< >
Annonse:

7 tips for deg som vil bli en ekstrem gjerrigknark

7 tips for deg som vil bli en ekstrem gjerrigknark Jeg er en gjerrigknark i norsk målestokk, men det finnes nok av andre der ute som i mine øyne er helt ekstreme. Dersom du har sett episoder av Extreme Cheapskates, har du nok ristet på hodet hva enkelte andre kan finne på for å spare noen kroner her der.

I denne uhøytidelige kåringen av gærne sparetips presenterer jeg morsomme gjerrigknark-tips som virkelig får deg til å riste på hodet, men kanskje det er et snev av sparemulighet i dem også?

Tips 1: Slutt å bruke toalettpapir

Jeg synes det er smart å begrense bruken av toalettpapir til det som er absolutt nødvendig, men Kay Hashimoto bruker ikke papir i det hele tatt. I stedet har hun en plastikkflaske som hun vasker seg med dersom hun tisser, og hvis hun gjør big business, så bruker hun litt såpe og vasker resten bort.

Victoria Hunt tisser på en flaske og bruker væsken til kompostbingen sin, så da sparer hun litt vann i alle fall. Høres kanskje litt spesielt ut, men faktum er nok at man i andre land betaler mye mer for vann og kloakk enn vi her hjemme på berget.

Det verste eksemplet på en toalettgnier må vel være Angela Coffman som lager sitt eget toalettpapir av gammelt stoff. Familien hennes tar vare på de brukte stoffrestene og vasker dem senere i vaskemaskinen – så kan man jo lure på hvor mye man sparer på akkurat det…

Tips 2: Vaske klær uten å bruke vaskemaskin

Greg Insco vasker selvsagt klærne sine, men han gjør det ikke i en vaskemaskin. I stedet dusjer han med klærne på! I tillegg, og det høres virkelig drøyt ut i mine øyne, tar han ikke av prislappene på tøyet. Han bruker en plastpose rundt prislappene, slik at han kan returnere klærne til butikken han kjøpte dem i og bytte dem i nye.

Ja, det høres utrolig ut, og jeg synes det ikke er ålreit altså. Men bevares, han sparer sikkert noen kroner på det…

Tips 3: Ekkel gjenbruk av ting som ikke er beregnet for gjenbruk

Det er mange ting man kan gjenbruke i husholdningen, alt fra flasker og poser til toalettrullene som ender opp som julenisser. Men så finnes det også en del ting man ikke nødvendigvis tenker på, f.eks. bananskall, lodottene fra tørketrommelen, plastlokkene fra Go’morgen-yoghurtene, tannpirkere og tanntråd, papirene fra tørkerullen. Ikke nødvendigvis ting man tenker på når det gjelder gjenbruk, men tøffe gjerrigknarker klarer det også!

Matt fra Extreme Cheapskates bruker servietter og engangslommetørklær til å pusse nesa som så mange av oss, men fyren henger dem opp til tørk etterpå for å bruke dem om igjen.

Greg bruker yoghurtbegrene istedenfor kopper, uten at jeg helt vet forstår hva sparemomenter består i. De må jo vaskes opp etterpå akkurat som et vanlig krus. Eller hva med Stephanie som bruker loen fra tørketrommel til å fjerne make-up og neglelakken? Hennes argument er jo at siden loen kommer fra rene klær, bør det også være rent nok til å bli brukt i ansiktet. Jeg stusser dog over at hun bruker tørketrommel, men det er kanskje en amerikansk greie?

Roy bruker bananskall til å pusse skoene sine, og i tillegg henger han opp tørkerullpapir, kaffefilter og tanntråd til tørk og gjenbruk.

Når det er sagt, så er det ikke usmart å ta vare på loen fra tørketrommelfilteret. Fyller du dottene i gamle tørkeruller, får du fine opptenningsbrikker. Så alt slikt snålt er jo ikke nødvendigvis helt hinsides, altså!

Tips 4: Samle ditt eget drikkevann

Alle skjønner at flaskevann er ekstremt dyrt, men vann fra springen er jo ikke helt gratis det heller. Dog koster en liter vann fra springen bare noen få øre i Norge, men kanskje det er mye dyrere i andre land – det skulle ikke forbause meg.

Ben vil i alle fall spare de kronene og fyll bøtter, termoser og annet med vann fra nærmeste bekk – det er jo helt gratis. La oss for all del håpe at han går til fots frem og tilbake – og i kjører dit i sin diesel- eller bensinslukende jeep… 

Tips 5: Bekjempe heten med potetmel istedenfor air condition

Årets sommer var jo ikke akkurat mye å skryte av her hjemme, protester gjerne i kommentarfeltet. Ingen av oss var vel i nærheten av å få heteslag. Verre er det sikkert i enkelte områder i USA, Ben i Texas har det tydeligvis både varmt og hett attpåtil.

Samtidig vil han ikke bruke penger på air condition eller strømbruk til elektrisk vifte. Han smører seg heller inn med potetmel og maizenna! Det hjelper visst..., men jeg vet ikke om han bruker melet etterpå til matlaging, altså!

Tips 6: Dra ut absolutt alt av kontakter HVER gang du forlater huset

En gjerrigknark som betaler strømregning vet hvor irriterende det er å se kilowattene renne ut – særlig om vinteren til oppvarming. Victoria i en Extreme Cheapskates-episode viser hvor enkelt (eller er det egentlig komplisert?) det er å dra ut alle kontakter i hele huset når hun skal ut en tur.

Greit, jeg slår av standbygreier om natten eller drar ut all verdens når det er tordenvær, men ellers ville jeg vel anbefalt Victoria å heller ta sikringene hvis hun skal ut en tur.

Tips 7: Arranger bryllup for noen få tusenlapper

Amerikanere er sikkert vant til overdådige bryllup, ikke vet jeg. Jeg glemmer ikke episoden med Shelley som skulle arrangere bryllup for datteren sin. Hun fikk låne gymsalen på skolen sin, kjøpte en bryllupskjole som var rottespist hos en pantelåner (disse skulle vi hatt i Norge altså!) og fikk gjestene til å lage mat og ta med seg.

Det beste var dog at hun spurte hos en lokal baker om hun kunne låne bryllupskaken de pleide å ha utstilt i vinduet sitt og late som om brudeparet skjærte i det. Den ble ikke spist, men selvsagt levert tilbake.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt innen gjerrigknarkens blogg?