< >
Annonse:

16 smarte triks du kan bruke kaffegrut til

16 smarte triks du kan bruke kaffegrut til De fleste kaster kaffegruten i søpla og tenker ikke mer over den saken. Men visste du at gruten kan være en nyttig ressurs og løsningen på mange problemer? Her får du tipsene som hjelper deg til å spare noen ekstra kroner ved å bruke kaffegruten fornuftig.

Kaffegrut i hagen

1. Bli kvitt sneglene i hagen

Snegler er svært lite glad i kaffegrut. Brunsnegler og andre snegler tåler veldig lite koffein. Snegler er veldig glade i salat og slikt, så hvis du har plantet slike godsaker, bør du gjøre følgende: Fjern alt ugress, plant det du skal og dekk til med kaffegrut. Gruten holder sneglene unna, det stopper ugress og tilfører jorda næring.

2. Bruk kaffegrut i komposten

Dersom du har egen kompostbinge, passer det utmerket å blande inn kaffegrut for å fremskynde komposteringsprosessen (som igjen gir god jord senere, veit du). Kaffegruten i komposten kan erstatte bark og flis hvis du pleier å bruke slikt for å hjelpe til med komposteringen. Kaffegruten er porøs og bidrar med luft i bingen.

3. Kaffegrut som gjødsel

Du kan bruke kaffegrut som gjødsel i blomsterbed eller potteplanter. Gruten inneholder viktige næringsstoffer som hjelper plantene dine. En heldig bieffekt er at kaffegrut skal hjelpe til med å fordrive plagsomme katter som tisser og skiter i blomsterbedene dine. Til og med maur kan du unngå ved å strø kaffegrut på stedene der mauren ferdes.

Fagfolk er ikke akkurat enige om kaffegrut er bra som gjødsel, men dersom du har surjordsbed vil i alle fall gruten bidra til å opprettholde lav pH-verdi – noe som er gunstig for planter som trenger sur jord.

Kaffegrut som kroppspleie

4. Lag din egen peeling

Peelingkremer er dyre greier. Mange produkter bruker kaffe, så da er det vel ikke noe hokus pokus at du selv kan bruke din egen kaffegrut. Fordelen med kaffegrut er at den inneholder en del olje og dermed både smører og skrubber kroppen samtidig.

Skru av dusjen mens du skrubber deg med gruten, husk at den bør ha en grei konsistens (ikke for rennende eller for tørr). Det er jo litt vanskeligere enn å bruke kremer, men er fantastisk billig! Og har du en kjæreste som elsker lukten av god kaffe, blir det kanskje andre fordeler etterpå!

5. Lag ansiktsmaske med kaffegruten

Hvorfor ikke lage en ansiktsmaske av kaffegruten? Det eneste du trenger litt honning og kaffegrut. Bland de to ingrediensene sammen og sørg for at blandingen er enkel å påføre, men samtidig ikke så bløt at den renner av ansiktet.

Dekk ansiktet med kaffegrutmasken og skyll av etter 10-15 minutter.

6. Godt for hår og hodebunn

Skal du vaske håret, kan du bruke en håndfull kaffegrut i det våte håret. Gni kaffegruten skikkelig inn – det minner deg om sommerdagene med sand i hodebunnen. De grove kornene er bra for hodebunnen.

Skyll godt etterpå, men husk at kaffegruten kan farge håret ditt mørkere (kanskje du kan prøve dette trikset før du kjøper dyre hårfargeprodukter).

7. Lage såpe med kaffegrut

Siri Mittet fra gruten.no lager og selger såpe med kaffegrut. Grutensåpen inneholder ca. 20% kaffegrut og er godt for huden siden den er full av antioksidanter. I tillegg får du skrubbeffekten. Å lage såpe selv kan være litt av en omstendelig prosess, så det er kanskje ikke noe for deg? Vil du sjekke ut en oppskrift, kan du jo ta en kikk på denne siden.

Kaffegrut på kjøkkenet

8. Fjern vond lukt i kjøleskapet

Dersom du sliter med vond lukt i kjøleskapet, kan du sette en skål med kaffegrut. Jeg pleier å bruke eddik, men hvorfor ikke forsøke grut istedenfor?

Eksperter sier at man egentlig ikke gjør annet enn å kamuflere den vonde lukten, så uansett vil jeg jo anbefale deg å vaske kjøleskapet. Men en god nødløsning skal jo kaffegruten være!

9. Fjern lukt av løk og hvitløk

Dersom du er aktiv på kjøkkenet og skjærer løk og hvitløk, vet du sikkert at lukta sitter i hendene ganske lenge etterpå – selv om du vasker hendene for harde livet. Gni hendene inn med kaffegrut, så forsvinner lukten!

10. Lag østerssopp selv

Kaffegrut er kjekt å bruke til soppdyrking. Dessverre er det ikke så enkelt at du bare trenger å la muggen formere seg, du må importere soppsporer for å starte opp. Men for deg som er svært så miljøbevisst og vil ha østerssopp som er skikkelig kortreist, så anbefaler jeg å følge Siri på Facebook – hun arrangerer soppdyrkingskurs med ujevne mellomrom. Sjekk denne lenken!

11. Rengjøring av kjøkkenbenk, fliser og grill

Kaffegrut iblandet vann og litt såpe er perfekt for å få kjøkkenet og grillen din gullende ren. Skrubb i vei! Anbefales ikke på keramikk og andre materialer som kan ta farge!

12. Rense avløp med kaffegrut

Ikke vet jeg om det funker, men et kjerringråd sier at dersom du lager en blanding av kaffegrut, kokende vann og litt oppvaskmiddel, så skal dette hjelpe til med å rense avløpet.

Kaffegrut ellers i huset

13. Fjern striper i treverk

Vann blandet med kaffegrut skal visst være perfekt for å fjerne striper i treverk. Så hvis du oppskrapede bordbein og slikt, kan du gni dem inn med blandingen. Så skal treverket stråle i ny glans!

14. Fjern aske fra peisen litt enklere

Strør du litt fuktig kaffegrut over asken, blir det mye enklere å gjøre rent i peisen eller ovnen din. Da unngår du askestøv over hele stua!

15. Lag dine egne lys med kaffeduft

Mange sverger til kaffekos kombinert med en god bok og litt levende lys. Men er du litt handy, kan du jo lage egne kaffelys med gamle stearinrester. Du finner en god bruksanvisning på denne siden.

Et lite vintertips til slutt

16. Bruk kaffegrut til å strø

Bruk kaffegruten istedenfor salt eller sand der du må strø. Alle monner drar og bidrar til at du ikke faller på snuten på glatta!

Har du flere tips til hva man kan gjøre med kaffegruten? Legg igjen en kommentar i kommentarfeltet da vel!

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:

Fatal error: Using $this when not in object context in /home/gjerri98/www/_v2/classes/CategoryPage.class.php on line 236