< >
Annonse:

Rydd og vask kjøleskapet

Rydd og vask kjøleskapet Dersom du tar en nøye kikk på kjøleskapet ditt, innser du kanskje at det er på tide å rengjøre skapet der du oppbevarer mat og drikke. Du ønsker vel ikke at bakterier og andre uhumskheter skal spre seg? Til tider har vi gjerne mindre i kjøleskapet, og prosessen er derfor litt enklere.

Tøm kjøleskapet og vær kritisk til hva som befinner seg der

Har du en kjølebag med kjøleelementer eller strømmulighet, plasserer du ganske enkelt alle varene fra kjøleskapet i boksen. Slå av kjøleskapet så ikke du bruker unødvendig strøm.

Det er også kjekt å ta en kritisk gjennomgang på om alle varene virkelig er nødt til å stå i kjøleskapet. Dersom du har kjøpt inn brus til barnebursdagen du skal holde om en uke, er det vel neppe nødvendig å holde alt kjølig så lenge (og fristelsen til å drikke litt er større).

Ta ut alt som er løst av innlegg, holdere osv.

Allerede nå som kjøleskapet er tomt, vil du nok se at det behøves litt ekstra skrubbing her og der (hvis ikke du er flinkeste gutt eller jente i klassen og rengjør kjøleskapet hver måned).

Ta ut de løse delene fra kjøleskapet

Det er enklere å skrubbe og vaske de enkelte delene i oppvaskkummen enn å forsøke å komme til overalt inne i kjøleskapet.

Bruk eddikvann eller vanlig såpevann

Mange sverger til eddik når de skal rengjøre kjøleskapet. Det er da viktig at du har laget en blanding med vann, slik at ikke eddiken kan skade kunststoffoverflatene i kjøleskapet. Samtidig er en svak eddikblanding ikke nok til å desinfisere bra nok.

Se sparetipset mitt om eddik og bakepulver for å lage en god eddikblanding. Du kan selvsagt også bruke vanlig såpevann dersom du ikke har eddik tilgjengelig.

Tørk til slutt kjøleskapet med et kopphåndkle.

Vask godt i kjøleskapet

Hva gjør man hvis det lukter uggent i kjøleskapet?

Selvsagt må du forsøke å finne kilden til lukten, men i første omgang bør det hjelpe å rengjøre kjøleskapet.

Før du setter inn kjølevarene igjen, bør du undersøke dem nøye. Ligger det noen gamle matvarer (sitrusfrukter, melkeprodukter) som sprer «duftene»? Husk at en del lukt kan feste seg i gummilistene i døra.

Kanskje du til og med finner svarte prikker i gummien? Da bør du rengjøre ekstra godt der, for eksempel med en gammel tannbørste dyppet i vann og bakepulver.

La pulveret virke en stund og rengjør så flere ganger.

Ikke ha kjøleskapet for fullt – hva plasserer man hvor

Dersom hele kjøleskapet er stappfullt av matvarer, bruker du mye strøm for å kjøle ned alt. Med litt plass mellom varene, kan luften mellom de enkelte matvarene sirkulere bedre og faktisk gjøre at alt holder seg lenger holdbart.

Ernæringseksperter anbefaler for øvrig å plassere matvarene slik:

Frukt og grønnsaker legges i boksen som er beregnet for slike ting. Husk også at endel frukt og grønt ikke bør lagres i kjøleskapet i det hele tatt, fordi de reagerer med skader eller mister sin aroma og smak pga. lav temperatur. Det gjelder for eksempel ananas, avocado, bananer, mango, papaya, appelsiner, sitroner og meloner.

Lett bedervelige næringsmidler som kjøtt, pølsepålegg eller fisk bør lagres på glassplaten.

Melkeprodukter som fløte, rømme eller joghurt lagrer man best høyere oppe enn glassplaten.

Helt øverst kan du plassere ost, restematvarer eller røkte ting.

Matvarer som bare trenger lett kjøling, for eksempel smør, egg eller syltetøy, liker seg best i kjøleskapdøra. Der plasserer du også helst drikkevarer, dressinger, tuber og annet «smårask».

Plassering av matvarene i kjøleskapet

Hvorfor og hvor ofte bør man rengjøre kjøleskapet

I kjøleskapet er det særdeles viktig med god hygiene. Her ligger jo alle dagligvarene som familiemedlemmene benytter seg av daglig. Dersom bakterier sprer seg, kan man jo i verste fall bli syk. Det vil vi definitivt unngå.

Du burde derfor rengjøre kjøleskapet ca. en gang i måneden. Dersom du er flink til å plassere matvarene i bokser og holde dem adskilt fra hverandre, kan du gjerne klare deg med en rengjøring annenhver måned. Men hvem har så god disiplin?

Tilbyder: Gjerrigknark.com
💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt?