< >
Annonse:

Gjerrigknarkens guide til riktig bruk av kredittkort

Gjerrigknarkens guide til riktig bruk av kredittkort Har du fått med deg at Forbrukerrådet vil ha bonus-forbud på kredittkort? De mener at folk blir lurt til å bruke kredittkort og dermed få mer gjeld. Jeg er glad i kredittkort, fordi det gir meg mange fordeler, i alle fall dersom man bruker kortene riktig og smart.

Kanskje du er blant dem som er engstelig for å bruke kredittkort – de tror bruken er forbundet med høye renter fra første dag, at man blir gjeldsslave og havner som kandidat til Luksusfellen i det øyeblikk man bruker et kredittkort.

Det er imidlertid 3 viktige regler som du ALLTID bør følge til punkt og prikke – og har du IKKE orden i sysakene, bør du holde deg langt unna kredittkort.

Regel nr. 1: Betal alltid HELE kredittkortgjelden innen forfallsdato

De vanligste kredittkortene har rentefrie dager – kanskje helt opptil 40-50 dager. Betaler du hele gjelda innen fristen, unngår du ekstra kostnader. Husk å sjekke hva slags vilkår som gjelder! Jeg betaler alltid akkurat på forfallsdato – sånn at pengene er mest mulig i mine hender (les: på min bankkonto)

Tidligere kunne bankene og kredittkortselskapene lure deg med at fakturaene du fikk tilsendt (enten i postkassa, mailboksen eller direkte som e-faktura) kun hadde et minimumsbeløp i betalingsfeltet. Dermed var det enkelt å glemme at man jo faktisk måtte betale hele skyldig beløp for å unngå de horrible rentene. Men nå er kredittkortselskapene pålagt å legge hele skyldig beløp i betalingsfeltet, og dermed er det mye enklere å huske på å betale alt du skylder.

Regel nr. 2: La aldri kreditten bli mer enn det du har tilgjengelig på brukskontoen (eller før en skyggekonto)

Har du ikke penger, skal du heller ikke bruke penger. Du må ikke bruke kredittkort med mindre du har dekning for kjøpet på din brukskonto (samt alle de andre utgiftene du vet kommer inntil det kommer inn penger neste gang). Poenget er rett og slett å unngå å tro at kreditt er ekstra penger du har tilgjengelig.

En enkel metode for å unngå å bruke mer enn du har er å opprette en egen kredittkortgjeld-konto hos banken din som du kun bruker til å betale kredittkortfakturaene. Hver gang du bruker et kredittkort så overfører du så fort som mulig samme beløp fra brukskontoen din til denne kontoen. Slik har du alltid nok penger til å betale eksakt det beløpet du har brukt uten problemer. Er du disiplinert, er denne metoden helt SIKKER.

Regel nr 3: Aldri bruk kredittkortet til kontantuttak eller til å fylle på brukskontoen din. Da løper det som oftest renter fra første dag. (unntaket er kontantuttak i utlandet – som jeg kommer tilbake til)

OBS: På Posten må du ALDRI betale med kredittkort. Det viser seg faktisk at om du betaler for porto eller noen av deres varer med et kredittkort så teller dette som kontantuttak. Forstå det den som kan…

Så hva er vitsen med å ha kredittkort i lommeboka? Det finnes flere grunner:

Kredittkort gir beskyttelse når du handler på internett

Din egen konto kan ikke bli tappet av kriminelle – for et kredittkort er ikke knytta til bankkontoen din sånn som det vanlige kortet. Du mottar faktura på bruken en gang i måneden og går selvsagt gjennom oversikten for å sjekke at alt er som det skal.

Kredittkort gir trygghet når du er på ferie i utlandet

Jeg anbefaler ikke at du bruker disse kombinerte kreditt- og bankkortene som folk flest har – altså det vanlige bankkortet som også har en VISA- eller Mastercarddel. Det er fort gjort at noen kopierer all informasjon. På ferie i utlandet bør du derfor aldri bruke ditt eget bankkort som er knyttet til brukskontoen din. Ha aller helst med deg to kredittkort – et som reserve i tilfelle noe skulle skje med det første.

Kredittkort er kjekt å ha i krisa dersom ditt vanlige kort blir stjålet eller forsvinner

Skulle du miste ditt vanlige bankkort, er det selvsagt viktig å få sperret det så raskt som mulig. Problemet er at det tar litt tid å få et nytt tilsendt. I mellomtiden har du jo sikkert behov for noen kroner til daglige utgifter, da er det greit å ha et kredittkort i reserve.

Sist, men så visst ikke minst:

Kredittkort med spesielle fordeler ved bruk er gunstig for SMARTE forbrukere

Kredittkortselskapene har blitt flinke til å tilby fordeler som kan være interessante, enten det er snakk om flybilletter, drivstoff, skokjøp eller matvarehandel. Senere skal jeg komme med en oppdatert oversikt over hvilke kredittkort jeg bruker for å skaffe meg rabatter og fordeler.

Husk – jeg repeterer gjerne til det kjedsommelige – jeg betaler alltid på hele det utestående beløpet innen forfall og bruker ikke mer enn jeg har…

Jeg tok en opptelling på hvor mange kredittkort jeg faktisk har for tida – det er 10-15 så vidt jeg kan telle. Noen er sjelden i bruk, andre ofte, men felles for alle er at jeg ALDRI har betalt tilbake etter forfallsdato. Dermed er det JEG som får fordelene – ikke kredittkortselskapene.

Har du spørsmål om kredittkort – still dem gjerne i kommentarfeltet. Men uansett er det viktig med oppsummeringen:

Betal alltid HELE kredittkortgjelden innen forfallsdato

Og

Ikke bruk mer enn du har – så du får betalt!

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:

Fatal error: Using $this when not in object context in /home/gjerri98/www/_v2/classes/CategoryPage.class.php on line 236