< >
Annonse:

Bruk biblioteket - det er jo faktisk helt gratis

Bruk biblioteket - det er jo faktisk helt gratis Er det lenge siden du har vært innom ditt lokale bibliotek? Det er faktisk ganske lurt å bruke biblioteket dersom du har ønske om å spare penger. Sjekk mine tips for hva biblioteket kan gjøre for din lommebok!

La meg si det først som sist: Bibliotek i nåtiden dreier seg ikke lenger om KUN nedslitte gamle bøker - her finner du MYE mer enn du antakelig hadde trodd. Bruker du biblioteket flittig, kan det hjelpe deg med å spare MYE penger (du kan bruke på andre ting istedenfor).

Du kan låne bøker

«Alle» vet jo at man kan låne bøker på biblioteket – men hvorfor er det ikke flere som gjør nettopp det?

Jeg tror det har noe med tilgjengelighet å gjøre. Du vet sikkert hvor biblioteket ditt befinner seg, men likevel er det fort gjort å stikke innom en bokhandel og kjøpe ferielektyren der. Eller kanskje du bruker nettbutikker som selger bøker – de er jo flinke til å sende e-poster med tilbud og slikt for å lokke deg til å kjøpe bøker.

Biblioteket faller på en måte under radaren og er ikke like flinke til å promotere seg selv – slik som forretninger gjør det.

I gamle dager tok det lang tid før nye bøker havnet på biblioteket, og kanskje det fantes noen "surpompa bibliotekarer" som ikke ville ta inn bøker de ikke mente var verdig en plass i hyllene. Det tror jeg har endret seg de fleste steder – selv om biblioteker fortsatt er avhengig av kommuneøkonomien for å ha et godt utvalg.

Men bibliotekene har endret seg fra et sted med nedstøvede bøker i hyller til å bli møtested for folk flest. Tidligere var du heldig hvis du fant et sted du kunne sette deg for å slappe av på biblioteket.

Mange hadde nok følelsen av å være på barne- eller ungdomsskolen hvor hele klassen ble dyttet inn på biblioteket for å finne en bok de skulle lese i ledige stunder i norsktimene. I dag har de fleste biblioteker mye å tilby alle som er glad i det trykte ord – og de kan få tak i absolutt alt du ønsker å lese, hvis du bare har vett til å spørre dem som jobber der.

Du behøver altså ikke bruke penger på å kjøpe bøker du vil lese i ledige stunder, ferien eller når du er på trikken, bussen eller toget på vei til jobb.

Du kan låne lydbøker

Dersom du synes det er tungvint med bøker, går det jo an å låne lydbøker. Dersom du ikke er så glad i å lese selv, er det utrolig hva slags leseopplevelse du får ved å legge en lydbok-cd inn i cd-spilleren din, uavhengig om du befinner deg hjemme i sofaen, skal slappe av i senga eller er på vei til jobben i bilen.

Og dersom du hadde tenkt å kjøpe en spesiell bok som lydbok, er det bare å spørre bibliotekarene. Hvis de ikke har lydboken inne, bestiller de den til deg fra et annet bibliotek.

Du kan låne filmer og serier

Du tror kanskje at biblioteket ditt fortsatt sitter med en mengde VHS-filmer som ingen lenger kan avspille? Det stemmer neppe.

Selv om utvalget varierer etter hvor du befinner deg, så har mange bibliotek både filmer og serier tilgjengelig til utleie på DVD og Blu Ray. Det er klart at du ikke finner like stort utvalg som på Netflix eller hos Platekompaniet, men så er jo forskjellen at filmutleie via biblioteket er helt gratis.

Og mange bibliotek har dokumentarfilmer som du kanskje ikke finner andre steder.

Du kan låne musikk

Ja, mange bibliotek låner ut musikk-cd'er. Sjekk utvalget på biblioteket ditt.

Kanskje du til og med er på utkikk etter sær norsk musikk som ikke er å få kjøpt – sjansen er stor for at du kan ordne det via biblioteket.

Du kan låne e-bøker

Siste skrik på biblioteket er at du på en enkel måte kan låne e-bøker – ny norsk eller utenlandsk skjønnlitteratur. Det eneste du trenger er et lånekort og appen eBokBib.

Bibliotekene har allerede flere tusen titler tilgjengelige og utvalget utvides hele tiden. Du kan låne e-bøkene i et par uker og også fornye dem enkelt. Dersom tittelen du vil låne er utlånt, kommer den rett i appen til deg når den er ledig. Grådig enkelt!

Du kan lese aviser og blader

De fleste biblioteker har et godt utvalg av både norske og internasjonale aviser som du kan lese helt gratis der og da.

I tillegg har biblioteket også plenty med blader og magasiner. Sjekk hvilke som finnes i ditt lokalbibliotek. De fleste har en ordning som gjør at du kan låne eldre blader med deg hjem, men det nyeste må du lese på biblioteket.

Du kan låne språkkurs

Mange biblioteker har også språkkurs som du kan låne med deg hjem. Kanskje det er på tide å friske opp skoletysken eller et helt annet språk?

Å kjøpe denne typen kurs koster gjerne ganske mye hvis en skal gjøre det selv – så dette er bare supert!

Du kan låne tegneserier

Har du unger hjemme, kjenner du sikkert til maset om å kjøpe blader når du har dem med på butikken?

Hvorfor ikke heller passe på å låne tegneserier fra biblioteket og ha dem hjemme – så kan dere kose dere med gratis tegneserier.

Du kan bruke PC’er og trådløst internett

De fleste bibliotekene i Norge tilbyr gratis trådløst internett. Husk på å spørre neste gang etter tilkoblingsinformasjonen, så bruker du ikke unødig med datavolum på telefonen din (det samme gjelder forresten i svært mange dagligvareforretninger – i alle fall Kiwi, Meny osv.).

De fleste biblioteker har også datamaskiner tilgjengelig for bruk av allmennheten. Kjekt hvis du har trøbbel med nettet hjemme.

Bestem selv når du vil besøke biblioteket

Åpningstidene til biblioteket har alltid vært en hemsko for oss som er glade i biblioteket. Men heldigvis har stadig flere bibliotek begynt med et nytt system som gir deg tilgang store deler av døgnet – de kaller det selvbetjent bibliotek.

Topp for alle som ikke har anledning til å bruke biblioteket når det er ansatte der.

Du kan bruke biblioteket som studieplass eller når du trenger å konsentrere deg

Dersom du er student, er du kanskje vant til å sitte på lesesalen der du studerer. Men du kan også bruke biblioteket andre steder.

Så godt som alle bibliotek har fine plasser til deg som trenger ro og fred for å jobbe med noe nyttig, enten det er som student, slektsgransker eller bare trenger ro til å lese.

Du kan ta deg en kaffekopp og kose deg med en bok

Mange biblioteker har egen kafe eller i alle fall en automat der man kan få seg noe å drikke.

Men en gjerrigknark ordner seg på forhånd og tar med både drikke og noe i bite i hjemmefra. Det blir billigere på den måten, veit du!

Så hva du bør du gjøre for å benytte deg av alt som er gratis på biblioteket?

1) Finn ut hvor ditt nærmeste bibliotek

2) Stikk innom i åpningstiden og skaff deg et såkalt Nasjonalt lånekort (husk id-kort) – det kan brukes i de fleste bibliotek over hele landet

3) Bli kjent med biblioteket ditt og finn ut hva slags tilbud som finnes der

4) Bruk biblioteket med jevne mellomrom – for eksempel før ferien!

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:

Fatal error: Using $this when not in object context in /home/gjerri98/www/_v2/classes/CategoryPage.class.php on line 236