< >
Annonse:

- Jeg blir kvalm av julegodteri i oktober

- Jeg blir kvalm av julegodteri i oktober Nå er det et par måneder og vel så det igjen til julen begynner, og butikkene mener det er på tide for oss forbrukere å starte julehandelen. Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men jeg har ikke særlig julefølelse midt i oktober. Jeg blir rett og slett dårlig av å se julegodteri i butikkene nå, jeg altså.

Nå er det jul igjen i butikkene, og vi er bare i oktober måned. Det er fortsatt mer enn to måneder igjen til jul, men produsentene av julegodteri satser på at vi forbrukere kjøper julegodis fra nå og frem til julehøytiden. Lar du deg friste av lekker julemarsipan, julepølser og juleskum allerede nå? Eller kanskje du vil kjøpe julebelysning og -pynt allerede?

Jeg er glad i julen og setter stor pris på høytiden sammen med familien, både med god mat, noen gaver og selvsagt også julegodteri. Det håper jeg du også gjør. Men hos oss konsentrerer vi julekosen til adventsøndagene og selve juledagene, men det kan jo virke som om andre feirer jul allerede fra oktober måned – i alle fall etter juletilbudene i butikkene å dømme.

Føler du at julen starter tidligere og tidligere hvert år?

Hvert år hisser folk seg opp over at julegodteriet kommer tidlig til matbutikkene, og jeg skjønner dem veldig godt – september og oktober er alt for tidlig for meg i alle fall. Men produsentene avkrefter at julegodteriet kommer tidligere og tidligere i butikken.

Det er tydeligvis ikke produsentene av julegodteri vi skal klage til. Kommunikasjonsdirektøren i Nidar forteller at innkjøperne (altså fra grossistledd som Rema 1000, Coop og Norgesgruppen) kan hente julevarene fra fabrikken i slutten av september og sette varene ut i butikken i starten av oktober. Slik har det visst vært i mange tiår.

Markedssjefen i Mondelez Norge som eier bl.a. Freia forteller at det er handelsnæringen (altså butikkjedene) som bestemmer når de ønsker å starte julesesongen i butikkene.

Det er godt mulig at produsentene har sitt på det tørre, og da kan det jo virke som om det er matkjedene Rema 1000, Coop og Norgesgruppen som sørger for å plassere julevarene i butikkene allerede flere måneder før julemåneden er her. Og det hadde de nok ikke gjort hvis ikke folk hadde gått på limpinnen og kjøpt julemarsipan, juleskum, julebrus, sjokoladenisser og slikt.

Vi forbrukere er svake mennesker og for dårlige til å planlegge

Selvsagt er det ikke noe problem at kjedene rydder plass til julevarer og minner oss på at julen kommer om 10-12 uker, de får gjøre som de vil. For meg er julegodteri i butikken i oktober mer et tegn på at vi forbrukere er for lette til å la oss lure til å kjøpe – jeg tror nemlig ikke folk flest har et egentlig behov for julesnacks allerede nå.

Jeg har ennå til gode å se folk i sosiale medier glede seg over at julegodteriet er tidlig på plass i butikkene, kanskje med unntak av julebrusen. Men som sagt, så tror jeg ikke varene hadde vært å finne i butikkene dersom ingen kjøpte dem. Butikkjedene er fullt klar over at folk irriterer seg, poster bilder og at mediene skriver artikler om at julegodisen er på plass allerede. På den måten får kjedene gratis markedsføring – selv om den kanskje i utgangspunktet er negativ.

Hvem lar seg lure til å kjøpe julegodteri allerede i oktober?

Som du sikkert vet, så anbefaler jeg alltid folk å handle så sjelden som mulig, f.eks. en gang i uka. I tillegg bør man bruke handleliste for å unngå fristelser. Min hypotese er at folk som handler flere ganger i uka og ikke planlegger hva som skal kjøpes, er mer mottakelig for impulskjøp av julegodteri allerede nå. Det virker vel innlysende, ikke sant?

Kanskje du er flink til følge mine enkle råd angående handling i matbutikkene, men undersøkelser viser at det ikke gjelder alle dessverre. La meg ta en kikk på Dagligvareundersøkelsen til Forbrukerrådet som har noen interessante nøkkeltall:

Flere enn 8 av 10 handler matvarer hver dag eller flere ganger i uken. Mens 7 % oppgir at husstanden handler matvarer hver dag, svarer 74 % at det gjøres matvareinnkjøp flere ganger i uken i deres husstand. 18 % handler én gang i uken, og kun en svært liten andel (1 %) handler sjeldnere enn én gang i uken.

17 % av de spurte oppgir at de alltid bruker handleliste når de handler mat, mens 37 % svarer at de ofte bruker handleliste ved matinnkjøp. På den annen side ser vi at 4 av 10 bare bruker handleliste sjelden eller av og til, mens 7 % hevder at de aldri bruker dette. Kvinner er flinkere enn menn til å planlegge sine innkjøp.

Jo oftere man handler, desto oftere utsetter man seg for muligheten til å kjøpe varer man ikke nødvendigvis trenger, f.eks. julegodteri i oktober. Det samme gjelder for bruk av handleliste. Følger man nesa og magen istedenfor handlelisten, er det lettere å falle for fristelsen til å kjøpe varer man ikke trenger, f.eks. juleskum i oktober.

Ikke glem muligheten for priskrig på julevarer

Det er knallhard priskonkurranse mellom matvarekjedene. Husker du tilbake til før jul i 2015, var det voldsom priskrig på julevarer – på pepperkaker, marsipan, tomtegløgg, godteri, rødkål, surkål og mye mer.

Også før jul i fjor satte butikkene ned prisene på en rekke klassiske julevarer, men kanskje ikke like ekstremt som året før. Jeg har fortsatt risgrøt på lager i spiskammerset mitt, varer som ikke går ut på dato på mange år ennå.

Priskrigen på julegodteri finner du ikke nå i oktober, ut fra erfaringene skjer det neppe før i månedsskiftet november/desember. Det er derfor en god rettesnor å vente med å kjøpe julegodisen så lenge som mulig.

Vis disiplin og vent med å kjøpe julegodteri

Hva kan så vi som enkeltpersoner gjøre for å vise vår misnøye med den tidligere julen i butikkene? Svaret er enkelt: Vent med å kjøpe julegodteri så lenge som mulig.

Det er vanskelig å unngå impulskjøpene, så her gjelder det å bli flinkere til å bruke handleliste, handle sjeldnere der det er mulig og ikke minst unngå å gå sulten i butikken.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:

Fatal error: Using $this when not in object context in /home/gjerri98/www/_v2/classes/CategoryPage.class.php on line 236