< >
Annonse:

Guide til gratis og billig ferie i København

Guide til gratis og billig ferie i København København er en fantastisk by for en gjerrigknark. Selv om den danske hovedstaden i utgangspunktet er en dyr by å feriere i, finnes det mange muligheter for den som vil spare penger. Kompromisser og en ferie på sparebluss er det ikke snakk om!

Gratis i København

Ekte gjerrigknarker blir gjerne litt mo i knærne når ordet gratis benyttes. Vel, nå får du forberede deg på å bli mo i knærne, for det er mange gratismuligheter i København!

Nationalmuseet - Alle høydepunktene fra dansk historie, samlet på ett sted. De som er «litt» eller «medium» historieinteresserte bør sette av to til fire timer i museet, mens de med stor interesse fort kan bruke hele dagen. Det må sies å være god valuta for pengene (særlig siden det er gratis) ;)

København for gjerrige

Statens Museum for Kunst - 700 års kunst og kunsthistorie er samlet innenfor veggene i det danske nasjonalgalleriet. Alle de faste utstillingene er gratis – alle dager.

Thorvaldsens Museum - Onsdag er gjerrigknark-dag på Thorvaldsens Museum. Da er det gratis inngang. I museet får dere bokstavelig talt se grandios kunst. Bertel Thorvaldsen laget statuer og skulpturer, og så å si alle originalmodeller er samlet i museet. De ferdige avstøpningene står rundt om i «alle» europeiske storbyer.

Den Hirchsprungske Samling - Alle de store danske malerne er representert i Den Hirchsprungske Samling, og på onsdager kan dere se dem gratis.

Tårnet på Christiansborg – Københavns billigste utsiktspunkt finner dere i «Borgen», hvor det danske Folketinget holder hus. Københavns høyeste tårn byr på utsikt helt over til Sverige.

Botanisk Have – Gratis inngang i parken, som er ett syn for øyet, og i de mange drivhusene som viser mer eksotiske planter.

Post- og Telemuseet – Lurer du på hvordan post og telekommunikasjon har utviklet seg i Danmark, får du svaret helt gratis i P&T-museet!

Ny Carlsberg Glyptotek – Enda en av de mange store kunstsamlingene i København som frister med gratis adgang. Hver søndag kan dere se bryggerieierens store samling uten å legge igjen så mye som en krone i inngang.

NYT København! – Gå tur langs kanalene i Christianshavn, føl på stemningen langs Strøget, sitt ned i Kongens Have, besøk Latinerkvartalet eller gå langs Langelinie med alle statuene (blant annet en viss havfrue).

På veien rundt i byen kan dere få med dere noen av de mange monumentale byggene i København. De kan med hell nytes fra utsiden, for eksempel Amalienborg Slot, Den Sorte Diamant, Rosenborg Slot, Marmorkirken, «Børsen», Vor Frelsers Kirke og «Borgen».

Oppdagelsesferden rundt om i København, bringer dere litt «under huden» på byen og øker forståelsen av København som by. Og så er den helt gratis!

Gjerrigknarken drar på utflukt

Skal dere komme billig, faktisk nærmest gratis, av med en dagstur utenfor København sentrum er Kongens Lyngby stedet. To gratismuseer, Dyrehaven, fornøyelsesparken Bakken med gratis inngang og to fantastiske slottsparker står på gjerrigknarkens meny i Kongens Lyngby:

Frilandsmuseet i København

Frilandsmuseet – det danske motstykket til Norsk Folkemuseum. Her får dere se hvordan livet artet seg på bondelandet i «gamle dager». Idyllisk museum med mye dansk nasjonalromantikk.

Brede Værk – dansk industris vugge. Et spennende museum som gir god innsikt i hvordan den industrielle revolusjonen har påvirket vår hverdag, både på jobb og i fritiden.

Dyrehaven – Rundt fornøyelsesparken Bakken ligger Dyrehaven. Det store skogområdet er «befolket» med store mengder hjortedyr, så nærkontakt med dyrene er nærmest garantert. Går dere helt inn til midten av parken kan dere i sommerhalvåret besøke jaktslottet

Eremitageslottet (ikke gratis).

Charlottenlund og Bernstorff Slotspark – Slottene er dessverre ikke åpne for publikum, men begge slottene har noen overdådige romantiske landskapsparker som venter på dere. Bakken – se neste seksjon (under Spar penger)

Spar penger

Tivoli i København - spare penger

Få gratiskonsert i Tivoli

Inngangsbilletten til Tivoli slipper du ikke unna dessverre. Men når dere først skal betale for å komme inn, så sørg for å gjøre mest mulig ut av det. Forlystelsene er helt like uka i gjennom, men alle de gode tilleggene varierer mye. Min foretrukne Tivoli-dag er fredag – da er det konsert på Plenen.

Ved å gå inn før klokken 20.00 koster ikke billetten noe ekstra, men du får med en konsert helt gratis. Artistene som opptrer på Fredagsrock er ledende danske rock- og popstjerner, krydret med innslag fra Norge og Sverige.

Andre alternativer som er inkludert i billetten: Dans på Plænen, hvor det kan danses til dansktopper, Rasmus Klump-teaterforestilling, Pantomime-teater med mer.

Bestiller du billetten på nettet, kommer en aften i Tivoli + en konsert på kjøpet, på 99 danske kroner per person. Og husk at barn under 7 år kommer inn gratis!

Les mer om Tivoli på København Neste.

Bakken – betal for det du bruker!

Fornøyelsesparken Bakken blir ofte omtalt som det folkelige alternativet til Tivoli. Og det er en god sammenligning synes jeg. Det som er ekstra fint med Bakken, er at inngang er gratis. Det betales kun for de forlystelsene man benytter, noe som ofte slår heldig ut i en familie – det er jo tross alt den yngre garden som kjører mest.

Hold budsjettet nede med disse tipsene:

Parkering

Sammenlignet med Oslo er København en billig by å parkere i. Feilen man gjør som turist er å benytte ett av de mange parkeringshusene. De er ikke billige. Parkere på gata derimot, det koster ikke mer enn 35 kroner for ett døgn i Frederiksberg Kommune (som er en del av København).

Oblater kjøpes i bensinstasjoner eller kiosker – eller de kan bestilles på nettet før avreise (søk på «Parkering Frederiksberg Kommune»).

Og det er ikke mer enn 500 meter å gå fra kommunegrensa til Tivoli og Strøget!

Komme rundt i København

Drosje er billig sammenlignet med i Norge. Tar dere Metroen eller buss, blir det enda billigere. Billigst og best er det derimot å ta bena fatt. Da får dere sett så uendelig mye mer av København – og sentrum er så kompakt at det går greit å gå mellom attraksjoner og severdigheter.

Bysykkel er også en mulighet. Da betaler dere kun et depositum, men sett dere godt inn i trafikkreglene for syklister. Trafikken i København er hektisk og det forventes at trafikkreglene følges! For selv om helsevesenet i Danmark er gratis for en nordmann, er det ikke nødvendig å benytte alle gratistilbudene man får ;)

Overnatting

Lommeboka kan fort bli tom når det skal bookes overnatting i København, men det er helt unødvendig. Billighotellene er blitt gode alternativer til de tradisjonelle, så hvis du ikke vil betale ekstra for et trimrom du aldri benytter eller andres room service – bør du velge å bo på for eksempel Cabinn.

Artikkelen er publisert i samarbeid med nettstedet København Neste.

Tilbyder: Gjerrigknark.com
💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt?