< >
Annonse:

10 smarte sparetips for småbarnsforeldre

10 smarte sparetips for småbarnsforeldre Småbarnsfamilier har ofte strammere økonomi enn folk flest. Pengene forsvinner fort når man vil gjøre livet best mulig for småtrollene i familien, men det behøver jo ikke nødvendigvis være slik. Sjekk tipsene mine!

Ferske småbarnsforeldre blir ofte overrasket over hvor mye penger som forsvinner ut av lommeboka sammenlignet med tidligere. Når hverdagen slår inn og begeistrede venner og familiemedlemmer ikke lenger kommer med kjekke gaver, er det på tide å se på de små tingene som kan spare deg for noen kroner. Her kommer noen tips du kan vurdere for å redusere kostnadene i småbarnsheimen:

Lag en ukeplan for måltider

Hvis dere starter med en ukeplan for måltider sparer dere ikke bare penger, men hverdagsstresset blir også redusert.

Å sette opp en ukeplan for hva man skal spise innebærer samtidig å planlegge matvarehandlingen – så dere slår flere fluer i ett smekk.

Lag barnematen selv

Mange småbarnsforeldre griper til ferdigglass i butikken for å spare tid – og det er fullt forståelig. Som oftest kan dere spare en del penger på å lage barnematen selv, men uansett er det jo mange andre fordeler ved å lage maten selv i større mengder. Hjemmelaget barnemat er sunt og godt. Du kan unngå salt og sukker i maten.

Du kan gi en matvare om gangen og servere ingrediensene hver for seg, i stedet for å blande alt sammen i en mos. På den måten venner barnet ditt seg til forskjellige smaker.

Unngå unødvendige pleieprodukter

Hvis man tar en kikk på hvor mange forskjellige pleie- og hårprodukter som lages for småbarn, kan jeg ikke annet enn å riste på hodet. Såper, kremer, dusjsåper og spesialshampoo er i utgangspunktet unødvendig for småtrollene.

Jeg skal ikke komme med råd om hva du bør bruke eller ikke, men håper bare at du tenker gjennom hva som faktisk er nødvendig. Babyen din kommer langt med litt morsmelk og enkel olje. Eller hva med å kutte ut dyrt talkumpudder med potetmel?

Billige bleier funker like bra som dyre

Prisene på bleier generelt er svært lave i Norge, sammenlignet med utlandet. Dette fordi dagligvarekjedene gjennom lave bleiepriser ønsker å tiltrekke seg småbarnsforeldre som kunder. Billige bleier fungerer like godt som dyre bleier. Ikke vær skeptisk til å prøve og feile for å finne den beste (og billigste varianten) for din gullunge.

Husk forresten å finne ut om kanskje du ønsker at bleiebarnet ditt skal bruke tøybleier istedenfor engangsbleier. Det er selvsagt miljøfordeler, og flere kommuner gir faktisk tøybleietilskudd (sjekk om det gjelder i din kommune!). I følge mange foreldre som sverger til tøybleier, er det stor sjanse for at tøybleiebarn fortere blir ferdig med bleieperioden – og da er det kanskje ikke så ulønnsomt heller. 

Små barn leker like godt uten dyre leker

Tror du små barn trenger all verdens leker fra leketøysforretningen, tar du grundig feil. Det ser du fort dersom du lar ungene få frie tøyler i kjøkkenskapene med gryter, visper og annet ufarlig kjøkkenutstyr.

Eller hva med å se hva ungene kan få til med en enkel pappkartong du allerede har i hus? Det koster ingen verdens ting, veit du!

Kjøp eller få brukt barnevogn

Babyen trenger ikke en ny vogn for å oppleve verden eller sove godt ute.

Barnet ditt bryr seg "midt i panna" om den sover i en gammel Simo-vogn eller i en skinnende hvit barnevogn fra et eller annet fancy firma. Kan den trilles, er den bra nok.

Spør venner og bekjente eller sjekk f.eks. Finn.no. Kanskje du til og med finner en okay vogn på Gis bort-sidene der.

Bruk biblioteket – skattkammer for store og små barn

Du er kanskje ikke like flink til å bruke biblioteket som du var i gamle dager? Vel, du kommer fort på andre tanker dersom du ser hvordan barna dine koser seg med blader, bildebøker og spill. Alt behøver ikke være på nettbrett for å være moro når man er liten.

Ei heller behøver man å kjøpe bøker eller spill på måfå i nærmeste butikk. Finn ut når biblioteket er åpent i nærheten av deg og bruk det – det koster ingen verdens ting.

Barneklær behøver ikke koste all verdens

Barn vokser så altfor fort ut av klærne, men det behøver jo ikke bety at du må kjøpe nye klær i tide og utide. Kanskje du har bekjente som du kan bytte klær med – hvis ikke bør du benytte deg av de mange kjøp- og salggruppene på f.eks. Facebook.

Hva med et besøk til et loppemarked eller en bruktbutikk – der kan du finne mye billig barnetøy. Alt må ikke være nytt for at ungene dine skal ha det bra!

Unngå unødig netthandel når barna sover

Når barna sover, er det mange som prøver å få unnagjort litt husarbeid og kanskje finne tid til å surfe litt på nettet. Da er det nok også mange som faller for fristelsen til å kjøpe noe – impulskjøp heter det på godt norsk. Finner du gode tilbud, noter deg det og vent med avgjørelsen til du er uthvilt og klar i toppen.

Småbarnsforeldre lider ofte av konstant søvnmangel, så da blir det kanskje litt færre unødige innkjøp?

Bestille gratis babypakker

Som jeg har nevnt tidligere, så er både dagligvarekjedene og produsentene ivrige etter å få småbarnsforeldre som kunder. Dette kan du selvsagt utnytte og bestille helt gratis babypakker fullstappet med innholdet.

Ta en kikk på min oppdaterte oversikt i artikkelen Venter du baby? Sjekk disse babypakkene og smarte gavene du kan få gratis.

Har du noen flere sparetips til småbarnsforeldre? Del dem gjerne ved å kommentere i kommentarfeltet.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt innen gjerrigknarkens blogg?