< >
Annonse:

13 tips til enkel strømsparing i hjemmet - som alle kan gjøre og som ikke koster skjorta

13 tips til enkel strømsparing i hjemmet - som alle kan gjøre og som ikke koster skjorta Når det blir kaldere ute, bruker vi mer strøm i hjemmet vårt. Med rådyr strøm er det absolutt penger å hente på store og små sparetriks, i tillegg er det kjekt å innarbeide gode vaner for «evigheten». En gjerrigknark bruker minst mulig strøm, og da er det en rekke enkle tips du kan benytte deg av - og som alle kan gjennomføre!

Det er to store grep du kan ta for å kutte strømregningen din. For det første kan du sørge for at du ikke betaler mer for strømmen enn du må. Det er nemlig store forskjeller på strømprisene fra leverandør til leverandør – selv om du uansett ikke slipper unna nettleien.

Men dette innlegget handler ikke om å skifte strømtilbyder, men om alle de små tipsene du kan benytte deg for å spare strøm i det daglige.

I norske hjem går mye av strømmen til å varme opp boligen, og det er selvsagt her det er mest å spare. Likevel er det viktig å ta de små grepene også – etter hvert som du ser strømregningen bli mindre, vil du forhåpentligvis også innse at «alle monner drar».

Tips 1: Innetemperatur

Tenk over hvor varmt du egentlig må ha det hjemme. «Tjue er godt for hue» burde holde i massevis. For hver grad du senker innetemperaturen, sparer du ca. 5% av kostnadene.

Avhengig av hvor enkelt det er for deg å huske eller få det til, kan du montere koblingsur på ovnene for å styre når de skal slås av – for eksempel om natten.

Har du mulighet til å fyre med for eksempel ved istedenfor strøm, kan det bli billigere. I alle fall dersom du bruker litt egeninnsats og får tak i billig ved.

Tips 2: Dra for gardinene når kvelden kommer

Uansett om vinduene dine er moderne og relativt tette, kommer det kulde inn gjennom dem. Derfor drar jeg for gardinene om kvelden.

Når det er mørkt, har jeg uansett ikke noe behov for å se ut om kvelden, ei heller synes jeg det er viktig at naboene kan kikke inn til oss.

Tips 3: Kle på deg ekstra klær

Ikke venn deg til å gå rundt i t-skjorte og shorts om vinteren, finn frem kosegenseren og de varme tøflene. På denne måten kan du både spare strøm og eventuell ved.

Tips 4: Reduser varmen i rom som ikke er i bruk

Dersom du har rom som er sjelden i bruk, behøver du ikke varme dem opp til unødige temperaturer. Hold døren til denne typen rom lukket.

Tips 5: Slå av lys som ikke er nødvendig

Fortsatt er det mange som synes det er praktisk og koselig å ha lys på i hele huset, men nødvendig er det jo ikke.

Tips 6: Luft kort og effektiv

Istedenfor å la vinduer stå på gløtt, er det smartest å lufte kort og effektivt. På den måten unngår du nedkjøling av tak, vegger og gulv.

Tips 7: Monter tetningslister

Et enkelt og veldig billig tiltak for å sørge for at man ikke fyrer for kråkene, er å montere tetningslister rundt trekkfulle dører og vinduer.

Tips 8: Skift ut lyspærer med sparepærer

Etter hvert som de gamle glødepærene dine tar kvelden, bør du bytte dem ut med for eksempel LED-pærer. Da får du tilsvarende mengde lys med en brøkdel av samme energiforbruk som tidligere. Pærene er dyrere, men holder også mye lengre.

Noen tar steget og skifter ut alle pærene med en gang, men jeg synes det er mest hensiktsmessig å ta steget etter hvert som de gamle ryker.

Tips 9: Bruk sparedusj og dusj kjappest mulig

Det finnes fortsatt mange som ikke har installert sparedusj, så sjekk om du kan bytte. Det er enkelt og sparer kjapt mye vann, oppvarming av vann og dermed strøm og penger.

Har du personer i familien som elsker å varme seg i dusjen, bør du overtale dem til å dusje kjappere og såpe seg inn uten rennende vann. Hvorfor ikke bruke en klokke og la familiemedlemmene konkurrere om å være kjappest. Med en liten premie selvsagt!

Tips 10: Fyll oppvask- og vaskemaskin helt opp

Ikke la maskinene jobbe for halv maskin. Moderne oppvaskmaskiner er forresten så sparsomme på vannbruk at det neppe lønner seg å vaske opp for hånd. Sørg for at du bruker ting som tåler oppvaskmaskin.

Sjekk også om tøyet du skal vaske, kan bli rent ved en lavere temperatur eller ved å bruke øko-funksjonen på maskinen din. Jeg har sluttet å trykke på Speed-knappen for å få unna vasken på en time, nå surrer den og går i nærmere fire timer, men bruker faktisk mindre energi og vann!

Tips 11: Unngå bruk av tørketrommel

Har du mulighet til å bruke tørkesnor eller -stativ og har tid til å la tøyet tørke av seg selv, sparer du mye på å la trommelen stå.

En tørketrommel bruker omtrent tre ganger så mye energi som en vaskemaskin per vask.

Tips 12: Slå av standby-apparatene

Tar du en kikk i mørket før du skal legge deg, ser du kjapt diverse apparater som lyser rødt fordi de står i standby-modus.

Selvsagt bruker hvert apparat minimalt med strøm i standby-modus, men i sum blir det kroner av dette også.

Det er naturlig tungvint å krype rundt på golvet og nappe ut ledningene fra stikkontaktene. Jeg har kjøpt meg grenuttak for enkelt å stoppe all strømtilførsel til apparatene – da trenger jeg bare å trykke på en knapp. Det finnes i dag til og med grenuttak med fotstrømbryter – kjekt!

Tips 13: Bruk tidsbryter på motorvarmeren

De fleste av oss som har bil, bruker den til faste tider hver dag. Når kulden setter inn og du bruker motorvarmer, er det like greit å bruke en tidsbryter og kappe strømmen når du uansett ikke planlegger å bruke bilen.

 

Har du flere tips til hvordan man enkelt kan redusere strømforbruket hjemme? Kommenter gjerne i kommentarfeltet!

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt innen gjerrigknarkens blogg?