< >
Annonse:

Hvilke grep bør du gjøre nå for å komme i gang med å redusere kostnadene mest mulig i 2023?

Hvilke grep bør du gjøre nå for å komme i gang med å redusere kostnadene mest mulig i 2023? For å spare mest mulig penger er det viktig å se på de utgiftspostene som er de største i livet ditt. Her er en guide til hvordan du kan angripe flere av de ulike kostnadspostene for å sørge for at du ikke betaler mer enn nødvendig.

Boliglånet

Boliglånet er for mange den største faste utgiften og derfor er det viktig at du betaler minst mulig i renter og gebyrer. Begynn med å få oversikt over hva din effektive rente er i dag, hos de fleste banker finner du ut dette om du logger inn i nettbanken.

Lag så en liste på 1-3 andre banker du kontakter så snart det lar seg gjøre med tanke på å få et alternativt tilbud for ditt eksisterende lån. Ha alle detaljer vedrørende din bolig klare.

Så snart du mottar et tilbud som er bedre enn hva du har i dag, det vil si en lavere effektiv rente, kan du enten bestemme deg for å flytte boliglånet over i den nye banken eller du kan utfordre din eksisterende bank til å matche betingelsene i det nye tilbudet. De fleste banker vil ikke miste kunder så de sørger for å komme opp med et like bra mottilbud!

Strøm og oppvarming

Strømprisene har det siste året satt rekord på rekord i negativ forstand - og det ser ikke ut til å bli bedre med det første. Man bør uansett se på om det kan lønne seg å bytte strømleverandør. Har du en dårlig avtale betaler du unødvendig mye uansett!

Et triks mange har benyttet seg av de seneste årene er såkalt prismatching på strøm. Det er dessverre færre og færre aktører som tilbyr dette.

Siden man ikke kan gjøre noe med nettleie og ny nettleiemodell også innføres bør man også se på områder som gjør at man kan bruke mindre strøm. Mange energieffektiviseringstiltak er dyre å gjennomføre, men av de billigere tiltakene du kan se på er å redusere antall rom du varmer opp, senke temperaturen i de rommene du varmer opp, skru ned temperatur på natten samt dusje kortere tid. Og har du elbil bør ikke denne lades når strømmen er som dyrest.

Er du mer avansert bør du også se på om du kan automatisere strømforbruket ditt på en slik måte at du sparer penger. Det finnes dingser du kan kjøpe som f.eks. senker nattemperaturen inne eller reduserer temperaturen i perioder ingen er hjemme. Det samme gjelder tidsstyring av elbil-lading, det lønner seg som oftest å lade på kveld/natt fremfor dagtid.

Enda mer avanserte dingser kan også styre strømforbruket ditt basert på hva strømmen koster til enhver tid.

Mobiltelefoni

Dette er en fast utgift som kan redusereres for mange. Om dere er en familie ta en titt på om det er et familieabonnement som kan redusere kostnadene deres.

Ellers anbefaler jeg å ta en titt på min sammenligningsside for mobilabonnementer for å finne et abonnement som er billigere enn det du har i dag.

Kredittkort og forbrukslån

Har du gjeld fra kredittkort og/eller forbruksgjeld? Dette bør du kvitte deg med med en gang da rentene ofte er skyhøye. Om du kan betale ned alt nå, flott - gjør det!

Om ikke du kan betale ned alt lønner det seg å samle slike lån i et langsiktig refinansieringslån. Dette er lån som som oftest har langt gunstigere rente enn både forbrukslån og kredittkort. Hvilken rente du kan få avhenger av mange faktorer, om du f.eks. kan stille bolig som sikkerhet hjelper det veldig.

Ta en titt på siden min som omhandler refinansiering og hent inn tilbud via en eller flere av aktørene der. Tilbys du en samlet sett lavere effektiv rente enn hva du har fra før anbefaler jeg å slå til. Og husk: for all del ikke ta opp ytterligere kreditt- eller forbruksgjeld!

Kjøretøy

Har du kjøretøy du egentlig ikke trenger eller bruker så mye? Selg dem eller avskilt dem da de representerer faste løpende kostnader i form av avgifter, forsikringer og vedlikeholdskostnader. De fleste av oss har dessuten godt av å gå mer.

Ta også en gjennomgang av de kjøretøyene du er avhengig av. Er det noen av dem som er veldig dyre i drift med tanke på drivstoff eller med tanke på vedlikehold? Vurder i så fall å bytte dem ut med mer "gjerrige" kjøretøy som både har lavere verkstedkostnader og bruker mindre bensin/diesel/strøm. "Gjerrige kjøretøy" er som oftest billigere å forsikre også!

Forsikringer

Forsikringer er en utgiftspost mange ignorerer fordi det er kjedelig å sette seg inn i og man tror man allerede har en veldig god pris. Forsikringsselskapene er gode på å lure kundene sine til å tro på at de sitter på en gunstig avtale mens man i realiteten betaler mange tusen kroner for mye per år.

Norske forsikringsselskaper er blant de mest lønnsomme i Europa og det er en grunn til at prisen din ofte går opp med 10% eller mer i året - altså langt mer enn hva inflasjon skulle tilsi.

Skaff deg en oversikt over forsikringene dine og detaljene rundt de objektene du har forsikret. Ta så kontakt med ulike andre forsikringsselskaper for å skaffe bedre tilbud. Husk at den billigste prisen får du ved å flytte alle forsikringer samlet, ikke en og en forsikring.

Med et godt mottilbud i hånden kan du så gå til ditt eksisterende forsikringsselskap og høre om de vil matche prisen - om de ikke vil det flytter du bare forsikringene dine til den nye aktøren. Det er ikke vanskelig i det hele tatt! 

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: