< >
Annonse:

10 ting du MÅ ha hjemme hvis det skulle bli krise

10 ting du MÅ ha hjemme hvis det skulle bli krise I forbindelse med Egenberedskapsuka denne uka er det på tide å tenke litt smart: Du burde ha et reservelager av forskjellige ting dersom en krisesituasjon skulle oppstå, enten vi snakker om strømbrudd, dårlig vær eller det som verre er. Ta en kikk på disse tipsene - som du bør følge!

Å oppfordre til hamstring er noe de færreste av oss ønsker å gjøre, kanskje bortsett fra når julemarsipanen og kvikk lunsjen er på supertilbud fordi det er priskrig. Men visste du at myndighetene anbefaler alle nordmenn å ha bestemte varer og gjenstander i hus i tilfelle en krisesituasjon?

De fleste av oss tenker på alvorlige hendelser som terrorangrep, krig og det som verre er når ordet krisesituasjon dukker opp. Men faktum er at det kan dreie seg om lengre strømbrudd, ekstremvær og slikt. Eller hva ville skjedd dersom alle betalingsterminalene i Norge falt ut i lengre tid og du ikke kan få kjøpt mat fordi du ikke har kontanter?

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) mener at folk bør bli mer motstandsdyktige i krisesituasjoner – og det betyr i praksis at vi bør sikre oss dersom «noe skulle skje». Fulgte du med på NRK-serien Valkyrien, fikk du et innblikk i hva som kan skje dersom strømmen forsvinner i lengre tid – det er ingen hyggelig situasjon.

Jeg ønsker ikke å krisemaksimere, men oppfordrer deg til å tenke gjennom hvilke farer og ulykker som kan ramme deg hjemme, slik at du er best mulig forberedt.

Hvis strømmen blir borte eller du blir isolert av været i flere dager, bør du være rustet til å klare deg noen dager.

De fleste av oss er helt avhengig av strøm i hverdagen; til oppvarming, lys, matlaging, varmtvann og elektriske apparater. Med et lite reservelager av det du er mest avhengig av - mat, vann og varmekilder - er du bedre rustet for å klare deg selv noen dager.

Hva bør du ha i hus i tilfelle krise:

1) Drikkevann

Jeg sverger selvsagt til vann fra springen, det smaker både godt og koster ikke all verdens sammenlignet med det man kjøper i butikken. Men jeg har en 5-liters kanne stående i boden. I tillegg bor jeg slik til at nærmeste bekk med drikkbart vann ikke er langt unna heimen.

På apoteket kan du forresten kjøpe vannrensetabletter – disse inneholder sølvioner som desinfiserer og holder drikkevann bakteriefritt.

2) Tørrmat

Om du følger med på Gjerrigknarkens liv og levne, så vet du at jeg har et rikholdig spiskammers med både mel, sukker, ris, pasta, hermetikk osv. I praksis kan vi hos oss klare oss i mange dager uten å måtte handle noe som helst – det er kjekt, både til vanlig og eventuelt når det er virkelig behov. Og nei, du behøver ikke kjøpe inn boksmat som du uansett ikke orker å spise (enten det er fiskeboller eller Spaghetti ala Capri).

3) Radio med batterier

Man må jo anta at det er viktig å ha en radio i nærheten for å få informasjon dersom noe alvorlig har skjedd. Jeg har selvsagt skaffet meg en radio som både takler DAB+ og FM og sørger for at jeg har nok av batterier til å bruke den. Det sies at DAB-radioer elsker å spise batterier, så husk for all del å ha mange nok på nødlageret ditt…

De fleste av oss er i dag dønn avhengig av mobilen og dagens smarttelefoner går fort tomme for strøm. Da er det kjekt å ha en nødlader i tillegg – slik som denne. Mulig du tror jeg er paranoid, men jeg har faktisk en annen telefon også som aldri er i bruk og har lang batteritid. Man veit jo aldri…

4) Lommelykt

De fleste av oss har jo opptil flere lommelykter, men det er greit å vite at de funker. Kanskje du burde ha en ekstra lyspære liggende til lykten din? Og naturlig nok batterier også. Jeg synes for øvrig det er like kjekt å bruke hodelykt, da har man jo hendene fri og kan i nødstilfelle røre i gryta uten å holde lommelykta…

5) Stearinlys

Både telys og større stearinlys er kjekt å ha på lur.

6) Fyrstikker

Fyrstikker er bedre enn lightere for å tenne på det du måtte trenge av lys eller kokeapparat.

7) Ved

Mange har kanskje ikke tilgang til vedfyring lenger, men trenger man varme, så er det vel en løsning å finne der du måtte være også. Noen sekker med ved har jeg i alle fall alltid liggende.

8) Førstehjelpsutstyr

Vi ønsker jo selvsagt ikke at alvorlige ting skal skje, men det er greit å være føre var. En pakke med standard førstehjelpsutstyr kan redde liv, ikke sant?

9) Kokeapparat

Du er jo vant til å bruke komfyren eller grillen, men et kokeapparat som går på gass eller rødsprit kan sikre deg, slik at du får deg litt varmmat. Du har kanskje en slik liten sak som du bruker på fjelltur eller på campingtur?

10) Kontanter

Nordmenn elsker å betale all verdens stort og smått med kort, men hva skal man gjøre dersom terminalene streiker? Enn så lenge er det smart å ha et lite lager med kontantpenger.

Ikke la tingene ligge rundt forskjellige steder i huset eller leiligheten

Du tenker kanskje at alle disse tingene har du liggende rundt i huset eller leiligheten din. Mat i kjøkkenskapet, fyrstikker på stuebordet, kokeapparat på loftet eller i kjelleren osv. Men jeg oppfordrer deg til å samle tingene ett sted – jeg bruker boden/spiskammerset til alle disse tingene, men kanskje du kan lage deg en eske og samle tingene? Jeg ville i tillegg skrevet en lapp med innholdsfortegnelse og utløpsdato på hermetikk, førstehjelpsutstyr, vann og slikt. Slike datoer behøver ikke interessere deg, men ved jevne mellomrom kan det være greit å bytte ut eller sjekke at alt er som det skal.

Igjen, dette er ikke noe jeg gjør fordi jeg tror 3. verdenskrig er på vei. Jeg tror faktisk at verden er mer stabil nå enn den noen gang har vært før. Men jeg vet også at vi gjør oss avhengig av moderne teknologi, og at det samtidig gjør oss sårbare. Så – i i tilfelle ullfille er det greit å sikre seg.

Gjør det du også!

Synes du det er noe som mangler i oversikten over hva som er viktig å ha i nøden - for eksempel en dorull eller andre nyttige ting? Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet og fortell.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt innen gjerrigknarkens blogg?