et problem og at man virkelig må ta tak

Når man selv har erkjent dette er det enklere å ikke lukke øynene, men faktisk ta tak i kjernen i problemet. For all del, jobben er ikke gjort - men dette er en god start.

Andre steg er å sette opp en skriftlig oversikt over hva man skylder hvem

Dette kan være vondt og vanskelig. Vi mennesker er gjerne bygget opp på en slik måte at vi håper det beste. Å få fasiten svart på hvitt kan være vondt, men det er nødvendig.

Totalsummen du skylder sett opp mot inntektene dine og hva du eventuelt har av salgbare eiendeler avgjør hvor fort du kan bli gjeldfri.

Tredje steg er å prioritere gjelden - hva skal betales først?

All gjeld må betales på et eller annet tidspunkt, men noe gjeld haster mer enn annen gjeld.

For eksempel så bør man prioritere gjeld til det offentlige, da de agerer veldig aggressivt sammenlignet med hva private aktører har lov til.

Som steg fire anbefaler jeg å se på hva du eventuelt kan selge for å betale ned mest mulig gjeld med en gang

Dette steget gjør også vondt, for det innebærer potensielt å kvitte seg med ting man har kjært. Kan du selge bolig, hytte eller bil og/eller finne billigere løsninger på bosituasjon og transport? Er det andre ting du eier du kan selge for en god slump penger?

Jo mer du klarer å skrape sammen til å nedbetale gjeld med en gang - jo bedre. Det gjør det nemlig langt enklere for deg å gjennomføre de påfølgende stegene og å bli gjeldfri raskere.

Steg fem er å se på om noe av gjelden kan samles og refinansieres

Har du gjeld flere steder og det baller på seg med inkassogebyrer og skyhøye renter vil det i mange tilfeller lønne seg å se på muligheten for et refinansieringslån.

Enkelt forklart er det et lån du bruker til å betale ned annen gjeld og som samlet sett har lavere rente og bedre betingelser enn hva du har fra før.

Steg seks: Forhandle frem nedbetalingsplaner der du kan

Gjelden som gjenstår må betales og det er både i din og selskapet du skylder penger sin interesse at den betales uten å involvere tredjeparter som inkassoselskaper (inkasso er dyrt både for deg og selskapet du skylder).

Mange selskaper er derfor imøtekommende i forhold til å finne nedbetalingsplaner som er realistiske. Husk at du må hensynta helheten, ikke bare en og en aktør.

Steg syv er å sørge for å endre vanene dine tilstrekkelig til at du overholder nedbetalingsplaner og ikke tar opp ny gjeld

Det siste steget er kanskje det kjedeligste, men det er det som sørger for at du faktisk får nedbetalt siste rest av gjelden din - og at du ikke risikerer å havne i samme situasjon igjen senere.

En fremtidig sunn og gjeldfri økonomi avhenger av at du har en livsstil og vaner som gjør at du ikke lever over evne og ikke lever på lånte penger. Om du setter opp et budsjett og jevnlig (f.eks. hver uke) følger opp budsjettet og ser hvordan du ligger an er til stor hjelp!

Du bør etterhvert også opparbeide deg en buffer i form av sparepenger som skal gå til å dekke uforutsette utgifter. Husk at dine samlede utgifter ikke skal overstige det du tjener!

Kredittkort kan mange med fordel klippe i stykker!

Lykke til!

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: