< >

Hvilket mobilabonnement bør du velge når du vil spare mest mulig?

Hvilket mobilabonnement bør du velge når du vil spare mest mulig? Svært mange betaler unødvendig mye for sin mobilbruk. Dette er det ingen grunn til, for det finnes mange tilbydere som er billige og bra. Og det fine er jo at disse billigtilbyderne også bruker Telenors og Telias nett - så det er ingen forskjell på dekningen, selv om du kanskje tror det.

Mobilabonnementene som tilbys dreier seg som oftest om hvor stor datamengde de har. De fleste abonnementer tilbyr pakkeløsninger med fritt antall ringeminutter, SMS og MMS.

Uansett om du er enslig eller har en familie med flere mobiltelefoner, er det mye å spare på å bli mer prisbevisst når det gjelder mobilabonnementet.

Du betaler gjerne også unødig mye om du har ditt abonnement hos en annen tilbyder enn Telenor og Telia, men ikke har byttet på noen år. Du blir nemlig ikke alltid automatisk oppgradert når selskapene forbedrer tilbudene sine. Og det gjør de hele tiden! Moralen er at er det lenge siden du har byttet eller «fornyet» abonnementet ditt, gjør det nå!

Finn ut hvordan bruksmønsteret ditt er på mobilen

Det spiller liten rolle hvor mye du ringer eller sender SMS. Det viktige er mobildatabruken. Det enkleste er å se på gamle fakturaer fra tilbyderen og se sånn cirka hvor mye du bruker i måneden på mobildata.

Å peile seg inn på det riktige abonnementet og den billigste tilbyderen som gir deg det du trenger, kan fort hjelpe deg å spare mange tusenlapper i løpet av et år.

Hvilken dekning passer best for deg

Du har sikkert lest innlegg hvor folk klager på dekningen og bruker det som utgangspunkt for å skifte tilbyder. Faktum er at forskjellen mellom Telenors og Telias nett er ubetydelige – kanskje det kan være små forskjeller i hastigheten, som du uansett sjelden merker mye til.

Folk i byene vil sjelden oppleve noen særlig forskjell mellom de to nettverkene i Norge, men ferdes du utenfor allfarvei, sitter på en holme eller gjemmer deg i en kjeller, så kan det være forskjeller.

Kanskje du har en hytte som befinner seg et sted hvor Telenor har bedre dekning enn Telia eller omvendt? Hvis du mener og kanskje har testet og sett at det er forskjeller, bør du selvsagt sjekke om tilbyderen din bruker Telia eller Telenor.

Følgende mobiltilbydere bruker Telenor:

Komplett Mobil
Pepcall
Telipol
Talkmore
Telenor

Følgende mobiltilbydere bruker Telia:

Chess
Get
Ice
My Call
OneCall
Telia
Telio

Er fri roaming i EU- og EØS-land viktig for deg?

Dersom du farter mye til utlandet, kan det være viktig å vite hvilken tilbyder som har slik bruk inkludert i sitt abonnement. Men dersom du sjelden reiser på utenlandsferie og uansett lar mobilen ligge eller skrur av data, er det kanskje ikke noe å legge vekt på?

Mobiltilbyderne som har slik bruk inkludert eller tilbyr det for noen ekstra kroner, er ikke like flinke til å fortelle at det snart uansett blir ulovlig for mobilselskapene å ha dyre roamingavgifter. Så etter hvert kommer alle abonnementer til å ha de samme fordelene – noe som betyr at du etter hvert ikke behøver å bry deg om tilbyderen din har fri roaming eller ei.

Lar du deg påvirke av reklame fra mobiltilbyderne?

Nei, du vil selvsagt fortelle meg at du ikke bryr deg om all reklamen fra Telenor, One Call, Telia osv., men faktum er at underbevisstheten din jobber mot deg.

Skal du bestemme deg for hvilken mobiltilbyder du skal bruke, er det mange som aktivt oppsøker de firmaene som ligger lengst fremme i hjernebarken – uten at de tenker på å sammenligne priser og vilkår.

Det finnes en rekke sammenligningstjenester på nett for deg som vil finne ut av hvilket abonnement du bør velge. Jeg selv har også en slik en, men har prøvd å gjøre den litt enklere enn de andres. Hovedfokuset er på pris og at du selv bør vite hvor mye mobildata du bruker i snitt hver måned.

En viktig ting du bør legge merke til: Hva skjer med overforbruk?

Før du bestemmer deg for hvilken mobiltilbyder du skal velge, kan det være et godt argument å vite hva som skjer dersom du bruker opp datakvoten. Blir du automatisk fakturert for en høyere pakke eller blir hastigheten begrenset?

Tipset for deg som trenger 1GB mobildata – Lite data

Ønsker du en tilbyder som bruker Telenors nett og har 1GB mobildata, bør du bruke Komplett Mobil sitt MiniFlex-abonnement til 125 kroner.

Vil du helst bruke Telia sitt nett, er ICE sitt tilbud til 129 kroner for 1 GB det beste.

Felles for begge de to abonnementene er at de tilbyr redusert hastighet når datakvoten er oppbrukt, noe som jeg vektlegger som en bra ting – bedre enn for eksempel Hello som dytter på deg en ekstra datapakke til 100 kroner automatisk.

Tipset for deg som trenger 5 GB mobildata – Middels data

I høst var det skikkelig priskrig mellom Hello og Chilimobil, noe som dro prisene for 5 GB-pakkene ned. Ifølge Telenor er det visst mange av oss som bruker mellom 1 og 5 GB i måneden, men kanskje gjerrigknarker er flinkere til å bruke trådløse nettverk og i det hele tatt være litt mer sparsommelige på megabyten?

Dersom du trenger ca. 5 GB datatrafikk, er det kjekt å vite at både Chilimobil, Hello (husk at du automatisk får ekstra datapakke hvis du bruker for mye!) og Telipol tilbyr dette til under 250 kroner måneden. Alle disse tilbyr Telenor-dekning.

Skal du ha 5 GB og Telia-dekning, bør du sjekke ut Telio som tilbyr dette for 258 kroner, altså 10-15 kroner mer enn de med Telenor-dekning. 

Tipset for deg som trenger 20-30 GB mobildata – Mye data

Dersom du virkelig streamer, reiser mye og aldri kan få nok mobildata, kan det være greit å sjekke ut hvilket tilbydere som tilbyr store mengder datatrafikk. Ikke skjønner jeg meg på hvordan man kan bruke så mye, men men!

I dette segmentet er Hello og Komplett MegaFlex rimelig med hhv. 398 for 20GB og 499 kroner for 30 GB mobildata med Telenor-dekning. Så hva du velger, bør avhenge av hvor mye du faktisk tror du bruker.

Skal du ha Telia-dekning og kombinere det med en masse datatrafikk, må du ut med en hundrings ekstra hos OneCall eller Chess.

Hvor har du mobilabonnementet ditt? Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet og fortell meg!

Leter du etter noe spesifikt innen gjerrigknarkens blogg?