< >
Annonse:

Julen er høytiden for å kaste mat - slik utnytter du julematen bedre

Julen er høytiden for å kaste mat - slik utnytter du julematen bedre Visste du at julehøytiden faktisk også er høytiden for å kaste mat? For mange betyr julen mye mat på bordet, men det er ikke alt som havner i magen. Vi handler mye mer enn vanlig og dermed kastes også forferdelig mye rett i søppelbøtta i disse dager. Det kan du fint klare å unngå, ikke sant?

I julen og romjulen koser vi oss med lekre matretter, desserter og kaker. Ikke akkurat fordi vi trenger maten, men fordi det hører med til kosen, enten vi sitter sammen med familien eller venner. Slik har det vært i hundrevis av år, men i dag kjører vi på med ekstra snacks og søtsaker til alle døgnets tider i juleferien.

De fleste er redde for å ha for lite mat tilgjengelig i julen, selv om vi innerst inne godt vet at det neppe kommer til å være noe problem i det hele tatt. Vi handler og handler, gjerne på impuls og totalt uten planlegging. Da er det ikke rart at kjøleskapet og fryseren nesten sprekker, og kanskje vi også når fetedagene er omme og den dårlige samvittigheten trår til.

Får man venner og familie på besøk, skal man for all del ha nok snacks og mat tilgjengelig, ingen skal ha grunn til å klage. Men konsekvensen er dessverre nærliggende, med dårlig planlegging og fantasi havner rester og matvarer ofte i søpla.

Mange er usikre på planlegging og hvor mye mat de skal kjøpe inn til jul. Uansett hva du måtte hevde, så tviler jeg ikke på at du sitter igjen med store mengder rester som du ikke vet hva du skal gjøre med. Eller kanskje akkurat DU mener å ha god samvittighet, men folk flest kaster dessverre i vilden sky.

Nå har du kanskje handlet inn alt du mener å trenge i julen og de første dagene av romjulen, og da er det jo i praksis for sent å planlegge. Men det er likevel ikke for sent å unngå matsvinn!

Her forleden så jeg noen gode råd om hvordan du kan utnytte julematen bedre og på den måten redusere matsvinnet i julen – rådene er laget av den danske organisasjonen Stop Spild af Mad.

Her er syv gode råd for å redusere matsvinnet i julen:

1) Husk å spise deg gjennom kjøleskapet og fryseren i før de store julemiddagene kommer, så du får plass til julens rester.

2) Planlegg godt. Visst skal det bugne litt i julen, men ikke overdriv. Kommer det fem gjester på julemiddag, behøver man ikke lage mat til åtte.

3) Husk å føre juledagbok. Skriv ned hvilke feilberegninger du gjorde i år, så du ikke gjør de samme feilene igjen. Har Tante Ruth en lei tendens til å sovne allerede etter hovedretten, behøver du kanskje ikke å regne med dessert til henne.

4) Mindre porsjoner. Å moderere porsjonsstørrelsene er bra både for miljøet og helsen. Selv om det er jul, er det ingen grunn til å overfôre hverken gjestene eller søppelkassen.

5) Sett maten gradvis på bordet. Har du likevel laget mat til åtte, selv om det bare er fem gjester, er det ikke nødvendig å sette alt på bordet med en gang. Ha heller overskuddet i bakhånd, slik at det ikke står og blir ødelagt på bordet i fem timer. Og kanskje noen ønsker å få med seg litt hjem i en ”doggy bag”?

6) Det fins utrolig mye godt du kan bruke restene til! Et ribbesmørbrød, en wrap med pinnekjøtt eller små, lekre tapasretter med pølser og rødkål – mulighetene er mange! Du finner masse kreative oppskrifter på nettet, og i julen har du tid til å eksperimentere litt.

7) Har du blingsa fullstendig med mengdene, kan du jo invitere familie, venner eller naboer til etterpålag i romjulen. Restefest er kjekt som en avslutning på julematgalskapen.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt?