< >
Annonse:

Ikke bli kausjonist - du sitter fort med skjegget i postkassa

Ikke bli kausjonist - du sitter fort med skjegget i postkassa En eller annen gang i livet kan du bli spurt om å kausjonere for et lån. Det er selvsagt venner eller familiemedlemmer som spør, men du bør ganske enkelt svare NEI. Du kan nemlig fort bli sittende med skjegget i postkassa.

Hva betyr det å kausjonere?

Å være en kausjonist betyr ganske enkelt at du godtar å betale en annen persons lån dersom han eller hun ikke kan betale for seg.

Det kan være mange grunner til at en låntaker ikke betaler lånet sitt:

  • Manglende vilje
  • Arbeidsledighet
  • For dårlig betalingsevne
  • Sykdom
  • Skilsmisse

Dersom en person søker om lån i banken, men ikke har nok egenkapital, kan banken kreve annen sikkerhet, for eksempel ved å be om at andre kausjonerer.

Hvorfor blir akkurat DU spurt om å kausjonere?

De fleste ser for seg at det er barna som trenger hjelp til å etablere seg eller kjøpe noe dyrt (og for dem viktig). Men det finnes også eksempler på at venner, naboer og bekjente spør om du vil bli kausjonist.

Banken trenger sikkerhet fra noen som har trygg økonomi, og det har kanskje du akkurat nå i den livsfasen du befinner deg. Men vet du hvordan situasjonen er om 5, 10 eller 15 år?

Vær skeptisk når noen spør deg om å være kausjonist

Har du god økonomi og et godt forhold til barna dine, kan det selvsagt være okay å kausjonere. Alle andre bør du avvise plent.

Ikke vær redd for at venn- eller naboskapet skal gå fløyten fordi du sier nei. Dersom et vennskap går føyken fordi du ikke ønsker å kausjonere, er det da enkelt å si at du gjorde det riktige - noen ville utnytte situasjonen.

Hva er alternativene til å kausjonere?

Leie istedenfor å eie.

Dersom personen med svak økonomi vil kjøpe bolig og trenger deg som kausjonist, ville jeg anbefalt dem følgende: Leie istedenfor å eie.

Det er ingen menneskerett å eie en bolig, det kan virke som om nordmenn i stadig økende grad vil eie fremfor å leie - uavhengig av om de har økonomi til å kjøpe eller ei.

Forskudd på arv. Du har selvsagt anledning til å gi forskudd på arv eller gaver - som kan øke egenkapitalen til barna dine. Ved store summer bør du innhente råd hos advokat.

Gi privat lån. Husk i tilfelle å tinglyse!

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt?