< >

Flinke pantere glemmer gløggen

Flinke pantere glemmer gløggen 9 av 10 plastflasker og drikkevarebokser kommer i retur. Det betyr at over én milliard enheter gjenvinnes til nye flasker, plastprodukter og nye bokser i løpet av et år. Men gløgg-drikkerne er ikke like flinke.

– Returandelen har økt fra 75 prosent i 2020 til 76 prosent i 2021. Det vil si at 190 000 gløgg-flasker ikke ble pantet, og vi regner med at disse gikk til plastinnsamling eller restavfall, sier Randi Haavik Varberg, direktør informasjon og marked i Infinitum, til DinSide.

Gløgg på plastflasker har hatt pant siden 2001, men andelen som pantes stiger sakte. Det plasserer gløggen i en gruppe sammen med en rekke saftflasker og smoothieflasker, som også har lav panteandel.

Ser annerledes ut

– Dette er flasker som ser litt annerledes ut enn de vanlige flaskene. Det kan være at flere ikke vet at det er pant på disse, sier Randi Haavik Varberg, direktør for informasjon og marked i Infinitum i en pressemelding.

Høsten 2018 økte pantesatsene fra 1 til 2 kroner for emballasje med inntil en halv liter, og fra 2,5 til 3 kroner for større drikkevareemballasje.

– De økte pantesatsene har hatt ønsket effekt og gitt økt retur. Infinitum jobber for at alle flasker og bokser blir pantet. Ellers går vi glipp av verdifulle ressurser som kan brukes på nytt. Denne julen håper vi at også gløggflaskene kommer seg trygt hjem til panteautomaten, sier Varberg.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: